ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός ΤΩΡΑ: Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ - Χιονιάς θα «χτυπά» τη χώρα έως την Πέμπτη - Πού χιονίζει

Καιρός ΤΩΡΑ: Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ - Χιονιάς θα «χτυπά» τη χώρα έως την Πέμπτη - Πού χιονίζει

Ειδήσεις για καιρό: Πριν καλά καλά λιώσουν τα χιόνια του αντικυκλώνα «Αριάδνη», ένα νέο χαμηλό βαρομετρικό, ο «Βίκτωρας», ήρθε από την Ιταλία και αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας έως και την Πέμπτη - Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ

Ο «ΒΙΚΤΩΡΑΣ» ΗΡΘΕ ΚΙ ΕΦΕΡΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΒΡΟΧΕΣ, ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ, ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ... ΠΟΛΛΑ ΝΕΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Η επιδείνωση του καιρού ξεκίνησε από τη νύχτα της Κυριακής (15/01) στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Κύρια χαρακτηριστικά της είναι οι βροχές και οι καταιγίδες, οι οποίες είναι κατά τόπους ισχυρές κυρίως σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές αλλά και τα χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά και από σήμερα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Ποια σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Τρίτη σε ολόκληρη τη χώρα

Οι πολικές θερμοκρασίες και ο παγετός θα κρατήσουν και την Τρίτη τους μαθητές μακριά από τα σχολεία σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

(Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά)

Χαλάζι στη Ζάκυνθο - Πρόβλημα σε πτήση

Μεγάλη ταλαιπωρία περίμενε τους επιβάτες της σημερινής (16/01) πτήσης από Αθήνα προς Ζάκυνθο καθώς η ισχυρή χαλαζόπτωση στην περιοχή του Καλαμακίου, όπου και βρίσκεται το αεροδρόμιο του νησιού, δεν επέτρεψε στους πιλότους να προσγειώσουν το αεροσκάφος.

Ο κυβερνήτης -όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων- αποφάσισε να φέρει το αεροπλάνο πίσω στην Αθήνα, ώστε να μη θέση σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών.

Το μέγεθος του χαλαζιού που έπληξε σήμερα τη Ζάκυνθο ήταν αρκετά μεγάλο αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρσία και την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, δεν υπήρξαν τραυματισμοί και ζημιές.

Το φαινόμενο αυτό ήταν πρωτόγνωρο για τους κατοίκους που είδαν, μέσα σε λίγα λεπτά, το νησί να «ντύνεται» τα λευκά για ακόμα μια φορά, αυτή τη φορά όχι από το χιόνι, όπως την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά από το χαλάζι.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον καιρό

Κακοκαιρία και στην Πελοπόννησο

kairos patrwn pyrgou
kairos ilia1
kairos ilia2
kairos ilia3
xionia lamia
kairos antiolisthitikes
pagetos copy
xionia trikala sxoleio
xionia2
victor 1 copy

Ούτε η Πελοπόννησος γλίτωσε από την επέλαση της νέας κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα.

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, κυρίως στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας, προκάλεσε σήμερα το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από τα ξημερώματα τη Δυτική Ελλάδα, με χιονοπτώσεις στα ορεινά και βροχοπτώσεις στα πεδινά.

Η χαλαζόπτωση ήταν τόσο έντονη στην περιοχή της Γαστούνης, στην Ηλεία, που η εθνική οδός Πατρών-Πύργου έκλεισε για περίπου μιάμιση ώρα, με την κίνηση των οχημάτων να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό. Μηχανήματα του Δήμου Πηνειού προχώρησαν στον καθαρισμό της οδού ενώ ουρές σχηματίστηκαν στις δύο πλευρές της εθνικής οδού από ακινητοποιημένες νταλίκες που δεν είχαν εναλλακτική διαδρομή να ακολουθήσουν.

(Πηγή φωτογραφιών: ilialive.gr, patrisnews.com)

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Με προβλήματα διεξάγεται σήμερα, από το πρωί, η κίνηση των οχημάτων στην περιοχή της Ορεινής Ναυπακτίας, λόγω της νέας χιονόπτωσης.

