ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Με χιόνια και τσουχτερό κρύο η Τετάρτη - Πολλά τα προβλήματα από την κακοκαιρία (pics)

Καιρός: Με χιόνια και τσουχτερό κρύο η Τετάρτη - Πολλά τα προβλήματα από την κακοκαιρία (pics)

Καιρός για χιόνια : Συνεχίζεται στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας η κακοκαιρία, που τις τελευταίες ώρες έχει πάρει το χαρακτήρα της ψυχρής εισβολής - Χιονοπτώσειςθα σημειωθούν σήμερα Τετάρτη (30/11)σε όλα τα ορεινά, τα ημιορεινά της κεντρικής και νότιας χώρας καθώς και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια - Στα νότια θαλάσσια τμήματα καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως τις πρωινές ώρες -Δείτε τους προγνωστικούς χάρτες τηςΕΜΥ

Βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη 5 με 7, και στο Αιγαίο τοπικά 8 με 9 μποφόρ - Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα. Παγετός τοπικά ισχυρός τη νύχτα προς την Πέμπτη στα δυτικά και βόρεια.

Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στη δυτική και βόρεια χώρα και σταδιακά ως το βράδυ θα περιοριστούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές.

getObservationMap2
getObservationMap

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα Τετάρτη 30 Νοεμβρίου

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια στα γύρω ορεινά και πιθανώς στα βόρεια προάστια (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα). Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία:Από 4 έως 8 βαθμούς. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -1 έως 5 βαθμούς Κελσίου

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Βαθμιαία βελτίωση.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -2 έως 6 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Στα θαλάσσια και παραθαλάσσια νεφώσεις με βροχές και κυρίως στις νοτιότερες περιοχές σποραδικές καταιγίδες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά και ημιορεινά χιονοπτώσεις (ενδεικτικό υψόμετρο 400-600 μ.). Βαθμιαία και από τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Στη Θεσσαλία νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις και χιονόνερο ή χιόνι στα παραθαλάσσια. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 300-500 μ.). Βαθμιαία και από τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 1 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές, χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και στα βόρεια τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Ο καιρός από τον Τάσο Αρνιακό

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Τάσου Αρνιακού ο οποίος μίλησε στο Newsbomb.gr στην Αττική, ο καιρός θα εμφανίσει σταδιακή επιδείνωση με χιόνια από το μεσημέρι και μετά στην Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό και τα ξημερώματα της Τετάρτης θα χιονίσει στα βόρεια προάστια, δηλαδή σε Βαρνάβα, Γραμματικό, Καπανδρίτι, Άγιο Στέφανο. Η θερμοκρασία σε πτώση στην Αττική από -2 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι βοριάδες θα φτάσουν στον Ευβοϊκό στα 7 με 8 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνια στα γύρω ορεινά ενδεχομένως και μέσα την πόλη, χωρίς όμως να το στρώσει. Η θερμοκρασία από -3 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε ΕΔΩ το πέρασμα του χιονιά από τη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τον κ. Αρνιακό, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και την Τετάρτη με τα περισσότερα χιόνια να επιμένουν στην κεντρική Στερεά Ελλάδα και την κεντρική και βόρεια Πελοπόννησο με χιονόνερο στα πεδινά και ασθενείς χιονοπτώσεις σε υψόμετρο από τα 500 μέτρα και πάνω. Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη δυτική και βόρεια Ελλάδα. Δεν αποκλείεται να έχουμε και λίγες χιονοπτώσεις στις Κυκλάδες και τα βουνά της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν 8 με 9 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία, σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα, δεν πρόκειται να ξεπεράσει στην Αττική τους 7 με 8 βαθμούς Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη τους 5.

Την ίδια ώρα «συναγερμός» έχει σημάνει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Διαβάστε ΕΔΩ τις οδηγίες προστασίας από τα ακραία φαινόμενα

Στην Αττική, από χθες το μεσημέρι έχει ξεκινήσει η χιονόπτωση στην Πάρνηθα ενώ σε πολλές περιοχές των βορείων προαστίων ρίχνει χιονόνερο.

