ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: «Καλοκαίρι» σήμερα αλλά με παγωμένες θάλασσες – Δείτε χάρτες

Καιρός: «Καλοκαίρι» σήμερα αλλά με παγωμένες θάλασσες – Δείτε χάρτες
Μπορεί ο καιρός σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, να είναι καλός και η θερμοκρασία να είναι υψηλή για την εποχή, αυτό, όμως, δεν φαίνεται να ισχύει για τις θάλασσες
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου

Μπορεί ο καιρός σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, να είναι καλός και η θερμοκρασία να είναι υψηλή για την εποχή, αυτό, όμως, δεν φαίνεται να ισχύει για τις θάλασσες

Καλοκαίρι θυμίζει σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, ο καιρός με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Όπως είπε, μάλιστα, στο Newsbomb.gr ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος τα θερμόμετρα σήμερα θα δείξουν έως και 26 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια, ώρα, όμως, η ζέστη δεν φαίνεται να ισχύει για τις θάλασσες που παραμένουν παγωμένες.

Όπως εξηγείται από την ιστοσελίδα meteo.gr οι κρύες θάλασσες για όσους επιλέξουνε σήμερα μια βουτιά στο νερό οφείλονται στον φετινό ψυχρό Μάρτιο όσον αφορά τη θερμοκρασία του αέρα που είχε επίπτωση στην θερμοκρασία του έτους της επιφάνειας της θάλασσας (SST - Sea Surface Temperature) στη Μεσόγειο.

Επιβεβαιώνεται έτσι ο «κανόνας» που θέλει τις ελάχιστες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας να σημειώνονται περίπου στις αρχές Μαρτίου, και σταδιακά από τον Απρίλιο ξεκινά η θέρμανση των υδάτων, παράλληλα με τα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας.

Οι νεότερες δορυφορικές μετρήσεις που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr τη Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου 2022, δείχνουν ότι η SST στα ελληνικά πελάγη κυμαίνεται περίπου 1-2°C κάτω από τη μέση τιμή των τελευταίων 15 ετών.

Παρόμοιες συνθήκες καταγράφονται και στην υπόλοιπη Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο, με την SST να κυμαίνεται μεταξύ 1-3°C κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2021. Στη Θάλασσα του Λεβάντε η SST φτάνει τους 19-20°C, ενώ οι χαμηλότερες τιμές καταγράφονται στη Βόρεια Αδριατική, με 12-13°C.

Γιαννόπουλος στο Newsbomb.gr: «Καλοκαίρι» μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη

Αναλύοντας τον καιρό των επόμενων ημερών ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος είπε στο Newsbomb.gr:

Τη Δευτέρα του Πάσχα, διατηρούνται οι καλές θερμοκρασίες και ίσως δούμε τον υδράργυρο να φτάνει ακόμα και τους 27 βαθμούς. Ίσως δούμε σκόνη από την Αφρική χωρίς όμως λασποβροχή, απλώς θα δούμε λίγο άσπρο χρώμα στον ουρανό, με κάποιες αραιές νεφώσεις. Και την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Την Τρίτη καθαρίζει και πάλι ο καιρός με καλές θερμοκρασίες λίγο πάνω από τα κανονικά για την εποχή.

Από την Πέμπτη και μετά, η μόνη αλλαγή που θα δούμε θα είναι μια αστάθεια στη βόρεια Ελλάδα ως επί το πλείστον, με κάποιες μεσημεριανές και απογευματινές μπόρες. Αυτές ίσως τις δούμε στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Γενικά όμως ο καιρός όλες αυτές τις ημέρες μέχρι και την Τετάρτη του Πάσχα, θα είναι ανοιξιάτικος, με θερμοκρασίες κοντά στους 25 βαθμούς Κελσίου.»