ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία Διομήδης: Σαρώνει από τη Θεσσαλία και κάτω - Πότε θα υποχωρήσουν τα φαινόμενα

Κακοκαιρία Διομήδης: Σαρώνει από τη Θεσσαλία και κάτω - Πότε θα υποχωρήσουν τα φαινόμενα
Δείτε πότε υποχωρεί ο «Διομήδης»
INTIME

Σε... κλοιό «Διομήδη» βρίσκεται όλη η χώρα με χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές και χιόνια - Πότε θα παρουσιάσει βελτίωση ο καιρός.

Η κακοκαιρία Διομήδης, η οποία σήμερα, Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, επηρεάζει για τρίτη ημέρα τη χώρα μας, αναμένεται σταδιακά να υποχωρήσει, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Οι βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται κατά τόπους και οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου μέχρι το τέλος της ημέρας θα περιοριστούν στα νοτιότερα τμήματα της χώρας. Οι περιοχές που θα δεχτούν τα σημαντικότερα φαινόμενα είναι οι Κυκλάδες, η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και η Εύβοια.

Παράλληλα, θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βοριάδες, εντάσεων 9 μποφόρ, πνέουν στο Αιγαίο και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά, ενώ ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ πνέουν στα δυτικά και το Ιόνιο.

Μεγάλα προβλήματα στη Θεσσαλία - Xιόνια και στην Αττική τις επόμενες ώρες

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, με την κακοκαιρία να μετατοπίζεται προς τα ανατολικά τμήματα θα κυλήσει η σημερινή μέρα. Το βαρομετρικό χαμηλό μπαίνει μέσα στο νότιο - νοτιοανατολικό Αιγαίο ενώ βορειότερα υψώνεται ατμοσφαιρικό βουνό κι έτσι θα έχουμε υψηλές πιέσεις αντικυκλωνικού πεδίου κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλη διαφορά πίεσης κυρίως μέσα στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Αυτή η διαφορά πίεσης θα οδηγήσει στη σημαντική ενίσχυση των βοριάδων.

Για σήμερα Τετάρτη, οι βροχές και τα χιόνια αλλά και οι καταιγίδες θα εστιάζονται από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά. Πυκνές χιονοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους όχι μόνο σε ορεινές περιοχές της κεντρικής και ανατολικής χώρας αλλά και σε πεδινές - ημιπεδινές περιοχές.

Στην Αττική, αναμένονται βροχοπτώσεις ενώ νωρίς το πρωί θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις στη γύρω ορεινή ζώνη. Μάλιστα, καθώς θα περνούν οι ώρες τα χιόνια θα κατεβαίνουν σε υψόμετρο ενώ δεν αποκλείεται μέσα στη νύχτα να χιονίσει και στα βόρεια τμήματα του νομού.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, την Πέμπτη (13/1) υποχωρούν τα φαινόμενα για να μείνει το τσουχτερό κρύο ιδιαίτερα τη νύχτα και το πρωί με τον ισχυρό παγετό να κάνει την εμφάνισή του με έμφαση τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας.

Λαγουβάρδος στο Newsbomb.gr: Την Πέμπτη τα… δύσκολα

Η κακοκαιρία «Διομήδης» επελαύνει τις τελευταίες ώρες στη χώρα μας, με έντονες βροχοπτώσεις και κατά τόπους χιονοπτώσεις. Από το βράδυ της Τρίτης, η θερμοκρασία έχει πέσει, ειδικά στα βόρεια της χώρας.

Σήμερα, οι βροχοπτώσεις θα περιοριστούν στη Θεσσαλία και από τις πρώτες πρωινές ώρες η θερμοκρασία θα έχει μικρή άνοδο και οι χιονοπτώσεις στα βόρεια θα αρχίσουν να εξασθενούν, σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο.

Ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μίλησε για την εξέλιξη της κακοκαιρίας στο Newsbomb.gr, αναφέροντας πως την Πέμπτη θα είναι η δύσκολη μέρα λόγω παγετού, όμως χωρίς έντονα καιρικά φαινόμενα.

