Καιρός: Οι 3 περιοχές που ξεπέρασε ο υδράργυρος τους 40°C - Στο «κόκκινο» η Αττική

Πού καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες την Κυριακή 23 Αυγούστου

Καιρός: Οι 3 περιοχές που ξεπέρασε ο υδράργυρος τους 40°C - Στο «κόκκινο» η Αττική
Snapshot
  • Την Κυριακή 23 Αυγούστου, ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 40°C σε τρεις περιοχές της Ελλάδας, με 27% των μετεωρολογικών σταθμών να καταγράφουν θερμοκρασίες άνω των 37°C.
  • Στην Αττική, οι μέγιστες θερμοκρασίες κυμάνθηκαν μεταξύ 37-39°C, με τις υψηλότερες τιμές στα Πατήσια (38,9°C) και την Παραλία Ασπροπύργου (39,6°C).
  • Το θερμό κύμα ζέστης θα συνεχιστεί έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, με τις πιο υψηλές θερμοκρασίες να αναμένονται στις 25-26 Αυγούστου, όταν και θα ξεπεράσουν τους 40°C σε πεδινές και αστικές περιοχές.
  • Από την Παρασκευή αναμένονται ισχυροί άνεμοι έως 9 μποφόρ σε Κυκλάδες, βορειοανατολικό Αιγαίο και Κρήτη, αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες.
  • Το «θερμό» μελτέμι που πνέει στην περιοχή είναι αποτέλεσμα αντικυκλώνων στα Βόρεια Βαλκάνια και μεταφοράς θερμών, ξηρών αερίων μαζών, με διάρκεια ζωής 2-6 ημέρες και μειωμένη ψυκτική ισχύ.
Snapshot powered by AI

Συνθήκες καύσωνα επικράτησαν σε πολλές περιοχές της χώρας την Κυριακή 23 Αυγούστου με τις μέγιστες θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40 °C, ενώ 155 μετεωρολογικοί σταθμοί σε σύνολο 580 ενεργών (ποσοστό ~27%) κατέγραψε θερμοκρασίες μεγαλύτερες ή ίσες των 37°C.

Στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας οι μέγιστες θερμοκρασίες ανήλθαν στους 37-39°C, με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται στα Πατήσια (38,9 °C) και στην Παραλία Ασπροπύργου (39,6 °C).

Στον χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται η γεωγραφική κατανομή των μεγίστων θερμοκρασιών κατά τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής 23/08 και παρουσιάζονται οι οκτώ υψηλότερες από αυτές σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

kairos.jpg

Αρναούτογλου: Με 40άρια και ισχυρούς ανέμους κλείνει ο Αύγουστος - Το πιο δύσκολο 24ωρο

Θερμό αναμένεται το σκηνικό του καιρού μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου με τον υδράργυρο να φτάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Το διήμερο 25-26 Αυγούστου αναμένεται το πιο θερμό, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε κλειστές πεδινές περιοχές και σε αστικά κέντρα. Έως και τις 3 Σεπτεμβρίου οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κινηθούν από 35-37 βαθμούς Κελσίου παρατείνοντας το κύμα ζέστης που σαρώνει τη χώρα τα τελευταία 24ωρα.

Γενική ηλιοφάνεια αναμένεται να επικρατήσει σε όλη τη χώρα, με ασθενείς βροχές να καταγράφονται στα ορεινά ηπειρωτικά την Τρίτη και την Τετάρτη.

Οι άνεμοι θα είναι ήπιας έντασης φτάνοντας τα 4-6 Μποφόρ, με εξαίρεση την Τετάρτη και την Πέμπτη που θα φτάσει έως και 7 μποφόρ στην Κρήτη. Από την Παρασκευή και μετά το σκηνικό αλλάζει με ισχυρούς ανέμους έντασης έως και 9 μποφόρ να ανεμένονται στις Κυκλάδες, το βορειοανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη, αυξάνοντας - σε συνδυασμό με τις θερμές θερμοκρασίες - τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Ζιακόπουλος: Το θερμό μελτέμι λαμβάνει χαρακτηριστικά «ανεμιστήρα»

Την στενή σχέση καύσωνα και «θερμού» μελτεμιού αναλύει ο μετεωρολόγος, Δημήτρης Ζιακόπουλος για τον καιρό.

