ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Υποχωρούν οι χιονοπτώσεις - Επιμένει το τσουχτερό κρύο

Καιρός: Υποχωρούν οι χιονοπτώσεις - Επιμένει το τσουχτερό κρύο

Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας την Παρασκευή (9/1/2015) – Κλειστά σχολεία σε περιοχές της Αττικής και της βορείου Ελλάδας – Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση σε Άνδρο και Τήνο – Αίτημα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός Λασιθίου.

Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση σε Άνδρο και Τήνο

Το αρματαγωγό «Χίος» επιστρατεύθηκε για να μεταβεί στην Τήνο προκειμένου να φιλοξενήσει του κατοίκους του νησιού που χρήζουν βοήθειας μετά τη βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία και έχει ως αποτέλεσμα το νησί να έχει μείνει χωρίς ρεύμα για τρίτη ημέρα.

xis

Συνεργείο τεχνικών της ΔΕΗ μετέβη στην Άνδρο το μεσημέρι της Πέμπτης (8/1/2015) για να αποκαταστήσει την βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης που άφησε για τρεις μέρες χωρίς ρεύμα το νησί της Τήνου. Η Άνδρος δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, ωστόσο αναμένεται να τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης καθώς το οδικό δίκτυο έχει καλυφθεί από δύο μέτρα χιόνι πολλά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα.

Κλειστά σχολεία στην Αττική

Κλειστά θα παραμείνουν και την Παρασκευή (9/1/2015) κάποια σχολεία στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ κάποια θα λειτουργήσουν μετά τις 9.00 το πρωί.

Τα περισσότερα σχολεία βρίσκονται στην Ανατολική Αττική, κάποια στο Βόρειο Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, ένα σχολείο στο δήμο Φυλής, ενώ μετά τις 10.00 το πρωί θα λειτουργήσουν τα σχολεία στα Κύθηρα.

Συγκεκριμένα, κλειστά θα παραμείνουν στην Ανατολική Αττική και στο δήμο Αχαρνών το 28ο δημοτικό σχολείο (περιοχή στρατοπέδου Καποτά), το 19ο δημοτικό σχολείο (περιοχή Πανόραμα) και στα σχολεία που βρίσκονται στους οικισμούς Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη και Ολυμπιακό Χωριό.

Δεν θα λειτουργήσουν τα δημόσια σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη δημοτική κοινότητα Βαρνάβα, στο δήμο Μαραθώνα, ενώ όλα τα σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο δήμο Διονύσου θα ανοίξουν στις 9.00 το πρωί.

Στο Βόρειο Τομέα Αθηνών κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία της δημοτικής κοινότητας Εκάλης και στις 9.00 θα ανοίξουν τα σχολεία στις δημοτικές κοινότητες Κηφισίας και Ν. Ερυθραίας.

Στη Δυτική Αττική κλειστό θα μείνει το σχολείο Ζωφριάς στη δημοτική κοινότητα 'Ανω Λιοσίων, στο δήμο Φυλής.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, στα Κύθηρα μετά τις 10.00 το πρωί θα ανοίξουν το Γυμνάσιο και το Λύκειο Χώρας Κυθήρων, τα Δημοτικά Χώρας-Καρβουνάδων και Ποταμού, τα Νηπιαγωγεία Λιβαδίου και Ποταμού και ο δημοτικός παιδικός σταθμός Φρατσίων.

sxoleio

Κλειστά σχολεία σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την Παρασκευή (9/1/2015) σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στους δήμους Φλώρινας, Γρεβενών, Άργους Ορεστικού Καστοριάς και Σουφλίου Έβρου, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού. Στους δήμους Βοΐου, Εορδαίας και Σερβίων - Βελβεντού Κοζάνης, τα σχολεία θα ξεκινήσουν μια ώρα αργότερα.

Προβλήματα λόγω παγετού σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας

Συνεχίζονται τα προβλήματα από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό που δημιουργείται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Κλειστή παραμένει στην Καστοριά η επαρχιακή οδός Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου),από το 22ο έως το 28ο χλμ, ενώ η κυκλοφορία διεξάγεται με αλυσίδες, από 18ο έως 22ο χλμ. Για όσους οδηγούς κινούνται από τη Φλώρινα προς την Καστοριά, μέσω του ίδιου δρόμου, αλυσίδες χρειάζονται, από 15ο έως 30ο χλμ.,στην επαρχιακή οδό Κερασιάς - χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας, του νομού Πέλλας και στην επαρχιακή οδό Καστανερής - Λιβάδια Κιλκίς.

