ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Πότε θα «χτυπήσει» ο Μαγιάτικος καύσωνας - Πόσο ψηλά θα φτάσει η θερμοκρασία στην Ελλάδα

Καιρός: Πότε θα «χτυπήσει» ο Μαγιάτικος καύσωνας - Πόσο ψηλά θα φτάσει η θερμοκρασία στην Ελλάδα
INTIME

Καιρός: Από τα μέσα της εβδομάδας ανεβαίνει περεταίρω η θερμοκρασία

Προ των πυλών είναι ο πρώτος μίνι καύσωνας για το 2022, αφού από τη Δευτέρα η θερμοκρασία ήταν ιδιαίτερα υψηλή για την εποχή.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Newsbomb.gr ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος «αρκετή ζέστη θα έχουμε όλη την εβδομάδα. Ήδη σήμερα Δευτέρα, αλλά και αύριο Τρίτη η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου. Από Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, ο υδράργυρος θα φτάσει τους 37 βαθμούς και σε ορισμένες περιοχές θα αγγίξει και τους 38 βαθμούς Κελσίου».

Και πρόσθεσε: «Αρκετά υψηλές θερμοκρασίες για το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου».

Αρναούτογλου - Καιρός: Έρχεται νέα ατμοσφαιρική διαταραχή - Άνοδος θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες

Την Τρίτη (24/5), αστάθεια θα επικρατήσει τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με διάσπαρτες μπόρες, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια, σύμφωνα με την έμπειρο προγνώστη καιρού της ΕΡΤ, Σάκη Αρναούτογλου. Την ίδια ώρα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες ομίχλες στα ηπειρωτικά.

Μετά το μεσημέρι, στα κεντρικά και τα βόρεια θα συννεφιάσει κατά τόπους κυρίως στους ορεινούς όγκους. Ειδικότερα, στα ανατολικά της Πελοποννήσου, στα ορεινά της Στερεάς, της Θεσσαλίας, στην Ήπειρο και στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης αναμένονται κάποιες τοπικές μπόρες.

Στην Αττική, ηλιοφάνεια θα επικρατήσει καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, αρχικά θα επικρατήσει ηλιοφάνεια ενώ μετά το μεσημέρι θα βγάλει κάποια σύννεφα στα ορεινά. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη, η μέρα θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια ενώ τοπικές συννεφιές θα έχουμε στις βορειότερες περιοχές. Την Πέμπτη, θα έχει αρκετή ζέστη με 35άρια ενώ υπάρχει πιθανότητα, το απόγευμα να σημειωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες στα ορεινά τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας.

Την Παρασκευή, η μέρα θα κυλήσει με ζέστη και αρκετή θολούρα λόγω της αφρικανικής σκόνης.

Το Σάββατο, μας πλησιάζει μια ατμοσφαιρική διαταραχή από την περιοχή της Ιταλίας. Μάλιστα, το μεσημέρι θα σημειωθούν δυνατές μπόρες στη βόρεια ορεινή Ελλάδα.

Αναλυτικά ο καιρός της Τρίτης 24/05

Αίθριος γενικά καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Η θερμοκρασία σε πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Άνεμοι έως 4 μποφόρ στα πελάγη, αναφέρει το meteo.gr.

Πιο αναλυτικά, την Τρίτη 24 Μαΐου 2022 αναμένεται αίθριος γενικά καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις. Τις θερμές ώρες της ημέρας αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως σε ορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι καταιγίδες είναι πιθανό να συνοδεύονται και από τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 10 έως 29 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 10 έως 32, στην Ήπειρο από 10 έως 29 βαθμούς στη Θεσσαλία από 12 έως 34, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11 έως 34 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 11 έως 28 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 11 έως 29 βαθμούς και στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις έως 3-4 μποφόρ στα πελάγη.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 33 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 29 βαθμούς.

Δυτική Ευρώπη: Πρώιμο και έντονο κύμα καύσωνα σπάει ρεκόρ πολλών ετών

Έντονο κύμα καύσωνα πλήττει τις τελευταίες ημέρες το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ευρώπης και κυρίως την Ισπανία και τη Γαλλία, καταφέρνοντας έτσι να σπάσουν πολλά μηνιαία ρεκόρ μέγιστων θερμοκρασιών, ακόμη και σε μεγάλα υψόμετρα κοντά στις Άλπεις στη Νοτιοανατολική Γαλλία, αναφέρει το climatebook.gr.

Στις 20 Μαΐου καταγράφηκαν πολλά μηνιαία ρεκόρ απόλυτων μέγιστων θερμοκρασιών σε περιοχές της Ισπανίας, της Γαλλίας αλλά και σε μέρη της Γερμανίας. Στην Ισπανία και στον Μετεωρολογικό Σταθμό στο Αεροδρόμιο της Σεβίλλης καταγράφηκε μέγιστη θερμοκρασία 41°C, τιμή που αποτελεί ρεκόρ για τον μήνα Μάιο στην περιοχή. Επιπλέον, στη Γαλλία και στο αεροδρόμιο Entzheim στο Στρασβούργο καταγράφηκε μέγιστη θερμοκρασία στους 34.6°C, καταρρίπτοντας το προηγούμενο μηνιαίο ρεκόρ που ήταν στις 29 Μαΐου του 2017 με τιμή 33.8°C!

Εκτός της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, στις 20 Μαΐου στο Μαρόκο, καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ για το μήνα Μάιο! Πιο συγκεκριμένα στην πόλη Sidi Slimane στο Βόρειο Μαρόκο κοντά στο Γιβραλτάρ, καταγράφηκε μέγιστη θερμοκρασία στους 45.7°C, μια τιμή που αποτελεί εθνικό ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας για το μήνα Μάιο για το Μαρόκο.

Όπως αναφέρει σε tweet ο Gaétan Heymes (επιστήμονας της Meteo France) για τη Γαλλία: Με μέση θερμοκρασία 20°C , το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου παρουσίασε απόκλιση +5°C και κατέρριψε το ρεκόρ θερμότητας του 1998 κατά περισσότερο από 1°C. Στα μέσα Μαΐου 2022, οι θερμοκρασίες στη Γαλλία ήταν αντίστοιχες με εκείνες στα μέσα Ιουλίου στα τέλη του 20ού αιώνα.

Το κύμα καύσωνα συνεχίζεται και σήμερα στην Νοτιοδυτική Ευρώπη, όπου απειλείται ακόμη και το εθνικό ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας της Γαλλίας για το μήνα Μάιο!

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σήμερα πριν το πρώτο κύμα καύσωνα τα επόμενα 24ωρα