ΕΛΛΑΔΑ

Καταγγελία για τις μεταπτυχιακές υποτροφίες του ΙΚΥ

Καταγγελία για τις μεταπτυχιακές υποτροφίες του ΙΚΥ

Μια καταγγελία γύρω από το πρόγραμμα υποτροφιών του ΙΚΥ για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 ήρθε στο φως της δημοσιότητας

Στην καταγγελία γίνεται λόγος για ''περίεργο προσδιορισμό της'' καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των δικαιολογητικών για τις μεταπτυχιακές υποτροφίες του ΙΚΥ, για το έτος 2012-2013.

Όπως προκύπτει από τη σχετική προκήρυξη του ΙΚΥ, ως προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών ορίστηκε η 10η Ιουλίου 2012, ενώ η περσινή ημερομηνία ήταν αντίστοιχα η 16η Σεπτεμβρίου 2011 (για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012), μια σημαντική δηλαδή διαφορά 2 μηνών.

Σύμφωνα λοιπόν με την καταγγελία, η ημερομηνία αυτή αποκλείει ουσιαστικά τους περισσότερους τελειόφοιτους σπουδαστές, καθώς οι τελικές εξετάσεις πραγματοποιούνται κατά τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο.

Η καταγγελία καλεί τους υποψηφίους που θίγονται από την απόφαση αυτή να στείλουν ένσταση στο ΙΚΥ, σε μια περίοδο όπου η χρηματοδότηση των σπουδών αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα για τους περισσότερους έλληνες φοιτητές.

Άγνωστη είναι η έκβαση του ζητήματος (η προθεσία για τις ενστάσεις έληγε την 22η Ιουνίου), ενώ η επίμαχη προκήρυξη παραμένει online στην ιστοσελίδα του ΙΚΥ.

Διαβάστε το κείμενο της καταγγελίας:

''Στις 12 Ιουνίου 2012 προκηρύχθησαν από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών οι υποτροφίες για Μεταπτυχιακές Σπουδές κατά το έτος 2012-2013. Ως προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών ετέθη η 10η Ιουλίου 2012. Ο προσδιορισμός της συγκεκριμένης ημερομηνίας είναι καθόλα αψυχολόγητος και περίεργος, ει δε μη έκνομος, καθότι:

-Η πλειοψηφία των τελειόφοιτων ολοκληρώνει την εξεταστική κατά τα μέσα Ιουλίου

-Εφόσον δεν προκήρυξαν για σημαντικά προγενέστερη χρονική περίοδο και αποφάσισαν τις 10 Ιουλίου, αμελητέα είναι η χρονική διαφορά ως τα τέλη του μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες εκ των έσω, η διαδικασία επισπεύσθηκε από τους επικεφαλής του οργανισμού για λόγους μικροπολιτικούς, καθότι επίκειντο οι εκλογές της 17 Ιουνίου

-Χρονικό πρόβλημα επεξεργασίας των αιτήσεων προφανώς δεν υφίσταται, καθόσον η περσινή ημερομηνία υποβολής ήταν για Σεπτέμβριο!

Σε συνέχεια αυτών, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι:

-Με το μέτρο αυτό αποκλείονται οι τελειόφοιτοι, η πλεοψηφία δηλαδή των φοιτητών που σκοπεύουν να φύγουν για μεταπτυχιακό την περίοδο 2012-2013. Ως εκ τούτου, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα σκοπιμοτήτων εξυπηρέτησης συγκεκριμένης μερίδας υποψηφίων μέσω του αποκλεισμού της πλειοψηφίας.

-Είναι πασιφανές, λοιπόν, ότι ανακύπτουν σοβαρά ζητήματα συννομίας, καθότι παραβιάζονται οι αρχές της ισονομίας και των ίσων ευκαιριών. Οι υποψήφιοι που κατά τη συντριπτική πλειοψηφία έχουν γίνει αποδεκτοί από πανεπιστήμια του εξωτερικού, μπήκαν στην ψυχοφθόρο, δαπανηρή και χρονοβόρο διαδικασία των αιτήσεων θεωρώντας ότι αφού δεν είχαν προκηρυχθεί οι υποτροφίες αρχές Άνοιξης, θα είχαν πλέον την ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ευκαιρία να είναι υποψήφιοι στο ΙΚΥ ως φοιτητές που τέλειωσαν στα ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ απο το νόμο ετη και στην ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ καταληκτική εξεταστική περίοδο του Ιουλίου. Ιδιαίτερα φοιτητές κορυφαίων εγχώριων ιδρυμάτων, όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, των οποίων οι εξετασεις ειθισται να καθυστερουν παραπάνω, αδικούνται σκανδαλωδώς και στερούνται ίσων ευκαιριών.

-Από την ημέρα της προκήρυξης το ΙΚΥ έχει δεχθεί πληθώρα παραπόνων, αλλά όχι μόνο δεν τα λαμβάνει σοβαρά υπόψη, αλλά η τακτική που ακολουθεί είναι πλέον να μη σηκώνουν οι υπάλληλοι τα τηλέφωνα κατά το μεγαλύτερο μέρος του ωραρίου τους, ώστε να γλιτώνουν φόρτο παραπόνων.

-Για μικροπολιτικούς λόγους ΥΠΟΣΚΑΠΤΕΤΑΙ το μέλλον δεκάδων Ελλήνων φοιτητών, που υπό τις παρούσες συνθήκες είχαν ως μόνη διέξοδο το μεταπτυχιακό υπό την αιγίδα του ΙΚΥ.

Με δεδομένα τα παραπάνω, τεκμηριώνεται η ανάγκη μετάθεσης της προθεσμίας κατάθεσης των δικαιολογητικών στα τέλη Ιουλίου. Παρακαλώ θερμά όλους τους ενδιαφερόμενους όπως στείλουν ΕΝΣΤΑΣΗ επί της προκήρυξης, όπως και δικαιούνται, μέχρι αύριο 22/6 οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία στα fax: 210-3221863, 210- 3312759

ή στα e-mail: iky@hol.gr exoterikou@iky.gr, με κοινοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας ή όποιο άλλο φορέα κριθεί σκόπιμο.''