ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Θα μας «πνίξει» η σκόνη από την Αφρίκη - Από Τρίτη… ισχυρή κακοκαιρία

Καιρός: Θα μας «πνίξει» η σκόνη από την Αφρίκη - Από Τρίτη… ισχυρή κακοκαιρία
Από αύριο... κακοκαιρία
EUROKINISSI

Καιρός σήμερα - Ειδήσεις: Άστατος θα παρουσιαστεί ο καιρός σήμερα Δευτέρα (4/2) με λασποβροχές και Αφρικανική σκόνη στην ατμόσφαιρα - Από την Τρίτη ένα νέο κύμα κακοκαιρίας θα επηρεάσει τη χώρα με ισχυρά φαινόμενα κυρίως στα ανατολικά και νότια - Η νέα κακοκαιρία θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη - Δείτε τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ

Σήμερα, Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, ασθενείς κατά κανόνα βροχές τοπικού χαρακτήρα θα εκδηλωθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά και στη Μακεδονία.

Παράλληλα, αναμένονται κατά τόπους αυξημένες συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Η ορατότητα θα είναι σε πολλές περιοχές περιορισμένη, κυρίως κατά τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες.

Μέχρι 8 μποφόρ οι άνεμοι

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι, 4 με 5 μποφόρ, αλλά μετά το μεσημέρι σταδιακά θα στραφούν σε βορειοανατολικούς με ίδιες εντάσεις. Στο Νότιο Αιγαίοι οι άνεμοι θα επικρατήσουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις 5 έως 7 μποφόρ, ενισχυόμενοι τοπικά το βράδυ σε θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 μποφόρ και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, αλλά μετά το μεσημέρι σε πολλές περιοχές σταδιακά θα ενισχυθούν σε θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Διαβάστε ΕΔΩ τη ροή ειδήσεων

Δείτε τον καιρό, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Όπως αναφέρει το meteo.gr, την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, ισχυρότατες βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο (κυρίως Ανατολική και Βόρεια), στη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), στην Εύβοια και στις Κυκλάδες, ενώ το βράδυ θα επεκταθούν στα Δωδεκάνησα και τη νύχτα στη Θεσσαλία.

Τα ισχυρά φαινόμενα θα συνοδεύονται κατά τόπους από καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ανέμους.

Παράλληλα πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Στερεάς (πανω από τα 900-1000 μέτρα) με σημαντικά ύψη χιονόστρωσης.

Η θέση του μετέπου και τα φαινόμενα που εκτιμάται ότι θα το συνοδεύτουν αργά το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με το προγνστικό μοντέλο BOLAM.meteo.gr

Το διήμερο Τετάρτη 6/2 - Πέμπτη 7/2, βροχές θα εκδηλωθούν σε πολλές περιοχές της χώρας, συνοδευόμενες από καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ενδεχομένως την Πέμπτη σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Τονίζεται ότι, αν και τα φαινόμενα δε θα έχουν ανάλογη ένταση με την Τρίτη, κατά τόπους θα είναι και πάλι έντονα.

Δείτε το χάρτη των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου

Αττική

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πιθανότητα από το μεσημέρι ασθενών τοπικών βροχών κυρίως στα δυτικά. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το βράδυ. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα ή ομίχη τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στην Μακεδονία που τη νύχτα θα περιορισθούν στα δυτικά. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες, κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικές βροχές η μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες στο Βόρειο Ιόνιο.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων τις απογευματινές ώρες κυρίως στα νότια. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες που βαθμιαία θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις, στα βόρεια 4 με 6 μποφόρ και στα νότια 5 με 7 βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές.
Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα ανατολικοί νοτιοανατολικοί 6 με 7 βαθμιαία 8 και από το βράδυ τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς κελσίου.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα του καιρού

Δείτε στη gallery τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ

Ο Καλλιάνος προειδοποιεί: Έρχονται επικίνδυνες καταιγίδες - Στο «μάτι» και η Αττική

Για σφοδρότατο κύμα κακοκαιρίας κάνει λόγο ο μετεωρολόγος κ. Γιάννης Καλλιάνος, προειδοποιώντας για έντονα φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Το νέο βαρομετρικό χαμηλό που πλησιάζει τη χώρα μας φέρνει μαζί του ισχυρότατες καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Τα έντονα φαινόμενα θα πλήξουν πολλές περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και την Αττική.

