ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία Φίλιππος: Πυκνή χιονόπτωση στα βόρεια προάστια της Αττικής (pics)

Κακοκαιρία Φίλιππος: Πυκνή χιονόπτωση στα βόρεια προάστια της Αττικής (pics)

Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Με ιδιαίτερη ένταση, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, συνεχίζονται οι έντονες χιονοπτώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Τα βόρεια προάστια της Αττικής σφυροκοπά η κακοκαιρία «Φίλιππος», ντύνοντας στα λευκά αρκετές περιοχές από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα το μεσημέρι της Πέμπτης, η ισχυρή χιονόπτωση «έντυσε στα λευκά» το Διόνυσο, τη Δροσιά και την Εκάλη. Χιονισμένοι είναι και οι δρόμοι που οδηγούν στην Πάρνηθα.

Άνδρες της τροχαίας βρίσκονται επι ποδός προκειμένου να ρυθμίσουν την κυκλοφορία ενώ μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο.

Προσοχή τις επόμενες ώρες στην Αττική - Έρχονται ισχυρές χιονοπτώσεις

Καμπανάκι κινδύνου «χτύπησε», μιλώντας στο Newsbomb.gr, o έμπειρος μετεωρολόγος του ΑΝΤ1 Τάσος Αρνιακός, λέγοντας πως μέχρι τις έξι το απόγευμα πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα τόνισε πως το χιόνι θα φτάσει τα 10 εκατοστά στα βόρεια προάστια.

«Τις επόμενες ώρες στην Αττική περιμένουμε μια μεγαλύτερη χιονόπτωση και μάλιστα κάποιες νιφάδες πέφτουν και θα πέφτουν στο κέντρο της πόλης. Στα Βόρεια προάστια τα φαινόμενα θα είναι έντονα, με χιονοστρώσεις σε αρκετές περιοχές. Οι κάτοικοι θα πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους το επόμενο 3ώρο καθώς ο καιρός θα αγριέψει. Η έξαρση αυτή θα υποχωρήσει μετά τις έξι το απόγευμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τάσος Αρνιακός.

Ο καιρός αύριο

Η κακοκαιρία «Φίλιππος» θα συνεχιστεί την Παρασκευή. Αρχικά τις πρωινές ώρες προβλέπεται τοπικά χιονόνερο ή χιόνι στα παραθαλάσσια της ανατολικής Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας, των Κυκλάδων και της Κρήτης, καθώς επίσης χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα.

Μετά το μεσημέρι προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως πλησίον ορεινών όγκων. Οι χιονοπτώσεις κατά διαστήματα μέχρι αργά το βράδυ θα είναι πυκνές στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Παγετός θα εκδηλωθεί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά και στο εσωτερικό της Κρήτης.

Η θερμοκρασία σε πτώση στα νότια, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί από -10 έως 8 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -10 έως 2 βαθμούς), -6 έως 6 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, -3 έως 10 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -3 έως 7 βαθμούς), 4 έως 11 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 2 έως 10 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και 6 έως 12 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και νωρίς το πρωί στον Πατραϊκό Κόλπο μέτριοι 5 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με παροδικό χιονόνερο ή βροχή στα παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις στις υπόλοιπες περιοχές, κυρίως τις απογευματινές ώρες, αναμένονται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 7 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-4 μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με παροδικές χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά τις απογευματινές ώρες αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν κυρίως από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-4 μποφόρ.

Νέο μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας - «Μην μετακινήστε άσκοπα»

Δεύτερο μήνυμα για ισχυρή σύσταση για αποφυγή μη απαραίτητων μετακινήσεων και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα και Εύβοια έστειλε η Πολιτική Προστασία, τονίζοντας πως είναι σε εξέλιξη επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Νωρίτερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε στείλει κι άλλο μήνυμα για ισχυρή σύσταση χρήσης αντιολισθητικών αλυσίδων σε αρκετές περιοχές της Αττικής λόγω της κακοκαιρίας «Φίλιππος».

«Ισχυρή σύσταση για αποφυγή μη απαραίτητων μετακινήσεων & χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε βόρεια & ανατολική #Αττική, #Βίλια, #Φυλή & #Ερυθρές. Η χιονόπτωση αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ώρες» αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα της ΓΓΠΠ.

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ):

Πιο αναλυτικά:

Την Πέμπτη (10/3) οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν τα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης, τις πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου και μέχρι το απόγευμα τις πεδινές περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Την Παρασκευή (11/3) και το Σαββατοκύριακο (12 και 13/3) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά - ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Προσοχή τις επόμενες ώρες στην Αττική - Έρχονται ισχυρές χιονοπτώσεις