ΚΑΙΡΟΣ

Μαρουσάκης για καιρό: Έρχεται ένα θερμό 48ωρο – Ποιες περιοχές θα «καούν», κακοκαιρία από Κυριακή

Μαρουσάκης για καιρό: Έρχεται ένα θερμό 48ωρο – Ποιες περιοχές θα «καούν», κακοκαιρία από Κυριακή
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέλυσε τον καιρό των επόμενων ημερών
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέλυσε τον καιρό των επόμενων ημερών

Από σήμερα η ζέστη θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού με τις πιο ζεστές ημέρες να αναμένονται αύριο, Πέμπτη, και μεθαύριο, Παρασκευή, όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο οποίος, όπως είχε πει και στο Newsbomb.gr, «από Σάββατο και κυρίως την Κυριακή πέφτει ο υδράργυρος και έρχονται καταιγίδες και χαλάζι».

Όπως εξήγησε ο κ. Μαρουσάκης η ζέστη θα είναι αποτέλεσμα των θερμών αερίων μαζών που έρχονται από τις ακτές Βόρειας Αφρικής και θα φέρουν «ένα θερμό 48ωρο, το πρώτο ισχυρό κύμα ζέστης».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι πιο υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται σε κλειστές πεδινές περιοχές όπως Θεσσαλία, Πέλλα, Πιειρία, Αργολίδα, Βοιωτία, Λακωνία, Μεσσηνία, Ηλεία και δυτική Στερεά. Αντίθετα στο Αιγαίο δεν αναμένεται η θερμοκρασία να περάσει τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Από Κυριακή και Δευτέρα, όμως, «μας έρχεται μια διαταραχή από την κεντρική Μεσόγειο με καταιγίδες και κατά τόπους χαλάζι και κεραυνούς από την οποία θα επηρεαστούν τα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια τμήματα της χώρας» κατέληξε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Η ανάλυση του καιρού των επόμενων ημερών

Ο μετεωρόλογος του ΟΡΕΝ σε ανάρτησή του στο Facebook ανέλυσε τον καιρό των επόμενων ημερών αναφέροντας τα εξής:

Σε ανοδική τροχιά θα βρεθεί ο υδράργυρος στη χώρα μας τα επόμενα 24ωρα όπου την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένουμε την κορύφωση αυτού του πρώτου για φέτος ισχυρού θερμού κύματος με τον υδράργυρο να προσεγγίζει σε αρκετές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού και τους 35° με 37°.

Αιτία γι' αυτή την εξέλιξη είναι όπως μπορούμε να παρακολουθήσουμε και στον πρώτο μας χάρτη η μετατόπιση πολύ θερμών αερίων μαζών (πορτοκαλί αποχρώσεις) από την Ιβηρική χερσόνησο και τις ακτές της βόρειας Αφρικής προς την περιοχή μας.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Ο Μάιος στατιστικά συνηθίζει να μας στέλνει τα πρώτα θερμά κύματα άλλοτε πιο έντονα και άλλοτε πιο ήπια. Γυρνώντας πίσω το ημερολόγιο μπορούμε να θυμηθούμε την περσινή χρονιά όπου αντίστοιχες ημέρες ζούσαμε θερμοκρασίες κοντά στους 40° ενώ και μια χρονιά πιο πίσω ακόμα, είχαμε ένα αρκετά ισχυρό θερμό κύμα. Γενικά ο Μάιος στο δεύτερο μισό του μας φέρνει μια ισχυρή δόση από Καλοκαίρι χωρίς αυτό να αποτελεί και τον κανόνα.

ΨΥΧΡΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΣ ΦΕΤΟΣ

Ένα στοιχείο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι οι θάλασσές μας φέτος εμφανίζουν πιο χαμηλές θερμοκρασιακές τιμές γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες. Έναν παράγοντα που μπορούμε να σημειώσουμε και που είναι σχετικά εύκολος να κατανοηθεί από τους περισσότερους έχουν δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο είναι ότι ο Χειμώνας φέτος "τράβηξε" σε διάρκεια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι θάλασσές μας αποκρίνονται πολύ πιο αργά στις μεταβολές της θερμοκρασίας του αέρα, καταλαβαίνουμε γιατί εμφανίζουν μια υστέρηση στην επιφανειακή τους θερμοκρασία σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

Στον δεύτερο χάρτη μας σημειώνουμε τα γεωγραφικά διαμερίσματα όπου αναμένουμε τις πιο υψηλές θερμοκρασίες για τις επόμενες 48 με 72 ώρες. Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι αυτές αναμένεται να σημειωθούν σε χερσαίες περιοχές που βρίσκονται αρκετά μακριά από θάλασσα. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί και βασιζόμενοι στον παράγοντα που αναλύσαμε στην προηγούμενη παράγραφο, ότι δηλαδή η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην θερμοκρασία της θάλασσας και της ξηράς θα οδηγήσει σε ανάπτυξη ισχυρής θαλάσσιας αύρας εκτοπίζοντας τον θερμό αέρα σε εσωτερικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΖΕΣΤΗ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΧΑΛΑΖΙ'

Η εισβολή ψυχρότερων αερίων μαζών μέσα στο Σαββατοκύριακο και από τα δυτικά βορειοδυτικά θα οδηγήσει σε ανάπτυξη ισχυρών καταιγίδων που πολύ πιθανό να συνοδεύονται από έντονους κεραυνούς και χαλάζι. Αυτό αναμένεται να συμβεί πιθανότατα το διάστημα Κυριακή - Τρίτη και κατά κανόνα σε ηπειρωτικές περιοχές. Πάντως μπόρες ή και μεμονωμένες καταιγίδες θα έχουμε και κατά τη διάρκεια του θερμού κύματος σε ορεινά τμήματα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.

Στον τελευταίο χάρτη μας και με τις μπλε αποχρώσεις μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία των βροχοπτώσεων όπου γίνεται φανερό ότι την Κυριακή οι χρωματισμοί πυκνώνουν επικίνδυνα.

Διαβάστε επίσης:

Μαρουσάκης στο Newsbomb.gr: 37άρια μέχρι την Παρασκευή και μετά... καταιγίδες και χαλάζι

Ροή Ειδήσεων