Ο κ. Καλλιάνος κάνει λόγο για επικίνδυνες καταιγίδες και επισημαίνει τους κινδύνους για τους κατοίκους.

Αναλυτικά, ο κ. Καλλιάνος αναφέρει:

«Από την Τρίτη και στη συνέχεια (και μέχρι την Πέμπτη τουλάχιστον) ο καιρός θα καταστεί άστατος για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Αυτό που με προβληματίζει όμως είναι ότι η έναρξη της κακοκαιρίας (το απόγευμα της Τρίτης) θα γίνει ξαφνικά και με επικίνδυνες καταιγίδες.

ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, από το απόγευμα της Τρίτης θα ξεκινήσει να βρέχει αρχικά στη νότια Ελλάδα και γρήγορα (μέχρι το πρωινό της Τετάρτης) τα φαινόμενα να έχουν επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Αυτό που φοβάμαι είναι ότι στο νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στην Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και ενδεχομένως στην Εύβοια και σε τμήματα της Θεσσαλίας οι καταιγίδες θα έχουν πολύ έντονο χαρακτήρα.

ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΣΠΑΝΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ

Όπως προανέφερα, από το απόγευμα της Τρίτης μέχρι και το πρωί της Τετάρτης θα υπάρξουν ορισμένα διαμερίσματα της χώρας που θα χτυπηθούν πολύ ισχυρά από τις καταιγίδες και αναμένεται να σημειωθούν τεράστιες ποσότητες νερού. Τα τμήματα αυτά είναι :

  • Νότιο Ιόνιο
  • Πελοπόννησος
  • Στερεά Ελλάδα
  • Αττική και Εύβοια
  • Θεσσαλία

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΩΝ ΚΑΙ Η ΑΤΤΙΚΗ

Με ανησυχεί το χρονικό διάστημα από το βράδυ της Τρίτης έως και το ξημέρωμα της Τετάρτης για την Αττική. Αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία φαίνεται ότι ο νομός Αττικής θα υποστεί γερό "χτύπημα" από σποραδικές καταιγίδες που θα σαρώσουν το νομό. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί θα δημιουργηθούν πιθανότατα και πλημμυρικά φαινόμενα.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΗΠΙΑ

Στη συνέχεια, μετά το πρωινό της Τετάρτης, η κακοκαιρία πλέον θα έχει ήπια μορφή και έτσι οι βροχοπτώσεις που θα επηρεάζουν κατά διαστήματα τις περισσότερες περιοχές της χώρας έως και την Πέμπτη δεν φαίνεται ότι θα προβληματίσουν.

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ

Κατά τη διάρκεια της επερχόμενης μεταβολής του καιρού (από το απόγευμα της Τρίτης και έπειτα), φαίνεται ότι χιονοπτώσεις θα απασχολήσουν κυρίως τις ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας περίπου πάνω από τα 900-1000 μέτρα. Πρόσκαιρα στη Μακεδονία ίσως τα υψόμετρα χιονόπτωσης κατέβουν και λίγο χαμηλότερα.

ΙΣΧΥΡΟΙ ΝΟΤΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΝΗ

Από την Τρίτη και έπειτα θα υπάρξουν και αρκετά αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης από την Αφρική λόγω των νοτιάδων που θα πνέουν με ένταση έως και 8 μποφόρ στα πελάγη. Επομένως οι περισσότερες βροχές θα είναι και λασποβροχές.»

Σχετικές ειδήσεις