Χιόνια και πάλι στη Μακεδονία

Στη Βόρεια Ελλάδα μετά την πρόσκαιρη βελτίωση το Σαββατοκύριακο, ο καιρός «αγρίεψε» πάλι από χθες το βράδυ.

Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα Δευτέρα, επικρατούν νεφώσεις, ενώ νιφάδες χιονιού έπεσαν νωρίτερα -το πρωί- σε ορεινές περιοχές πέριξ της πόλης, όπως το Ασβεστοχώρι, το Φίλυρο και το Ρετζίκι. Το θερμόμετρο, λίγο μετά τις 10 το πρωί, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν στους 5 βαθμούς Κελσίου.

Χιόνια πέφτουν από νωρίς σε Πέλλα, Χαλκιδική, Καβάλα, Φλώρινα και Κοζάνη ενώ η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα κυμαίνεται από -2 έως 4 βαθμούς Κελσίου και στη Δυτική Μακεδονία από -6 έως 1 βαθμό Κελσίου.

Λόγω της χιονόπτωσης της τελευταίας εβδομάδας και του παγετού εξακολουθεί να είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε ορεινά τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και σε επαρχιακούς δρόμους της ίδιας Περιφέρειας. Εξάλλου, με αλυσίδες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Φλώρινας, όπως επίσης σε ορεινά επαρχιακά τμήματα της Καστοριάς (Βίτσι, Βίγλα) και στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο των Γρεβενών.

Στα «λευκά» και ο Έβρος

Ορμητικά επέστρεψε ο χιονιάς στον Έβρο από σήμερα το πρωί, μετά από μία μικρή ανάπαυλα τις προηγούμενες ημέρες, που έδωσε τη δυνατότητα στις δημοτικές αρχές να αποκαταστήσουν σχεδόν πλήρως τα προβλήματα, κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, τα οποία είχε προκαλέσει η «Αριάδνη».

Στο βόρειο τμήμα του Έβρου καθώς και στη δημοτική Ενότητα Φερών στο νότιο τμήμα, σημειώνεται από τα ξημερώματα πυκνή χιονόπτωση, η οποία σε συνδυασμό με τον παγετό που έκανε την επανεμφάνισή του, προκάλεσαν νέα προβλήματα που αφορούν στην ασφάλεια αλλά σε ορισμένα σημεία (οικισμοί στον ορεινό όγκο) και τη δυνατότητα μετακίνησης των οχημάτων.

Σημειώνεται πως, λόγω της επανάκαμψης του χιονιά, δεν πραγματοποιήθηκε η πρωινή πτήση προς Αθήνα από το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, ενώ, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καιρικές προγνώσεις, βάσει των οποίων προβλέπεται σταδιακή ύφεση των καιρικών φαινομένων, κανονικά εκτιμάται πως θα γίνει η μεσημβρινή πτήση.

Πυκνές χιονοπτώσεις στη Φθιώτιδα

Δύσκολες ώρες πέρασε, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης η Φθιώτιδα, νωρίς σήμερα το πρωί.

(Πηγή: lamiareport.gr)

Για τρεις ώρες περίπου η Aστυνομία χρειάστηκε να διακόψει την κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων στο δρόμο Λαμίας - Δομοκού προς Καρδίτσα και Τρίκαλα και στο δρόμο Λαμίας - Άμφισσας στον Μπράλο και στο 51ο χιλιόμετρο, καθώς και στο δρόμο Λαμίας Καρπενησίου στην περιοχή του Τυμφρηστού.

Η ένταση της χιονόπτωσης ήταν μεγάλη κι έφτασε τη βόρεια πλευρά της πόλης της Λαμίας. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα έδιναν μάχη να διατηρήσουν ανοιχτό το δρόμο, ενώ τα Ι.Χ. κινούνταν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Από τις 7.00 το πρωί και μετά η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.