Ακόμα, με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Καλλιπεύκης - Π. Παντελεήμονα (όρια Νομού Πιερίας), διασταύρωση "Βρύση του Κατή" (νομός Λάρισας) και στις επαρχιακές οδούς Καρδίτσας - Άρτας, από 38ο έως 61ο χλμ., θέση "Τύμπανος" και Μουζακίου - Στεφανιάδας, από 10ο έως 22ο χλμ., θέση "Αγ. Νικόλαος", στο νομό Καρδίτσας.

Τέλος, στο Κιλκίς, κλειστή παραμένει η επαρχιακή οδός Λειψυδρίου - Φαναρίου (διάβαση Ξηρόμερου), λόγω καθίζησης του οδοστρώματος, ενώ δεν διαξάγεται εδώ και πολλές ημέρες η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω υπερχείλισης υδάτων, στις διαβάσεις των ποταμών, Ποντικόρεμα, Λίσσος ύψος Αρριανών, Έβρενου - Ιασίου, Αετοκορυφής, Διώνης και Στρύμης Λοφαρίου, στη Ροδόπη.

lasithi

Να κηρυχθεί το Λασίθι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά η περιφέρεια Κρήτης

Την κήρυξη του Οροπεδίου Λασιθίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αιτήθηκε με έγγραφό του προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσόκα, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο λόγος που ο κ. Αρναουτάκης ζητά να κηρυχθεί το Λασίθι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είναι τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία στην περιοχή.

«Ο Δήμος», όπως αναφέρει στο έγγραφό του, ο κ. Αρναουτάκης , «στον οποίο παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα, είναι ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου όπου το σύνολο του χιονιού που δέχθηκε σε πολλές περιοχές υπερβαίνει το ένα μέτρο. Έχουμε ήδη αποστείλει σημαντική βοήθεια σε μηχανήματα έργου και σε προσωπικό προκειμένου να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό πολλών χωριών. Για αυτούς τους λόγους συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου για τον καλύτερο συντονισμό και στήριξη του Δήμου».

Άνδρες της ΕΜΑΚ επιχείρησαν την Πέμπτη (8/1/2015) να προσσεγγίσουν μια εγκλωβισμένη γυναίκα που χρήζει φαρμακευτικής αγωγής αλλά δεν τα κατάφεραν.

xionoptosi

Πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή (9/1/2015)

Μικρή βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Παρασκευή (9/1/2015) καθώς η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο παγετός θα δημιουργηθεί κατά τόπους τις πρωινές και νυχτερινές ώρες.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Στα ανατολικά και βόρεια του νομού θα αναπτυχθούν νεφώσεις τις πρωινές ώρες με πιθανότητα για ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με ένταση 3 έως 4 μποφόρ και βαθμιαία δυτικά με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 9 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια του νομού η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Λίγες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στη Θεσσαλονίκη οι οποίες θα είναι παροδικά αυξημένες. Πιθανότητα να εκδηλωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στα ανατολικά τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενεί και βαθμιαία βορειοδυτικοί με ένταση 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 7 βαθμούς κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση για την υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Πιθανότητα για ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στα ανατολικά.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -9 έως 7 βαθμούς κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Τοπικές νεφώσεις αρχικά στο Ιόνιο και από το απόγευμα και στις υπόλοιπες περιοχές.

Άνεμοι: ασθενείς και βαθμιαία βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 1 έως 13 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Στα ανατολικά τμήματα τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα για ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο σε ανατολική και βόρεια Αττική, Σποράδες και Εύβοια τις πρωινές ώρες. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος καιρός.

Άνεμοι: ασθενείς και τοπικά στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 μποφόρ. Βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -7 έως 11 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Τοπικές νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο κυρίως στην Κρήτη μέχρι το μεσημέρι.

Άνεμοι: βόρειοι 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Από το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 2 έως 12 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βόρεια.

Άνεμοι: στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση. Στα βόρεια βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικών διευθύνσεων με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: από 2 έως 11 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότεροι.

Σχετικές ειδήσεις