ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Λίμνη η Αριδαία από την κακοκαιρία - Πυροσβέστης στην Ηγουμενίτσα έσωσε οδηγό

Καιρός: Λίμνη η Αριδαία από την κακοκαιρία - Πυροσβέστης στην Ηγουμενίτσα έσωσε οδηγό
GLOMEX

Καιρός: Πολλές ζημιές προκλήθηκαν από τα έντονα φαινόμενα που έπληξαν την Αριδαία - Παραμένουν κλειστά τα σχολεία και την Τρίτη 24 Ιανουαρίου - Σημαντική βοήθεια πυροσβέστη στην Ηγουμενίτσα για να σώσει έναν οδηγό από τις πλημμύρες. 

Αντιμέτωποι με έντονα καιρικά φαινόμενα ήρθαν οι κάτοικοι στην Αριδαία, οι οποίοι έχουν υποστεί πολλές ζημιές στις περιουσίες τους λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και χαλαζοπτώσεων που σημειώθηκαν στην περιοχή.

Συγκεκριμένα ζημιές προκλήθηκαν σε καταστήματα και υπόγεια στην κεντρική πλατεία της Αριδαίας, στο γήπεδο του Αλμωπού και σε χωράφια. Μάλιστα χρειάστηκε και η διακοπή της κυκλοφορίας σε αρκετά σημεία του δήμου για να μην διακινδυνέψουν οι πολίτες.

Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε συνολικά 83 κλήσεις για άντληση των υδάτων και προχώρησε σε σχετικές ενέργειες σε 22 περιπτώσεις, με τους κατοίκους να κάνουν λόγο για έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων.

Ο δήμαρχος της περιοχής, Χρήστος Μπάτσης συγκάλεσε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας στην Αριδαία για να πάρουν μέτρα για την αντιμετώπιση των όσων καταστροφών προκλήθηκαν.

Ο δήμος Αριδαίας ξεκινάει σήμερα Τρίτη 24 Ιανουαρίου καταγραφεί για να ξεκινήσει η διαδικασία χορήγησης αποζημιώσεων στους πληγέντες, ενώ για δεύτερη ημέρα όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα παραμείνουν κλειστά.

Πυροσβέστης στην Ηγουμενίτσα σήκωσε στα χέρια οδηγό για να τον σώσει

Η κακοκαιρία έπληξε και την Ηγουμενίτσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας πυροσβέστης βγήκε από το υπηρεσιακό όχημα και σήκωσε στα χέρια έναν εγκλωβισμένο οδηγό για να τον σώσει.

Έκτακτο Δελτίο Καιρού: Με βροχές και καταιγίδες η Τρίτη - Νέα επιδείνωση από Τετάρτη

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας επηρεάζουν την χώρα μας.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ):

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 19-01-2023/12:00 τοπική ώρα, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Σήμερα Τρίτη (24-01-23)

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. στην κεντρική Μακεδονία έως το μεσημέρι και

β. στη Θεσσαλία (κυρίως στα ανατολικά) και στις Σποράδες έως το βράδυ.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται από το βράδυ της Τετάρτης (25-01-2023) έως και την Παρασκευή (27-01-2023) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, κεντρικά και νότια που βαθμιαία θα επεκταθούν προς τα βορειοανατολικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά καθώς και στα βόρεια ημιορεινά, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Ο καιρός σήμερα

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στην κεντρική Μακεδονία έως το μεσημέρι, στη Θεσσαλία (κυρίως στα ανατολικά) και στις Σποράδες έως το βράδυ.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πιθανότητα για τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα βορειοανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φθάσει στα βόρεια τους 11 με 13 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 14 με 16 και τοπικά στη νότια νησιωτική χώρα τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS