ΕΛΛΑΔΑ

Πού στρέφονται οι έρευνες για τη ληστεία στο Μουσείο

Πού στρέφονται οι έρευνες για τη ληστεία στο Μουσείο

Το DNA που άφησαν πίσω τους οι δράστες, το οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας και οι καταγγελίες πολιτών είναι τα «όπλα» των αστυνομικών που βρίσκονται κοντά στα ίχνη των ληστών που «σήκωσαν» το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας στην Ηλεία.

Μίας ληστείας... που θυμίζει σενάριο αστυνομικής ταινίας, με την πραγματικότητα να ξεπερνά κάθε φαντασία. Μιας ληστείας... «εύκολης» ακόμα και για ερασιτέχνες δράστες, καθώς «χτύπησαν» σε ένα πολιτισμικό θησαυροφυλάκιο, που δυστυχώς είχε ανεπαρκή φύλαξη.

Ωστόσο, πολλά ερωτήματα παραμένουν ακόμα αναπάντητα...

Αυτή τη στιγμή το βάρος των ερευνών βρίσκεται στα ευρήματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των αστυνομικών οι ερασιτέχνες ληστές, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πρέπει να βρίσκονται κρυμμένοι κοντά στο σημείο, καθώς η απειρία τους δεν τους επέτρεψε να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Οι ληστές ξέχασαν το DNA τους...

Τα πήραν όλα φεύγοντας! Εξήντα πέντε εκθέματα μεγάλης αξίας, μεταξύ των οποίων και το πολύτιμο χρυσό δαχτυλίδι – σφραγίδα. Μπήκαν εύκολα, χτυπώντας και φιμώνοντας την υπάλληλο φύλαξης και βγήκαν ακόμα πιο εύκολα από το Μουσείο έχοντας γεμάτους σάκους. Ωστόσο, ξέχασαν στο χώρο κάτι πολύ σημαντικό... το DNA τους και τα αποτυπώματά τους! Σημαντικά στοιχεία στα χέρια των Αξιωματικών και ανδρών της Αστυνομίας που συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο δραστών, οι οποίοι εισέβαλαν στο χώρο φορώντας κουκούλες στο πρόσωπο και στρατιωτικές παραλλαγές. Οι εργασίες λήψης αποτυπωμάτων από άνδρες της Ασφάλειας πραγματοποιούνται στα σημεία όπου έδρασαν οι ληστές, αλλά και από όπου φέρεται να πέρασαν κατά τη διαφυγή τους.

Συγκεκριμένα, εξετάζουν τα ίχνη που άφησαν πίσω τους από τις πατημασιές των παπουτσιών τους στις λάσπες που υπήρχαν έξω από το Μουσείο. Επίσης, στο μικροσκόπιο έχουν μπει τα αποτυπώματά τους σε αντικείμενα αλλά και στην ταινία με την οποία έδεσαν την υπάλληλο.

Πολίτες «φωτίζουν» τις έρευνες

Την αισιοδοξία των αστυνομικών ενισχύουν περισσότερο οι καταγγελίες απλών πολιτών που έκαναν στους άνδρες της Αστυνομίας, μέσω των δύο τηλεφωνικών γραμμών που έδωσε η ΕΛΑΣ. Τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους από τις πληροφορίες αρκετών πολιτών που τηλεφώνησαν στη συγκεκριμένη υπηρεσία φαίνεται πως έδωσαν «καρπούς». Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν για τους αστυνομικούς οι «οδηγίες» των ντόπιων για τις κρυψώνες της περιοχές, όπου θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι δράστες για να προστατευτούν.

Υπενθυμίζουμε ότι οι αριθμοί που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ είναι οι εξής: 11012 και 210 6476188, καθώς και e-mail: financialpolice@hellenicpolice.gr.

Το βίντεο και το βαλιτσάκι της ΕΥΠ

Το οπτικό υλικό από τις κάμερες εντός και εκτός του Μουσείου αναμένεται να ρίξουν και άλλο φως στη δράση και τη ταυτοποίηση των δραστών. Στο βίντεο φαίνονται οι κινήσεις των ληστών, η εισβολή τους, ο σύντομος διάλογος που είχαν μεταξύ τους και η επίθεση που πραγματοποίησαν στην υπάλληλο φύλαξης του κτιρίου.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι αστυνομικοί που εκτιμούν ότι βρίσκονται κοντά στην εξιχνίαση της υπόθεσης θα αξιοποιήσουν πληροφορίες και από το βαλιτσάκι της ΕΥΠ. Οι αξιωματικοί που χειρίζονται τον υπερκοριό ψάχνουν να εντοπίσουν ύποπτα τηλεφωνήματα που τυχόν έγιναν νωρίτερα στην ευρύτερη περιοχή.

Ανθρωποκυνηγητό ... με ελλείψεις αστυνομικών

Έρευνες από στεριά και αέρα... πραγματοποιούνται από την Παρασκευή, ημέρα που σημειώθηκε η μεγάλη ληστεία στην περιοχή της Ηλείας. Οι άνδρες της Αστυνομίας «χτενίζουν» την ευρύτερη περιοχή στήνοντας μπλόκα στην Εθνική Οδό και όχι μόνο... Μάλιστα, στο πλαίσιο των ερευνών «σηκώθηκε» και ένα ελικόπτερο.

Ωστόσο, κάτοικοι αναφέρουν ότι η παρουσία των αστυνομικών ήταν μάλλον ανύπαρκτη, καθώς ούτε μία φορά τις ημέρες αυτές δεν είδαν κάποιον ένστολο στο δρόμο τους.

Ανώνυμη πηγή της Αστυνομίας έκανε λόγο για «περιορισμένες δυνατότητες για μια τέτοια έκτακτη μεγάλη έρευνα». Αιτία; «Έλλειψη προσωπικού και μέσων, ειδικά τον τελευταίο καιρό και λόγω Τρόικας».