Δείτε ΕΔΩ live εικόνα από τη χιονισμένη Πάρνηθα

Πού χρειάζονται αλυσίδες

Η σφοδρή χιονόπτωση, οι χαμηλές θερμοκρασίες που φτάνουν έως τους -5 βαθμούς Κελσίου και ο παγετός στο επαρχιακό δίκτυο της δυτικής Μακεδονίας έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων. Η Αστυνομική διεύθυνση δυτικής Μακεδονίας προειδοποιεί τους οδηγούς ότι χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή Οδό Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) από το 18ο χλμ. έως το 28ο χλμ, στην επαρχιακή Οδό Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βίγλας) από το 8ο χλμ. έως το 25ο χλμ. και στον δρόμο που συνδέει το δημοτικό διαμέρισμα του Αετού με το Νυμφαίο Φλώρινας καθώς και στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού δικτύου της Π.Ε. Κοζάνης. Στην Εγνατία οδό λόγω της χαμηλής ορατότητας και των ισχυρών ανέμων συνιστάται στους οδηγούς να διατηρούν χαμηλές ταχύτητες στα οχηματά τους.

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις σχετικά με την κακοκαιρία

Δείτε εδώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον καιρό

Προβλήματα από την κακοκαιρία στη Δυτική Μακεδονία - Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Η Αστυνομική διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, προειδοποιεί τους οδηγούς ότι χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή Οδό Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) από το 18ο χλμ. έως το 28ο χλμ, στην επαρχιακή Οδό Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βίγλας) από το 8ο χλμ. έως το 25ο χλμ. και στον δρόμο που συνδέει το δημοτικό διαμέρισμα του Αετού με το Νυμφαίο Φλώρινας.

Η κακοκαιρία επηρεάζει και την λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Δυτικής Μακεδονίας.

Έτσι στο δήμο της Φλώρινας εξαιτίας της χιονόπτωσης και των χαμηλών θερμοκρασιών, τα σχολεία για σήμερα, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου θα παραμείνουν κλειστά, ενώ θα λειτουργήσουν κανονικά οι παιδικοί σταθμοί.

Την ίδια στιγμή στον δήμο Πρεσπών και στον δήμο Αμυνταίου, τα σχολεία θα ξεκινήσουν στις 09:15 το πρωί.

Επίσης, με απόφαση του δημάρχου Κοζάνης τα σχολεία στην πόλη θα ξεκινήσουν στις 09:15 το πρωί, ενώ θα λειτουργήσουν κανονικά όλοι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου. Τα σχολεία στο δήμο Εορδαίας θα λειτουργήσουν κανονικά.

Στον δήμο Καστοριάς, θα ξεκινήσουν με μια ώρα καθυστέρηση, ενώ στον δήμο Άργους Ορεστικού, τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

Στον δήμο Γρεβενών, όλες οι σχολικές μονάδες θα ξεκινήσουν με μια ώρα καθυστέρηση.

Απαγορευτικό απόπλου σε πολλά λιμάνια λόγω των ισχυρών ανέμων

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα και Ρίο-Αντίρριο.

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά ενώ κλειστή παραμένει η γραμμή Καβάλα-Πρίνου.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα Τετάρτη, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ζάκυνθος από την Κακοκαιρία

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε την Τρίτη (29/11) ο δήμος Ζακύνθου της περιφερειακής ενότητας Ζακύνθου, σύμφωνα με το έγγραφο που απεστάλη από τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο και μετά από σχετική εξουσιοδότηση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.

Η απόφαση αυτή αφορά την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση διαχείριση συνεπειών από καταστροφές που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες, κατολισθήσεις, κ.λπ.) στις 26 και 27 Νοεμβρίου στην περιοχή.

Το έστρωσε στα χιονοδρομικά κέντρα

Από τα ξημερώματα της Τρίτης «χτυπά» η κακοκαιρία πολλές περιοχές της χώρας, με τη βόρεια Ελλάδα να έχει ήδη ντυθεί στα λευκά ενώ σταδιακά ο χιονιάς πλήττει ακόμα και τα πεδινά.

Οι χιονοπτώσεις προκαλούν ενθουσιασμό στους λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων καθώς, το στρώνει σταδιακά στα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Σταδιακά θα επεκταθούν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα έως και την Τετάρτη.

Τo σημείο παγοποίησης θα πέσει απότομα έως και στα 0 μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε λειτουργία το baby lift στο Πισοδέρι αυτό το Σαββατοκύριακο, όπως και το σαλέ στα χιονοδρομικά Καϊμάκτσαλαν και Περτουλίου.

Χιονόστρωση στα 3-5 Πηγάδια, Σέλι, Πισοδέρι, Βόρας-Καϊμάκτσαλαν, Λαιλιά, Βασιλίτσα και Ανήλιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


Σχετικές ειδήσεις