ΚΑΙΡΟΣ

Σάκης Αρναούτογλου: Ζέστη και τη νύχτα, μεγάλη προσοχή για τις πυρκαγιές

Σάκης Αρναούτογλου: Ζέστη και τη νύχτα, μεγάλη προσοχή για τις πυρκαγιές

Ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, ανέφερε ότι το Σάββατο ενδεχομένως να είναι ακόμα πιο θερμό από την Παρασκευή. Υψηλές θερμοκρασίες και τις νυχτερινές ώρες στα αστικά κέντρα και μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιών από την Κυριακή και έπειτα.

Με πολλή ζέστη αναμένεται να κυλήσει η Παρασκευή, αλλά και οι επόμενες ημέρες στην Ελλάδα, λόγω του καύσωνα «Κλέων», όπως ανέφερε ο Σάκης Αρναούτογλου. Αναμένονται αρκετά 40άρια στην ηπειρωτική χώρα, αλλά και στη νότια Κρήτη. Είναι μία περιοχή που είναι πιο θερμή από το βόρειο κομμάτι του νησιού που δέχεται βοριάδες. Η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει την Παρασκευή πολύ περισσότερο. Η πτώση της θερμοκρασίας θα έρθει από την Κυριακή και προς τη Δευτέρα, όμως, από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα ενταθεί το κύμα καύσωνα σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η πτώση της θερμοκρασίας δεν θα είναι αισθητή παντού, καθώς η δυτική Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει υψηλές θερμοκρασίες και τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, το κύμα καύσωνα έχει απλωθεί από τη βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της Παρασκευής δεν αποκλείεται σε κάποιες περιοχές να υπάρξουν ισχυρές μπόρες και καταιγίδες, αλλά σε συνδυασμό με έντονη ζέστη.

Την Παρασκευή η ηλιοφάνεια θα είναι ορατή σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχουν ενδείξεις για μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Το βράδυ θα επικρατεί ξαστεριά σχεδόν παντού στην Ελλάδα. Οι άνεμοι θα είναι ελαφρώς ενισχυμένοι βορειοδυτική και θα έχουν τη μορφή λίβα σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας τις μεσημβρινές ώρες.

Παρά την επέλαση του καύσωνα «Κλέων», η θερμοκρασία το πρωί της Πέμπτης ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα σε πόλεις όπως τα Γιάννινα και το Νευροκόπι, όμως, στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν πρόκειται να πέσει κάτω από 27 βαθμούς η θερμοκρασία ακόμα και τις πρώτες πρωινές ώρες. Σε παράκτιες περιοχής, όπως ανέφερε ο Σάκης Αρναούτογλου, η θερμοκρασία θα παραμείνει στους 30 βαθμούς και άνω ακόμα και τις νυχτερινές ώρες.

Με πολλή ζέστη θα κυλήσει και η νύχτα της Παρασκευής στην Αττική, με τη θερμοκρασιακή διαφορά και την Πέμπτη να είναι εντυπωσιακά μεγάλη. Στο εσωτερικό ο υδράργυρος έφτασε ακόμα και στους 40 βαθμούς, ενώ σε περιοχές όπως το Λαύριο η θερμοκρασία έφτασε το πολύ μέχρι τους 29 βαθμούς. Σύμφωνα με τον έμπειρο προγνώστη καιρού της ΕΡΤ, η θέση που βρίσκεται ο καθένας παίζει μεγάλο ρόλο για τη μέγιστη θερμοκρασία. Δεν αποκλείεται, πάντως, σε αρκετές περιοχές της Αθήνας ο υδράργυρος να φτάσει την Παρασκευή ακόμα και στους 41 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη τις μεσημεριανές ώρες το ρεύμα ξηρού αέρα ενδεχομένως να εκτοξεύσει τον υδράργυρο στους 42 βαθμούς, σε περιοχές μακριά από τις παραλίες. Στις παράκτιες περιοχές η θερμοκρασία θα είναι τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερη. Τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, πάντως, η θερμοκρασία δεν θα πέσει κάτω από τους 27 βαθμούς ούτε τις νυχτερινές ώρες.

Όπως αναφέρει ο Σάκης Αρναούτογλου, αναμένεται να κάνει περισσότερη ζέστη στην Αθήνα το Σάββατο παρά την Παρασκευή, ενώ και την Κυριακή η θερμοκρασία θα παραμένει σε υψηλά επίπεδα εκτός από περιοχές όπου θα υπάρξουν μελτέμια. Κατά τόπους αυτά αναμένονται να είναι ενισχυμένα, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιοχές να πέσει η θερμοκρασία αλλά εκεί θα αυξηθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, την Εύβοια και την Πελοπόννησο χρειάζεται μεγάλη περιοχή γιατί θα υπάρχουν άνεμοι, αλλά θα είναι θερμοί.

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σε ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας, προειδοποιεί, άλλωστε, και η Πολιτική Προστασία για αύριο Παρασκευή, σύμφωνα και με τον χάρτη που εκδίδει καθημερινά.

Με εξαίρεση την βόρεια Ελλάδα και το κεντρικό Αιγαίο ο κίνδυνος για πυρκαγιές στις υπόλοιπες περιοχές είναι αυξημένος. Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, σχεδόν ολόκληρη η Πελοπόννησος, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και η Κρήτη.

Οι πέντε κατηγορίες κινδύνου

Στο χάρτη διακρίνονται τέσσερις κανονικές κατηγορίες κινδύνου, χαμηλή, μέση, υψηλή και πολύ υψηλή, βαθμολογούμενες αντίστοιχα με αριθμούς από το 1 έως το 4. Η κατηγορία με αριθμό 5, κατά κανόνα, εμφανίζεται σπάνια στο χάρτη. Η κατηγορία αυτή αντιστοιχεί με Κατάσταση Συναγερμού.

Η έννοια των ανωτέρω κατηγοριών κινδύνου αναλύεται παρακάτω:

  • Κατηγορία Κινδύνου 1 (Χαμηλή)

Ο κίνδυνος είναι χαμηλός. Η πιθανότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Εάν εκδηλωθεί πυρκαγιά, οι συνθήκες (κατάσταση καύσιμης ύλης, μετεωρολογικές συνθήκες) δεν θα ευνοήσουν τη γρήγορη εξέλιξή της.

  • Κατηγορία Κινδύνου 2 (Μέση)

Ο κίνδυνος είναι συνήθης για τη θερινή περίοδο. Πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, αναμένεται να είναι μέσης δυσκολίας στην αντιμετώπισή τους.

  • Κατηγορία Κινδύνου 3 (Υψηλή)

Ο κίνδυνος είναι υψηλός. Είναι πιθανό να εκδηλωθεί αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, αρκετές από τις οποίες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (μορφολογία εδάφους, τοπικοί άνεμοι κλπ).

  • Κατηγορία Κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή)

Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι μεγάλος αλλά, το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή.

  • Κατηγορία Κινδύνου 5 (Κατάσταση ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ)

Ο κίνδυνος είναι ακραίος. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι πολύ μεγάλος. Όλες οι πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, μπορεί να λάβουν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και να αναπτύξουν ακραία συμπεριφορά αμέσως μετά την εκδήλωσή τους. Η δυσκολία ελέγχου αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη μέχρι να μεταβληθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύσσονται οι πυρκαγιές.