«Σήμερα έντονες βροχοπτώσεις θα ταλαιπωρήσουν τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι βοριάδες θα συνεχιστούν και στο Αιγαίο τα φτάσουν τα 8 μποφόρ ενώ παροδικά και τα 9, κυρίως στο νοτιοδυτικό Αιγαίο», ανέφερε αρχικά ο κύριος Λαγουβάρδος.

«Οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Αττική, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε χιόνια στα 350 και άνω υψόμετρο», συνεχίζει ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Κακοκαιρία Διομήδης: Δύσκολη νύχτα στην Καρδίτσα

Δύσκολη ήταν η νύχτα στην Καρδίτσα, καθώς το βράδυ της Τρίτης εκκενώθηκαν οι τοπικές κοινότητες Κοσκινά και Ψαθοχώρας αφού «έσπασε» το ανάχωμα κοντά στη γέφυρα του Κοσκινά. Σύμφωνα με πληροφορίες του karditsapress, εστάλησαν δύο λεωφορεία ενώ αρκετοί κάτοικοι έφυγαν με τα δικά τους οχήματα.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες καθώς το νερό ρέει προς το Κοσκινά ενώ έγιναν παρεμβάσεις προκειμένου να εκτονωθεί το νερό σε αντίθετη κατεύθυνση απ' τα χωριά.

Ήδη από το Δήμο Παλαμά άνοιξε το κλειστό γυμναστήριο προκειμένου να φιλοξενήσει τους δημότες ενώ σε συναγερμό βρίσκονται η Αστυνομία και η Πυροσβεστική. Επίσης, υπάρχει και διακοπή κυκλοφορίας στο οδικό τμήμα Μαραθέας - Κλοκοτού λόγω υπερχείλισης του ποταμού.

Από τη Δημοτική Αρχή Καρδίτσας έγινε γνωστό ότι σήμερα Τετάρτη 12 Ιανουαρίου λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η κακοκαιρία, δεν θα λειτουργήσουν τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία των κοινοτήτων Σταυρού και Αγίου Θεοδώρου.

Μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Μαγνησίας

Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα εστάλη το απόγευμα της Τρίτης από το 112 στους κατοίκους της Μαγνησίας.

«Σε εξέλιξη επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις τις επόμενες ώρες. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», ανέφερε το μήνυμα.

Σοβαρά προβλήματα στη Βόρεια Εύβοια

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Διομήδης» στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού και στο δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας.

Το βράδυ της Τρίτης διεκόπη η κυκλοφορία στο Πευκί από πτώση δέντρου στον κεντρικό οδικό άξονα Ιστιαίας Χαλκίδας.

Όπως αναφέρει το evima.gr, η έντονη κακοκαιρία και πλήττει τον Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, έχει ως συνέπεια την πτώση βράχων σε πολλά σημεία αλλά και μεταφορά φερτών υλικών σε παράκτιες περιοχές.

Τρίκαλα - Yπερχείλισε ο Ληθαίος ποταμός

Η κακοκαιρία Διομήδης έφερε έντονη βροχόπτωση στα Τρίκαλα δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ σε επιφυλακή οι Αρχές λόγω της υπερχείλισης του Ληθαίου ποταμού.

Ποια σχολεία στην Π.Ε. Λάρισας θα παραμείνουν κλειστά

Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022 σχολικές μονάδες σε Δήμους της Π.Ε. Λάρισας λόγω των επιπτώσεων που αφήνει η κακοκαιρία «Διομήδης, όπως μεταδίδει το larissanet.

Αναλυτικά, όσα ανακοινώθηκαν:

Δήμος Φαρσάλων

Με απόφαση του δημάρχου Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου, σήμερα Τετάρτη 12 Ιανουαρίου δε θα λειτουργήσουν όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην επαρχία Φαρσάλων. Η απόφαση ελήφθη λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή. Σήμερα, θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για την αυριανή ημέρα.

Δήμος Ελασσόνας

Με απόφαση του Δημάρχου Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσα δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022 τα σχολεία τόσο της Α/Βάθμιας όσο και της Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης στις κοινότητες:

  • Λιβαδίου
  • Δολίχης
  • Σαρανταπόρου
  • Λυκουδίου
  • Μηλέας
  • Καρυάς
  • καθώς και ο Παιδικός Σταθμός Λιβαδίου λόγω των έντονων καιρικών συνθήκων.