Αναλυτικά αναφέρει:

Συμβατικά, μπορούμε να πούμε ότι το «ψυχρό» μελτέμι προκαλείται με την εγκατάσταση αντικυκλώνων στα Β. Βαλκάνια που εμφανίζονται με το πέρασμα από την περιοχή ψυχρών μετώπων. Οι συγκεκριμένοι αντικυκλώνες, συνδυαζόμενοι με τις χαμηλές πιέσεις της Α. Μεσογείου, προκαλούν στην περιοχή μας και κυρίως στην Α. Ελλάδα ενισχυμένους βόρειους ανέμους, οι οποίοι με την πάροδο κάποιων ημερών εξασθενούν. Ένας νέος κύκλος έξαρσης (outbreak) του μελτεμιού θα αρχίσει με την επανάληψη της παραπάνω διαδικασίας.

Οι αντικυκλώνες της κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων που εγκαθίστανται στις παραπάνω περιοχές λόγω της μεταφοράς θερμών και ξηρών αερίων από τη ΒΔ Αφρική και των θερμοδυναμικών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα βασικά στα Β-ΒΔ Βαλκάνια (αντικυκλωνική στροβιλώδης ροή) δεν αναπτύσσονται ταχύτατα και δεν συνδέονται με την εμφάνιση νεφώσεων ή υετού. Πέρα από αυτά, οι επιφανειακές θερμοκρασίες του αέρα είναι σχετικά υψηλές, με αποτέλεσμα το μελτέμι που φθάνει στην περιοχή μας να είναι «θερμό».

Στην περίπτωση των αντικυκλώνων που αναπτύσσονται στα Βαλκάνια με το πέρασμα των ατμοσφαιρικών διαταραχών που κινούνται στα μέσα γεωγραφικά πλάτη, οι χρονικές κλίμακες παραμονής τους στην περιοχή είναι συνοπτικής κλίμακας. Με αυτό το δεδομένο, μπορούμε να πούμε ότι ο κύκλος ζωής τους κυμαίνεται: (α) από 2 έως 4 ημέρες όταν η ατμοσφαιρική κυκλοφορία γίνεται από τα δυτικά προς τα ανατολικά και (β) από 4 ως 6 ημέρες όταν η κίνηση γίνεται από τη Β-ΒΔ Ευρώπη προς τις Ν-ΝΑ περιοχές της ηπείρου μας.

Ο κύκλος ζωής των αντικυκλώνων που αναπτύσσονται στα Β. Βαλκάνια λόγω μεταφοράς θερμών και ξηρών υποτροπικών αερίων μαζών και των ειδικών συνθηκών που δημιουργεί εκεί η αρνητική μεταφορά στροβιλισμού, συνήθως είναι μεγαλύτερος λόγω της διαβατικής ενίσχυσης και ενός άλλου μηχανισμού: Αν οι συγκεκριμένοι αντικυκλώνες αναδιπλούμενοι καταφέρουν να επιβιώσουν από τις κυκλωνικές διαταραχές που κινούνται από τα Δ. Μεσόγειο προς την Α-ΒΑ Ευρώπη, συχνά ενισχύονται από νέες αντικυκλωνικές εξάρσεις, με συνέπεια τη μακροημέρευση των υψηλών πιέσεων στα Β.Βαλκάνια και κατ’ επέκταση τη μεγαλύτερη διάρκεια πνοής των «θερμών» μελτεμιών στην περιοχή μας.

Συχνά το «θερμό» μελτέμι, έχοντας χάσει ένα υπολογίσιμο μέρος της ψυκτικής του ισχύος, λαμβάνει χαρακτηριστικά «ανεμιστήρα» στις προσήνεμες περιοχές της ανατολικής και νότιας Ελλάδας και «αερόθερμου» στις υπήνεμες περιοχές της χώρας. Πέρα από αυτό, οι θερμές και ξηρές υποτροπικές αέριες μάζες που με τις αντικυκλωνικές εξάρσεις μεταφέρονται στην κεντρική Μεσόγειο, την Ιταλία και τα ΒΔ Βαλκάνια, νομοτελειακά (νόμοι της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας) κάποια στιγμή θα μεταφερθούν ανατολικότερα και σε μικρό ή μεγάλο βαθμό θα επηρεάσουν και την περιοχή μας.

Με τα αστρονομικά δεδομένα του τελευταίου δεκαημέρου του Αυγούστου μειώνονται η διάρκεια και η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας και δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για να σημειώνονται μικρότερες ελάχιστες θερμοκρασίες. Όμως, όταν οι υψηλές θερμοκρασίες διαρκούν πολλές ημέρες, η θερμική καταπόνηση είναι σημαντική, αν λάβουμε υπόψη μας ότι και η σχετική υγρασία είναι ανεβασμένη σε σχέση με εκείνη των μέσων του καλοκαιριού.

Διαβάστε επίσης

Σχόλια
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή