ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: «Στο φούρνο» η χώρα, πού θα φτάσει 40άρια – Η πρόβλεψη Καλλιάνου

Καιρός: «Στο φούρνο» η χώρα, πού θα φτάσει 40άρια – Η πρόβλεψη Καλλιάνου

Καιρός: Δραματική η κατάσταση τις επόμενες μέρες με το κοκτέιλ ζέστης και αφρικανικής σκόνης 

«Κοκτέιλ» ζέστης με αφρικανική σκόνη θα προκαλέσουν ασφυξία σε πολλά μέρη της χώρας ενώ σύμφωνα με την πρόβλεψη του Γιάννη Καλλιάνου περιοχές της Κρήτης θα δουν τον υδράργυρο να φτάνει μέχρι και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

H πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου, όπως αναφέρθηκε στο MEGA, είχε να κάνει με πέντε πολύ δύσκολες μέρες, από την Παρασκευή έως την Τρίτη.

Μάλιστα αναφερόμενος ειδικά στην Κρήτη ο Γιάννης Καλλιάνος είπε ότι η θερμοκρασία θα φτάσει τους 36-37 βαθμούς Κελσίου, αλλά σε κάποιες περιοχές ο υδράργυρος θα φτάσει και παραπάνω μέχρι και τους 40 κατά τόπους.

Σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας

Η παρουσία χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο σε συνδυασμό με υψηλότερες τιμές ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από την περιοχή μας θα οδηγήσουν στη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας.

Ήδη από το πρωί της Τετάρτης 15 Μαΐου 2024 παρατηρούνται υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας από την Τρίτη 14/5 από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στη Δυτική Ελλάδα και προβλέπεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, μεταφορά σκόνης από την Αφρική προβλέπεται να επηρεάσει σημαντικά τη χώρα μας κυρίως από την Πέμπτη 16/5, με μεγάλη συγκέντρωση κοντά στο έδαφος, και θα εκδηλωθούν κατά τόπους λασποβροχές στα ηπειρωτικά.

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται η εξέλιξη της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1500μ πάνω από τη μέση στάθμη θάλασσας, επίπεδο όπου μελετάμε την κίνηση των αερίων μαζών, και η συγκέντρωση της σκόνης χαμηλά στην ατμόσφαιρα όπως προβλέπονται από τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr μέχρι τη Δευτέρα 20/5.

Σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας και επεισόδιο μεταφοράς σκόνης 15 - 20 Μαΐου 2024

Κολυδάς: Κορύφωση αφρικανικής σκόνης την Παρασκευή και το Σάββατο

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά από την Πέμπτη ξεκινά η μεταφορά σκόνης προς την χώρα μας από τις ακτές της Αφρικής με κορύφωση των συγκεντρώσεων την Παρασκευή και το Σάββατο.

Οι ποσότητες σκόνης αυτό το διήμερο συγκρινόμενες με το προηγούμενο επεισόδιο, θα είναι μικρότερες και θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά και τα νότια (κυρίως Πελοπόννησος και Κρήτη) .

To φαινόμενο αναφέρεται στις γενικές προγνώσεις της ΕΜΥ και παρακολουθείται από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο η ορολογία «αεροχείμμαρος» αναφέρεται σε ένα ποτάμι αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα που ανέκαθεν μετέφερε τις θερμές μάζες και την σκόνη.

Σχετικές ειδήσεις