Δήμος Τεμπών

Σε ανακοίνωση από το Δήμο Τεμπών αναφέρεται ότι, τα μαθήματα σήμερα Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022, θα γίνουν κανονικά σε όλες τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων του Δήμου (Παιδικών, Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων), εκτός του Δημοτικού Σχολείου Καλλιπεύκης λόγω έντονης χιονόπτωσης.

Φλώρινα: Κλειστά για τρεις ημέρες τα σχολεία

Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας, Σωτήριου Βόσδου, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Π.Ε. Φλώρινας θα παραμείνουν κλειστά από σήμερα Τετάρτη 12 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022, λόγω των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν τις τελευταίες μέρες. Στο Δήμο Γρεβενών με απόφαση του δημάρχου Γιώργου Δασταμάνη τα μαθήματα σήμερα θα ξεκινήσουν στις 9 π.μ.

Κλειστά τα σχολεία και στη Σαμοθράκη

Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη Σαμοθράκη, καθώς και τα ΚΔΑΠ Χώρας και Λακκώματος, με απόφαση του δημάρχου, Νίκου Γαλατούμου, λόγω της κακοκαιρίας που επικρατεί στο νησί.

Πυροσβεστική: Δεκάδες κλήσεις για απεγκλωβισμούς και πτώσεις δέντρων

Μέχρι και τις 6.30 το πρωί της Τετάρτης το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχθεί 196 κλήσεις για κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων και για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Αναλυτικότερα:

  • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 37 κλήσεις για κοπές δέντρων, 71 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και 4 κλήσεις για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, στις περιοχές Μακρυχώρι, Συκούριο, Ομόλιο Λάρισας και Φάρσαλα.
  • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 23 κλήσεις για κοπές δέντρων και 6 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, κυρίως στη Χαλκιδική και στη Βέροια.
  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 13 κλήσεις για κοπές δέντρων, κυρίως στην περιοχή της Φλώρινας.
  • Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, 17 κλήσεις για κοπές δέντρων και 4 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.
  • Στην Περιφέρεια Ηπείρου 14 κλήσεις για κοπές δέντρων, κυρίως σε Τζουμέρκα και Ιωάννινα.
  • Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, 7 κλήσεις για κοπές δέντρων, στο Καρπενήσι.

Αγία Τριάδα Φαρσάλων: Αποκλείστηκαν 14 άτομα

Σύμφωνα με το larissanet .gr στην Αγία Τριάδα Φαρσάλων αποκλείστηκαν από χτες το βράδυ 14 άτομα άτομα μιας και έχει κοπεί από τα νερά αλλά και από φερτά υλικά ο δρόμος και προς τα Φάρσαλα, αλλά και προς το Βόλο και δεν υπάρχει καμία διέξοδος.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας τους ενημέρωσε ότι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το πρωί για να πάνε στο χωριό τους μηχανήματα και να ανοίξουν το δρόμο.

Απαγορευτικό απόπλου

Σε ισχύ είναι την ίδια ώρα, απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές που σύμφωνα με την ΕΜΥ, φθάνουν τοπικά στο Αιγαίο τα 9 και στα βόρεια τα 10 μποφόρ.

Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια των πλοίων πραγματοποιούνται κατά την κρίση του πλοιάρχου και με ημερολογιακή εγγραφή. Κλειστές παραμένουν επίσης οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Καβάλα-Πρίνου Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για αλλαγές η τροποποιήσεις δρομολογίων σε πολλές ακτοπλοϊκές γραμμές λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στη Χαλκίδα: Δύο νεκροί από τροχαίο στην περιοχή Δροσιά

Κακοκαιρία Διομήδης: Μεγάλα προβλήματα στη Θεσσαλία - Xιόνια και στην Αττική τις επόμενες ώρες

Στην αντεπίθεση ο Τζόκοβιτς: Να σταματήσει η παραπληροφόρηση, έγιναν ανθρώπινα λάθη, ζητώ συγγνώμη

Survivor: Απίστευτος καυγάς ανάμεσα σε Πιλίδη και Κατσαούνη – Τους χώρισαν οι συμπαίκτες τους