ΚΑΙΡΟΣ

Λαγουβάρδος στο Newsbomb.gr: Καύσωνας μέχρι τέλος Ιουλίου - 60 περιοχές που είναι στο «κόκκινο»

Λαγουβάρδος στο Newsbomb.gr: Καύσωνας μέχρι τέλος Ιουλίου - 60 περιοχές που είναι στο «κόκκινο»
Αφόρητη ζέστη σε ολόκληρη τη χώρα
INTIME NEWS / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο υδράργυρος «σκαρφάλωσε» σε 60 περιοχές πάνω από τους 37 βαθμούς Κελσίου

Συνεχίζει την επέλασή του το «κύμα» καύσωνα που σαρώνει τη χώρα, με υψηλές θερμοκρασίες, όχι σε επίπεδα-ρεκόρ, αλλά που κρατά για μέρες. O Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο meteo.gr του Αστεροσκοπείου Αθηνών, σχολίασε στο Newsbomb.gr ότι το διήμερο Κυριακής-Δευτέρας ήταν το χειρότερο του καύσωνα που ξεκίνησε από την Παρασκευή στην Ελλάδα.

«Μέχρι και τέλος της εβδομάδας θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, πάνω από το όριο του καύσωνα (37 βαθμοί Κελσίου) σχεδόν όλες τις ημέρες. Η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει αύριο, αλλά θα ξανανέβει την Τετάρτη» ανέφερε ο διευθυντής ερευνών στο meteo.gr του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Καμπανάκι» για πυρκαγιές

O κ. Λαγουβάρδος, εκφράζει την ανησυχία του καθώς μέσα σε αυτό το εξαιρετικά ξηρό κλίμα αναμένεται να ενισχυθούν τα μελτέμια και αυτό ευνοεί την αποδοτική αύξηση της ευφλεκτότητας των δασικών καυσίμων.

Συγκεκριμένα είπε: «Παραμένουν τα μελτέμια στο Αιγαίο, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή, αναμένεται να ενισχυθούν οι άνεμοι και αυτές οι καιρικές συνθήκες χρειάζονται μεγάλη προσοχή, λόγω της υψηλής επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς».

Επιπλέον, ανέφερε πως: «Στο κέντρο της Αθήνας σήμερα η θερμοκρασία έφτασε τους 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε 60 περιοχές σήμερα η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για πολύ υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες»

Και συμπλήρωσε λέγοντας πως: «Αυτές οι συνθήκες, δηλαδή η πολλή ζέστη με μικρές αυξομειώσεις, θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Δεν θα δούμε θερμοκρασίες ρεκόρ πουθενά όπως πέρυσι. Αυτό που ξεφεύγει από το συνηθισμένο είναι η διάρκειά τους».

Ο κ. Λαγουβάρδος τόνισε πως «κάτω από τις πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που ήδη επικρατούν στη χώρα μας από την Παρασκευή (22/07), τα διαθέσιμα δασικά καύσιμα, ειδικότερα η νεκρή ύλη, όπως μικρά κλαδιά και κορμοί, φύλλα, βελόνες, αλλά και μικρά δέντρα/θάμνοι, ξεραίνονται γρήγορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ανάφλεξη τους εφόσον υπάρξει κάποια πηγή θερμότητας, και στη συνέχεια να ευνοείται η διατήρηση της καύσης και η γρήγορη μετάδοση (εξάπλωση) της φωτιάς».

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ για Τρίτη 26/7 από το meteo.gr

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, αυξημένες τις θερμές ώρες της ημέρας στα κεντρικά και βόρεια ορεινά ηπειρωτικά, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της Μακεδονίας, μέτριοι βόρειοι άνεμοι στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα.
Πιο αναλυτικά:

Για την Τρίτη 26 Ιουλίου 2022 προβλέπεται ηλιοφάνεια, με λίγες νεφώσεις αυξημένες στα κεντρικά και βόρεια ορεινά ηπειρωτικά τμήματα, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της Μακεδονίας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 37 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 19 έως 34 βαθμούς), 26 έως 38 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 39-40 βαθμούς), 22 έως 37 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Πελοπόννησο έως τους 39 βαθμούς), 23 έως 36 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 24 έως 38 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 19 έως 36 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο γενικά από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς και στο Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο μέτριοι 4-5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Ηλιοφάνεια και πολύ υψηλές θερμοκρασίες περιμένουμε την Τρίτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 30 έως 38 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια τμήματα και στα παραθαλάσσια από 27 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς και στο Νότιο Ευβοϊκό πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά περιμένουμε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Μάχη με τις φωτιές σε τρία μέτωπα: Καλύτερη η εικόνα σε Έβρο, Μυτιλήνη και Κρέστενα

Καλύτερη είναι είναι η εικόνα στα περισσότερα μέτωπα των πυρκαγιών στην την Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση που πραγματοποίησε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.

Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 58 δασικές πυρκαγιές.

Στο δάσος της Δαδιάς, σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά στο νότιο-νοτιοδυτικό μέτωπο, χωρίς άλλο ενεργό μέτωπο. Στο σημείο επιχειρούν, μεταξύ άλλων, 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 10 αεροσκάφη, 13 ελικόπτερα. Επίσης, έχουν διατεθεί οκτώ μηχανήματα έργου, μία ομάδα Δευκαλίωνα απoτελούμενη από 36 στελέχη, καθώς και υδροφόρες από Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα και στη Μυτιλήνη. Σε εξέλιξη είναι ένα ενεργό μέτωπο στη Βρύσα στη βόρεια-βορειοδυτική πλευρά, ενώ στον Σταυρό πνέουν άνεμοι 4-5 μπορφόρ. Αδιάκοπα επιχειρούν 85 πυροσβέστες, πέντε πεζοπόρορα τμήματα καθώς και εναέρια μέσα.

Στα Κρέστενα Ηλείας η κατάσταση είναι ελεγχόμενη η κατάσταση. Στο σημεί επιχειρούν εναέρια και επίγεια μέσα, ενώ υπάρχουν περιορισμένα μικρά «μέτωπα» - αναζωπυρώσεις.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο, Τρίτη 26 Ιουλίου, για τέσσερις περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιφέρειες:

-Περιφέρεια Αττικής

-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)

-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

-Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την πυροσβεστική, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

- Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

- Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

- Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τέλος, το Π.Σ. καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.