ΚΑΙΡΟΣ

Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική (photos)

Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική (photos)

Έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν την Αττική το μεσημέρι της Παρασκευής 6 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται μέσα στην ημέρα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ισχυρή καταιγίδα συνοδευόμενη από θυελλώδεις ανέμους εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αττική, μετατρέποντας τους δρόμους της πρωτεύουσας σε ποτάμια.

IMG 0825

Λόγω της βροχής, η κίνηση στους δρόμους είναι αυξημένη και κυρίως στις κεντρικές οδούς, όπου οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ

Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Παρασκευή (06-02-2015) στην ανατολική χώρα κατά τη διέλευση του ψυχρού μετώπου με βροχές και καταιγίδες οι οποίες παρά τη μικρή διάρκειά τους θα είναι κατά τόπους ισχυρές κυρίως στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

Από το απόγευμα αναμένεται σταδιακή βελτίωση.

Σοβαρή επιδείνωση αναμένεται ξανά από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής (08-02-2015) και από τα βόρεια σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά:

Τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε όλες τις ορεινές, τις ημιορεινές αλλά και σε πεδινές περιοχές κυρίως της ανατολικής χώρας

Τους βόρειους ανέμους που η έντασή τους κατά τόπους θα φθάνει τα 8 με 9 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο τα 10 μποφόρ

Τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (8 με 10 βαθμούς) και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες - παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας.

Με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στην ανατολική και νότια χώρα μέχρι και την Τρίτη (10-02-2015).

Δοκιμάζεται... ο Έβρος

10885100 10153032946677389 5219338896294202809 n copy

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται ο Έβρος, λόγω των καταστροφικών πλημμυρών. Ήδη, δυο χωριά έχουν εκκενωθεί, καθώς τα νερά του ποταμού Έβρου πέρασαν τα αναχώματα και απειλούν σπίτια και περιουσίες.

Σε εκκένωση δύο οικισμών στο νομό Έβρου -και συγκεκριμένα των οικισμών Λαγυνά και Πόρου- προχώρησαν οι Αρχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς τα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Στην έδρα του Δήμου Σουφλίου μεταφέρθηκαν με λεωφορεία, κάτοικοι των Λαγυνών, που εκκενώθηκαν, καθώς έσπασαν τα αναχώματα στην κοίτη του ποταμού Έβρου και τα νερά, με μεγάλη ορμή, μπήκαν στον οικισμό και άρχισαν να απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Μάλιστα, όπως δήλωσε κάτοικος της περιοχής στην πρωινή εκπομπή του Mega, από το πρωί χτυπούν οι καμπάνες στο χωριό, ώστε όλοι οι κάτοικοι να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

"Από το 1963 έχουμε να δούμε τέτοια καταστροφή"

«Από το 1963 έχουμε να βιώσουμε τέτοια κατάσταση στα Λαγυνά, με τη βασική διαφορά, όμως, ότι τότε δεν υπήρχαν αναχώματα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Λίτσα Κακαλή, κάτοικος του οικισμού, η οποία είδε, όπως και πολλοί άλλοι, τα ορμητικά νερά του Έβρου να «εισβάλλουν» στο σπίτι της.

Το χωριό εκκενώθηκε, νωρίς το πρωί, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων στον Έβρο. Είχε να πλημμυρίσει από το 1963 και παρ' όλο που τώρα υπάρχουν όχι ένα, αλλά δύο αναχώματα -ένα στο ποτάμι κι ένα ανάμεσα στο ποτάμι και το χωριό- δεν ήταν αρκετά για να συγκρατήσουν τα ορμητικά νερά του ποταμού, που βρήκαν «διέξοδο» σε σπίτια και εκτάσεις.

Η 45χρονη, η οποία μαζί με τον σύζυγό της έχουν ένα από τα καφενεία του χωριού, είδε με θλίψη, σήμερα το πρωί, πολλούς ηλικιωμένους, θαμώνες του μαγαζιού της, να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους με μια σακούλα φάρμακα στο χέρι. Μαζί τους και πολλοί άλλοι από τους κατοίκους του χωριού, το οποίο έχει εκκενωθεί κατά το ήμισυ του, αφού έχει πλημμυρίσει το τμήμα του οικισμού που βρίσκεται προς το ποτάμι.

«Έβαλα τα κλάματα βλέποντας τους ηλικιωμένους να φεύγουν, νωρίς το πρωί» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Λίτσα Κακαλή, σύμφωνα με την οποία το χωριό κατοικούν συνολικά 280 άτομα.

«Μας ειδοποίησαν οι Αρχές από χθες το βράδυ ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, ότι πρέπει να αρχίσουμε να εκκενώσουμε αν θέλουμε το χωριό. Εγώ μερίμνησα και πήρα μερικά πράγματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι κάτοικοι των Λαγυνών, που έφυγαν από το χωριό, θα βρουν στέγη στο Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Σουφλίου, στην έδρα του Δήμου και σε συγγενικά τους πρόσωπα. Ήδη, 80 άτομα από τον οικισμό Λαγυνών μεταφέρθηκαν, με λεωφορεία, στην έδρα του Δήμου Σουφλίου και άλλα 30 περιμένουν στο Κοινοτικό Κατάστημα του οικισμού για να μεταφερθούν εντός των επόμενων ωρών στο Σουφλί, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός. Όπως είπε, το Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές που μπορούν να καλύψουν τη στέγαση των ατόμων.

Όμως και το Σουφλί επλήγη από τα πλημμυρικά φαινόμενα, αφού υπάρχουν περίπου δέκα πλημμυρισμένα σπίτια, ενώ άλλες υποδομές, όπως το κλειστό γυμναστήριο, έχουν γεμίσει με νερά, τα οποία απομακρύνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τον κ. Πουλιλιό.

Πρόγνωση για αύριο Σάββατο 07-02-2015

Γενικά χαρακτηριστικά-προειδοποιήσεις

Τοπικές βροχές στα δυτικά και από το μεσημέρι σταδιακά στα κεντρικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χιόνια στα βορειοδυτικά ορεινά .

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: αρχικά λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές κυρίως στη Μακεδονία και χιόνια σε ορεινές περιοχές. Τις βραδινές ώρες σποραδικές καταιγίδες στις παραθαλάσσιες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 που από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς τοπικά στα ανατολικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 03 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες στις βορειότερες περιοχές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα το πρωί στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά της Θεσσαλίας. Πιθανότητα καταιγίδας τη νύχτα στα βόρεια
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη μέχρι 21 βαθμούς.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις πρώτες πρωινές ώρες στα νότια όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Από το απόγευμα οι νεφώσεις θα αυξηθούν στα βόρεια και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ που από το απόγευμα στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 7 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: αρχικά λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και τις βραδινές ώρες σποραδικές καταιγίδες στις παραθαλάσσιες περιοχές. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη
Άνεμοι: αρχικά μεταβλητοί και από το μεσημέρι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 7 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Σχετικές ειδήσεις