ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Σαββατοκύριακο με χιόνια, βροχές και καταιγίδες - Τι θα κάνει στην Αττική

Καιρός: Σαββατοκύριακο με χιόνια, βροχές και καταιγίδες - Τι θα κάνει στην Αττική
Eurokinissi.gr/Φωτογραφία Αρχείου

Σε εξέλιξη κύμα κακοκαιρίας στη χώρα με πτώση της θερμοκρασίας χιόνια και ισχυρούς ανέμους

Σε ισχύ βρίσκεται το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, καθώς κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα έως την Κυριακή 21 Ιανουαρίου.

Μετά το ανοιξιάτικο... διάλειμμα των προηγούμενων ημερών, ο χειμώνας επιστρέφει για τα καλά με κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής του καιρού να είναι: η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, οι βροχές που θα σημειωθούν σε μεγάλο μέρος της χώρας και οι χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα βόρεια τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και οι θυελλώδεις άνεμοι.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα Σάββατο προβλέπονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα παραθαλάσσια όπου τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στην Ήπειρο, την ανατολική Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη και πιθανώς τις Σποράδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης καθώς σε ημιορεινές περιοχές.

Τη νύχτα του Σαββάτου θα χιονίσει και στα πεδινά της βόρειας Ελλάδος καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδας. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους από τις απογευματινές ώρες στα βόρεια και κεντρικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 8 και τοπικά 9 μποφόρ στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και νοτιοδυτικό Αιγαίο. Στα νότια αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, βαθμιαία θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και θα ενισχυθούν 6 με 8 μποφόρ και μόνο στα Δωδεκάνησα θα πνέουν νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 09 βαθμούς Κελσίου. Στα κεντρικά θα κυμανθεί στους 10 με 17 βαθμούς, στα νότια στους 18 με 20 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα φτάσει κατά τόπους τους 21 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα παραθαλάσσια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία στα ημιορεινά. Από το βράδυ οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6, στα παραθαλάσσια με 7 με 8 και στο Θρακικό τοπικά 9 μποφόρ. Θερμοκρασία: Έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νησιά του Ιονίου καθώς και τα παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς, σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στην Ήπειρο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τη νύχτα στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, Σταδιακά στα ηπειρωτικά θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν 4 με 6 ενώ στο Ιόνιο από τα βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και θα ενισχυθούν στα 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Έως 18 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τη νύχτα στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς. Ανεμοι: Στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 στρεφόμενοι σταδιακά σε βόρειους βορειοανατολικούς 4 έως 6, τοπικά 7 μποφόρ. Στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7, βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις βραδινές ώρες. Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς ενισχυόμενοι στα 6 με 7 και στα δυτικά έως 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Έως 19 βαθμούς και τοπικά στην Κρήτη έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία από τα βόρεια θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Ανεμοι: Στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου βορειοανατολικοί 6 με 8, βαθμιαία έως 9 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα νοτιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6, τη νύχτα έως 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Έως 19 βαθμούς και στα Δωδεκάνησα έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα παραθαλάσσια της Θεσσαλίας και τις Σποράδες μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τη νύχτα στα ορεινά και ημιορεινά. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7, βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς βροχές από το βράδυ. Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Τις απογευματινές ώρες θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς 4 με 6 ενισχυόμενοι το βράδυ στα 5 με 7, στα ανατολικά έως 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα παραθαλάσσια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το απόγευμα στα γύρω ορεινά και ημιορεινά ενώ από τις βραδινές ώρες είναι πιθανό να χιονίσει μέσα στην πόλη. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και μέχρι το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Κυριακή 21 Ιανουαρίου

Αύριο προβλέπεται περαιτέρω επιδείνωση του καιρού με πτώση θερμοκρασίας, ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νοτιοανατολικα, θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο και χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Πιο αναλυτικά:

Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, καθώς και τις πρώτες πρωινές ώρες στην ανατολική Θεσσαλία, τη Θράκη και πιθανώς στις Σποράδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στη βόρεια Ελλάδα ακόμα και στα πεδινά, στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα στα ορεινά και ημιορεινά και στην Πελοποννήσο, την Εύβοια και την Κρήτη στα ορεινά. Σταδιακά θα σταματήσουν στη Θράκη και από το μεσημέρι στη Μακεδονία και την Ήπειρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στο Αιγαίο 9 μποφόρ και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν αρχικά νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 στρεφόμενοι βαθμιαία σε βόρειους με την ίδια ένταση. Σταδιακή εξασθένηση των ανέμων αναμένεται στα δυτικά από το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα και θα κυμανθεί στα βόρεια από τους -06 (μείον έξι) έως 08 βαθμούς, στο Ιόνιο, το βόρειο Αιγαίο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 12 με 14 βαθμούς και στη υπόλοιπη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, τις πρωινές ώρες και τις βραδινές ώρες ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και πιθανώς νωρίς το πρωί μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα παραθαλάσσια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Θρακικό στα 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από - 03 (μείον 3) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στη δυτική Πελοπόνησσο σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τα βόρεια και από το μεσημέρι, σταδιακά θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά έως 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 3 έως 11 και εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά διαστήματα ισχυρές στην ανατολική Στερεά, μέχρι τις πρωινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς με εξασθένηση από το μεσημέρι. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά έως 9 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 02 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βρόχές. Στην Κρήτη, αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 8 με 9 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από τα βόρεια και από το μεσημέρι. Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα βόρεια τοπικά έως 9 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα αρχικώς νοτιοανατολικοί 5 με 7 που από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων. Θερμοκρασία: Στα βόρεια από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα νοτιότερα από 11 έως 17 και στα Δωδεκάνησα από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα που θα είναι κατά τόπους έντονα στην ανατολική Θεσσαλία και πιθανώς στις Σποράδες μέχρι το μεσημέρι θα εξασθενήσουν Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά μέχρι το απόγευμα. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από μείον δύο (-02) έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά έως 9 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και τα βόρεια η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά και ημιορεινά και τις πρώτες πρωινές ώρες πιθανώς μέσα στην πόλη. Σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από μείον τρεις (-03) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου

Στα κεντρικά και νότια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και πιθανώς στην Εύβοια και τις Κυκλάδες. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν το πρωί στα Δωδεκάνησα. Ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στα ορεινά της Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, οι οποίες μετά το μεσημέρι σταδιακά θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα και από τα βόρεια. Στα δυτικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στη θάλασσα Κυθήρων 7 με 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα κυμανθεί στα βόρεια από τους -07 (μείον επτά) έως 08 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από τους -03 (μείον τρείς) έως 10 με 12 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από τους 06 έως τους 12 με 14 βαθμούς, ενώ στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα φτάσει τους 17 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως τα κεντρικά και βόρεια.

Ο καιρός την Τρίτη 23 Ιανουαρίου

Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες στην Κρήτη. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία από το μεσημέρι στα βόρεια και τα κεντρικά θα αυξηθούν, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ. Στα δυτικά θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα, ωστόσο τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Η εξέλιξη των χιονοπτώσεων στη χώρα σύμφωνα με το Windy

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός στη χώρα μας σήμερα Σαββάτο (20-01-24) από τα βόρεια με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας (της τάξεως των 8 - 10 βαθμών Κελσίου) και χιονοπτώσεις κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια ηπειρωτική χώρα.
Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα παραθαλάσσια.

Πιο αναλυτικά:
Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:
α) Τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου (20-01-24) στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης καθώς σε ημιορεινές περιοχές.
Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή θα χιονίσει και στα πεδινά της βόρειας Ελλάδος καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδος.
β) Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (21-01-24) οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης ενώ θα σταματήσουν στη Θράκη και από το μεσημέρι στη Μακεδονία και την Ήπειρο.
γ) Τη Δευτέρα (22-01-24) ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Στερεάς, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, οι οποίες από το μεσημέρι σταδιακά θα σταματήσουν.

Β. Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν:
α) Τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου (20-01-24) στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νοτιοδυτικό Αιγαίο.
β) Την Κυριακή (21-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο Αιγαίο.
γ) Από τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας (22-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ, αρχικά στα βόρεια και από τις βραδινές ώρες και στο υπόλοιπο Αιγαίο. Εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (23-01-24).

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα προβλέπονται:
α. Από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου (20-01-24) στην Ήπειρο, την ανατολική Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς τις Σποράδες.
β. Την Κυριακή (21-01-24) μέχρι τις πρωινές ώρες στην ανατολική Θεσσαλία και πιθανώς στις Σποράδες. Από την αρχή της ημέρας μέχρι αργά το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι τη νύχτα στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.