ΚΑΙΡΟΣ

Καύσωνας - Λαγουβάρδος στο Newsbomb.gr: Δύσκολες οι επόμενες 4 ημέρες - Πότε αναμένεται πτώση

Καύσωνας - Λαγουβάρδος στο Newsbomb.gr: Δύσκολες οι επόμενες 4 ημέρες - Πότε αναμένεται πτώση
Μέχρι και τους 45 βαθμούς θα δείξει το θερμόμετρο
Intime News

Καιρός: «Ζούμε έναν από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών» – Τι αναφέρει στο Newsbomb.gr ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ. Κώστας Λαγουβάρδος

Τετραήμερο ισχυρού καύσωνα ξεκινά από σήμερα (2/8), με τη θερμοκρασία να αναμένεται να φτάσει ακόμα και τους 44-45 βαθμούς στη Θεσσαλία, ενώ στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Για έναν από τους πιο ισχυρούς καύσωνες των τελευταίων 40 ετών, έκανε λόγο ο Κώστας Λαγουβάρδος μιλώντας στο Newsbomb.gr. Ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ανέφερε πως οι επόμενες τέσσερις ημέρες θα είναι πολύ δύσκολες, ενώ από την Παρασκευή αναμένεται να έχουμε πτώση της θερμοκρασίας, όχι όμως σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

«Ο ισχυρός καύσωνας θα συνεχιστεί μέχρι και την Πέμπτη, με τη Δευτέρα (2/8) και την Τρίτη (3/8) να είναι με πολύ μικρή διαφορά, οι χειρότερες ημέρες. Το θερμόμετρο θα δείξει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα αστικά κέντρα θα είναι έντονο το αίσθημα δυσφορίας.

Από την Παρασκευή θα αρχίσει η πτώση στα δυτικά και τα βόρεια, αλλά στη νότια χώρα οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν υψηλές και εκείνη τη μέρα. Ουσιαστικά η θερμοκρασία θα πέσει από το Σάββατο, όμως όχι σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα», αναφέρει αρχικά ο κ. Λαγουβάρδος.

Ο Κώστας Λαγουβάρδος

«Στις Κυκλάδες και βόρεια Κρήτη, τα πράγματα θα είναι κάπως καλύτερα. Θα υπάρχει ένα ζεστό μελτέμι, όμως αυτό θα κάνει κάπως καλύτερη την κατάσταση. Στο ανατολικό Αιγαίο όμως, οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ υψηλές», τόνισε ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Όσο για το αν συγκρίνεται αυτός ο καύσωνας με εκείνον του 1987, ο κ. Λαβουβάρδος ήταν ξεκάθαρος: «Θα πρέπει να τελειώσει πρώτα αυτός ο καύσωνας για να τον αξιολογήσουμε. Δεν μπορούμε να λέμε τέτοια πράγματα από τώρα. Τότε υπήρξαν πολλά προβλήματα και είχαμε νεκρούς. Σίγουρα όμως μπορούμε να πούμε πως συμπεριλαμβάνεται μέσα στους 10 χειρότερους των τελευταίων 40 ετών».

Τέλος, ο Κώστας Λαγουβάρδος ζήτησε την προσοχή των πολιτών και ειδικά των εργαζομένων που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους: «Δεν μπορούμε να πούμε στον κόσμο "μην βγείτε, καθίστε σπίτι με το air condition", αν και αυτό θα ήταν το καλύτερο. Όσοι πάνε για μπάνιο, θα πρέπει να βρίσκονται σε σκιά και να βουτάνε στη θάλασσα συνεχώς. Επίσης, όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να προσέχουν πολύ. Δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο για αρκετή ώρα».

Aπό τη Δευτέρα 02/08 η τροφοδότηση θερμών αερίων μαζών από την Αφρική αναμένεται να ενταθεί

Ο καιρός σήμερα σύμφωνα με το Meteo

Ισχυρός καύσωνας με μέγιστες θερμοκρασίες στους 44-45 βαθμούς Κελσίου. Υψηλές ελάχιστες και πολύ έντονο αίσθημα δυσφορίας στα αστικά κέντρα. Βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ, και τοπικά στο Νότιο Αιγαίο 6 μποφόρ.
Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021 σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει ισχυρός καύσωνας, ενώ σε πού υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρο όπου το αίσθημα δυσφορίας θα είναι πολύ έντονο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 41-43 βαθμούς, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 19 έως 44-45, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 43-45 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 42-43, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 40 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 31 έως 42-43 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 28 έως 40 βαθμούς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Χρυσός Ολυμπιονίκης ο Μίλτος Τεντόγλου