Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
Παρασκευή, 19 Απριλίου
17
4bf
Ταχ. Ανέμου
73%
Υγρασία
06:43
Ανατολή
20:04
Δύση
ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία «EVA» -Live: Δείτε πού και πώς κινείται πάνω από την Ελλάδα

Κακοκαιρία «EVA» -Live: Δείτε πού και πώς κινείται πάνω από την Ελλάδα
Κακοκαιρία «EVA»
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Συνεχίζει την επέλασή της η κακοκαιρία «Eva»Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν και τη Δευτέρα ο καιρός θα σημειώσει βελτίωση.

Με βάση τα νεότερα δεδομένα από την ΕΜΥ, η Αττική θα επηρεαστεί από την κακοκαιρία «Eva» κατά διαστήματα έως το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ στην υπόλοιπη χώρα την Κυριακή ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται: α) μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο, β) μέχρι το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα (πλην της Θράκης), γ) από τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τις Σποράδες και δ) από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.

Στον χάρτη του EFI για την βροχόπτωση την Κυριακή έως τις 00:00 διακρίνονται οι περιοχές των ακραίων τιμών υετού με βάση τις κλιματικές παραμέτρους κάθε περιοχής.

Στα νοτιοδυτικά τμήματα της Κρήτης υπάρχουν ενδείξεις κοντά στο κόκκινο, στην Αττική καθώς επίσης στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και την ανατολική Θεσσαλία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στις υπόλοιπες περιοχές, οι οποίες αν και δεν θα δεχτούν τόσο μεγάλα ύψη βροχής, τα φαινόμενα θα έχουν μεγάλες ραγδαιότητες κυρίως μέχρι τις απογευματινές ώρες της Κυριακής. Επισημαίνονται ως περιοχές ιδιαίτερης προσοχής η Δυτική Κρήτη, η νότια Πελοπόννησος και τμήμα του Ανατολικού Αιγαίου Δωδεκανήσου.

Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν και τη Δευτέρα ο καιρός θα σημειώσει βελτίωση.

Πώς κινείται η κακοκαιρία

Η πρόβλεψη του Θεόδωρου Κολυδά για τα ύψη του υετού ανά 6ωρο.

18.000 κεραυνοί στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο

Μέχρι τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου έπεσαν στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο 18.000 κεραυνοί, ενώ η κακοκαιρία «EVA» συνεχίζει την επέλασή της.

Στην Αττική εκδηλώθηκαν σφοδρές καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι στο μεγαλύτερο μέρος του νομού. Μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί ιδιαίτερα προβλήματα, ούτε στην Αττική ούτε στην υπόλοιπη επικράτεια. Η Πυροσβεστική δέχτηκε 13 κλήσεις για κοπές δέντρων μέσα στη νύχτα στην Αττική, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο αριθμός ήταν μονοψήφιος.

talos.jpg
Οι κεραυνοί πάνω από την ΕλλάδαMeteo

Παρόλα αυτά, όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή, ενώ σύμφωνα με όσα είπαν πηγές της Πυροσβεστικής στο Newsbomb.gr, κατά το νυχτερινό πέρασμα της κακοκαιρίας δεν δέχθηκαν κάποια κλήση για απεγκλωβισμό ή άντληση υδάτων.

Σημειώθηκαν, ωστόσο, κάποιες διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Αθήνας όπως στην Ομόνοια, την Καλλιθέα και τη Νίκαια. Κατά τη διάρκεια της νύχτας σφοδρή καταιγίδα έπληξε και το Χαϊδάρι, όπου από έναν κεραυνό πήρε φωτιά ένας φοίνικας.

Η ανταπόκριση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, χάρη όμως και στα αντανακλαστικά των κατοίκων της περιοχής που όταν αντιλήφθηκαν την φωτιά ενημέρωσαν άμεσα τις Αρχές και ανέβασαν τις τέντες στα μπαλκόνια τους προκειμένου να μην εξαπλωθεί.

Νωρίτερα το Σάββατο η επέλαση της κακοκαιρίας ξεκίνησε από το Ιόνιο όπου σημειώθηκαν μέχρι και υδροστρόβιλοι όπως και στην Πελοπόννησο, ενώ από το βράδυ τα φαινόμενα επηρέασαν και περιοχές της Μακεδονίας.

Σήμερα αναμένεται να είναι μία μέρα με έντονες βροχοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ ο καιρός αναμένεται να φτιάξει σταδιακά από αύριο Δευτέρα.

Ωστόσο, χρειάζεται ακόμα έντονη επαγρύπνηση, καθώς το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ είναι ακόμα σε ισχύ για όλη τη χώρα.

Δορυφορική απεικόνιση των περιοχών βροχόπτωσης της κακοκαιρίας EVA έως το απόγευμα του Σαββάτου 5

Με χρήση δεδομένων του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat – 11 και εξειδικευμένου λογισμικού, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr απεικονίζει σε σχεδόν πραγματικό χρόνο τις περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης στα διάφορα τμήματα της χώρας.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται οι περιοχές όπου υπήρξε πιθανότητα βροχόπτωσης από τις 10:00 έως τις 18:00 του Σαββάτου 05/11 καθώς και οι σταθμοί όπου καταγράφηκε βροχόπτωση.

Η πρόβλεψη του καιρού για την Κυριακή

Σε ότι αφορά την Κυριακή, βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας, φαινόμενα που τοπικά θα είναι έντονα έως πολύ έντονα και τα οποία το βράδυ θα αρχίσουν να περιορίζονται στα ανατολικά, στα κεντρικά, στα νότια και στο Αιγαίο. Κατά τόπους θα εκδηλωθούν και χαλαζοπτώσεις.

Από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής πολύ έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και σε περιοχές της Κρήτης. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Η θερμοκρασία, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 15 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 5 έως 21, στην Ήπειρο από 8 έως 19 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 8 έως 20, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 έως 21 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 18 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 12 έως 22-23 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί με εντάσεις 5-6 Μποφόρ και τοπικά 7 Μποφόρ, στρεφόμενοι το βράδυ σε ανατολικούς έως βορειοανατολικούς με εντάσεις 5-6 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων με εντάσεις 6-7 Μποφόρ και από το βράδυ άνεμοι βορείων διευθύνσεων με μικρή εξασθένηση. Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καταιγίδων οι άνεμοι θα είναι τοπικά θυελλώδεις.

Στην Αττική αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Αυξημένη είναι η πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί με εντάσεις 5-6 Μποφόρ και από αργά το βράδυ ανατολικοί βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 5 Μποφόρ, όμως κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καταιγίδων οι άνεμοι θα ενισχύονται τοπικά σε θυελλώδεις. Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 20 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Αυξημένη είναι η πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί με εντάσεις 4-5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 19 βαθμούς.