Στο υπόλοιπο του νομού μέχρι τα ξημερώματα υπήρχαν έντονες βροχοπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά το επαρχιακό δίκτυο με την παρέμβαση των μηχανημάτων της Περιφέρειας Στερεάς και των δήμων έχουν ανοίξει όλοι δρόμοι και μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Παράλληλα, σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας για πιθανή αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων από τις βροχές στα πεδινά. Οι βροχές των τελευταίων ωρών έχουν ανεβάσει τη στάθμη του Σπερχειού ποταμού χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχουν προβλήματα.

Κλειστοί δρόμοι - Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Σε πολλές περιοχές, καθώς το χιόνι πέφτει και πάλι πυκνό, έχουν προκληθεί προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών.

Σύμφωνα με την Αστυνομία αρκετοί δρόμοι της Επικράτειας έχουν κλείσει και σε ακόμα περισσότερους είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

Δείτε ΕΔΩ όλους τους δρόμους όπου παρουσιάζονται προβλήματα

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ - Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά περιόδους:

  • 1. από τη νύχτα της Κυριακής έως τη Δευτέρα σε όλη τη χώρα και κυρίως στα νησιά του Ιονίου, στα παραθαλάσσια της Ηπείρου, τη Στέρεα Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
  • 2. από την Τρίτη έως την Πέμπτη κατά τόπους στη δυτική, τη βόρεια Ελλάδα, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.

β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

  • 1. από τις βραδινές ώρες της Κυριακής στα ορεινά -ημιορεινά της Πελοποννήσου (κυρίως της ανατολικής και βόρειας), της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και από τη νύχτα και σε περιοχές της Θεσσαλίας με υψόμετρο πάνω από 300 μέτρα
  • 2. από τη Δευτέρα χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν κατά περιόδους σε όλα τα ορεινά - ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και πρόσκαιρα της Θεσσαλίας. Την Πέμπτη σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά και θα εξασθενήσουν.

γ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια από σήμερα Δευτέρα. Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού στην ιστοσελίδα του ΕΜΥ (www.emy.gr).

*Δείτε στο τέλος του άρθρου πού θα χιονίζει την Τρίτη

Πώς σχολιάζουν οι μετεωρολόγοι τη νέα κακοκαιρία

Με το νέο κύμα κακοκαιρίας να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, οι μετεωρολόγοι κάνουν τις δικές τους προγνώσεις για του πού και πώς αυτό θα «χτυπήσει».

Στην Αττική, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ 1, ο γνωστός μετεωρολόγος, Τάσος Αρνιακός, «βροχές θα σημειωθούν το απόγευμα, ενώ χιόνια θα πέσουν σε Πάρνηθα και Κιθαιρώνα». Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα πέσει χιονόνερο μέσα στην πόλη, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Ο γνωστός μετεωρολόγος και υποδιοικητής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς αναλύει αποκλειστικά στο Newsbomb.gr όλα τα δεδομένα (Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέντευξη)

«Οι βροχές θα είναι περισσότερες στη βορειοδυτική Ελλάδα, την Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία» προέβλεψε ο Τάσος Αρνιακός, ενώ εξέφρασε φόβους για πλημμυρικά φαινόμενα.

Δείτε ΕΔΩ την πρόγνωση του Τάσου Αρνιακού

Δείτε τι είπε στην Ναταλία Γερμανού ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος

Χάρτης χιονόπτωσης στην Ελλάδα, από το greek-weather.org:

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, σήμερα Δευτέρα 16 Ιανουαρίου θα το στρώσει σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης με υψόμετρα άνω των 300-400 μέτρων.

Ο «Βίκτωρ» θα στροβιλίζεται μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα πάνω από τη νότια Ιταλία, με πίεση στο κέντρο του στο εύρος των 1000-1002 hPa, προκαλώντας κύμα διαταραχών που θα επηρεάσουν σημαντικά τη χώρα μας.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

Σε επιφυλακή ο Σιδηρόδρομος

Μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, με απανωτές βλάβες στις μηχανές των τρένων και τους εκατοντάδες εγκλωβισμένους επιβάτες κι ενόψει της νέας κακοκαιρίας, τίθενται σε ισχύ μέτρα ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιησαν χθες Κυριακή, οι διοικήσεις των εταιρειών του ομίλου ΟΣΕ, παρουσία και του υφυπουργού Μεταφορών Ν. Μαυραγάνη, αποφασίστηκε να επανδρωθούν οι ορεινοί σταθμοί στο τμήμα Αθήνα - Θεσσαλονίκη, όπου θα υπάρχουν σε εφεδρεία και μηχανές εμπορευματικών αμαξοστοιχιών που θα μπορούν να απομακρύνουν το χιόνι από το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Οι σταθμοί Οινόη, Λιανοκλάδι, Παλαιοφάρσαλο και Πλατύ θα εξοπλιστούν με μηχανές εφεδρείας και προσωπικό καθ' όλη τη διάρκεια των φαινομένων. Οι Μπράλος και Αγγείες θα είναι ανοιχτοί και επανδρωμένοι όλο το 24ωρο, ενώ στον σταθμό Παλαιοφάρσαλου δεν θα γίνεται αντικατάσταση της θερμικής μηχανής με ηλεκτρική.

Τέλος, οι μηχανοστασιάρχες ελέγχου κυκλοφορίας θα βρίσκονται επί των αμαξοστοιχιών στα σημεία που παρατηρούνται τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Δεν φεύγει ο χιονιάς μέχρι τις 23/01

Από διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά θα πλήττεται η Ελλάδα μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία των καιρικών μοντέλων, τα οποία θα αφήνουν κατά τόπους ισχυρές χιονοπτώσεις σε ορεινές, αλλά και ημιορεινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας.

Δείτε τους χάρτες ΕΔΩ

Πού θα χιονίζει την Τρίτη

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες αλλά και κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού την Τρίτη (17/1), σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ.

Οι βροχές και οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές, κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

Πυκνές κατά τόπου χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά – ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας αλλά και σε πεδινές περιοχές κυρίως της δυτικής Μακεδονίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί με ένταση 6 έως 7 μποφόρ.

Παγετός κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Νεφώσεις θα αναπτυχθούν στην Αττική με αποτέλεσμα να σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 6 και 12 βαθμούς κελσίου.

Νεφώσεις θα αναπτυχθούν και στη Θεσσαλονίκη με βροχή ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά. Σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα παραθαλάσσια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Θερμαϊκό βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και στα υπόλοιπα βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 5 βαθμούς κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση για την υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές . Στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο και στα παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά - ημιορεινά, καθώς και πιθανόν σε πεδινές περιοχές κυρίως της Θράκης. Τα φαινόμενα κατά περιόδους θα είναι έντονα.

Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 7, στα δυτικά βορειοδυτικοί 3 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία μέχρι 6 μποφόρ .

Θερμοκρασία: από -4 έως 5 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη η μέγιστη κατά τόπους θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα ορεινά - ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς και στα ορεινά της Πελοποννήσου .

Άνεμοι: νοτίων διευθύνσεων 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 4 έως 11 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες (κυρίως στα παραθαλάσσια) . Χιόνια στη Θεσσαλία στα ορεινά-ημιορεινα και πιθανόν τις πρωινές ώρες στα πεδινά, στις υπόλοιπες περιοχές στα ορεινά κυρίως της Στερεάς. Τα φαινόμενα κατά διαστήματα θα είναι έντονα. Πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων το βράδυ στα νότια.

Άνεμοι: στα βόρεια βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και στα νότια νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 2 έως 13 βαθμούς κελσίου. Στη Θεσσαλία από -2 έως 4 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές.

Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 πρόσκαιρα στα δυτικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 9 έως 14 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 στα Δωδεκάνησα 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 12 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια από 6 έως 9 βαθμούς κελσίου.







Σχετικές ειδήσεις