ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό όλη η χώρα

Σε πύρινο κλοιό όλη η χώρα

Ο πύρινος εφιάλτης έχει «χτυπήσει» για άλλη μία φορά τη χώρα.

Πάνω από 60 φωτιές σημειώθηκαν σήμερα, έχοντας μεγάλο «εχθρό» τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στις περισσότερες περιοχές όπου μαίνονται οι πυρκαγιές.

Άνθρωποι εγκλωβισμένοι σε μοναστήρι, σπίτια παραδομένα στις φλόγες και τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά έχει αφήσει μέχρι στιγμής πίσω τους οι φωτιές.

Εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί στην Αρκαδία - Έξι τραυματίες

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε λίγο πριν από τις 22:00 η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική περιοχή στο Ανεμοδούρι Αρκαδίας, στην περιοχή της Μεγαλόπολης.

Το απόγευμα εκκενώθηκαν προληπτικά οι οικισμοί Βουτσαράς, Καμαρίτσα και Ρούτσι.

Η φωτιά έλαβε γρήγορα διαστάσεις και πέρασε μέσα από το χωριό Ανεμοδούρι, όπου προκάλεσε ζημιές, ενώ έκαψε ένα σπίτι στην άκρη του οικισμού.

Δύο άτομα τραυματίστηκαν την ώρα που επέβαιναν σε τρακτέρ στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν το χωριό. Πρόκειται για μια γυναίκα που διακομίζεται στο Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης με εγκαύματα και έναν 60χρονο άνδρα, ο οποίος που έχει υποστεί σοβαρά εγκαύματα. Μάλιστα, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του μεταφέρεται σε νοσοκομείο της Αθήνας. Την ίδια στιγμή στο νοσοκομείο άλλα τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και δύο πυροσβέστες.

Εγκλωβίστηκαν 30 άτομα στο Μοναστήρι στις Οινούσσες

Τέλος στην αγωνία για τα 30 άτομα, τα οποία εγκλωβίστηκαν στο μοναστήρι στις Οινούσσες. Η πυρκαγιά λίγο πριν από τις 22:00 τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Στο σημείο επιχειρούν άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου καθώς και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή εντάσεως 7 μποφόρ, δυσχεράνουν το έργο της πυρόσβεσης ενώ τη μάχη εγκατέλειψε το πυροσβεστικό ελικόπτερο, εξαιτίας βλάβης που προέκυψε στον κάδο ρίψης νερού.

Τέσσερα πύρινα μέτωπα στην Κρήτη

Σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές στις περιοχές Μουρνιές, Γδόχια και Φουρνέ Χανίων, ενώ υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στον Μύρτο Ιεράπετρας.

Οι φλόγες που μαίνονταν σε τρία μέτωπα έκαψαν σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας 1.000 στρέμματα δασικής, χορτολειβαδικής και αγροτικής έκτασης.

Για την κατάσβεση της, επιχείρησαν 120 άνδρες, 34 οχήματα, δύο αεροσκάφη καθώς και ελικόπτερα της Πυροσβεστικής αλλά και άνδρες της ΕΜΑΚ, υδροφόρες από Ιεράπετρα και Σητεία αλλά και πολίτες.

Στις φλόγες Κύθηρα και Μαγνησία

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στη Χώρα Κυθήρων. Στο σημείο επιχειρούν τρία οχήματα της Πυροσβεστικής με επτά άνδρες και δύο ελικόπτερα.

Την ίδια ώρα μάχη με τις φλόγες δίνουν ισχυρές Πυροσβεστικές Δυνάμεις στην Ανάβρα Μαγνησίας, όπου λίγο μετά τις 15:00 ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική έκταση.

Αυτή την ώρα επιχειρούν ένα ελικόπτερο, μεγάλος αριθμός οχημάτων και ανδρών της Π.Υ. και πεζοπόρα τμήματα.

Σύμφωνα με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου Πύραρχο Νικόλαο Μιχαλάκη, ο οποίος συντονίζει την επιχείρηση, η φωτιά καίει πουρνάρια, ενώ το έργο των πυροσβεστών, που νωρίτερα ενίσχυσαν με ρίψεις και δύο αεροσκάφη τύπου πετζετέλ, δυσχεραίνει ο άνεμος που πνέει στην περιοχή.

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε δύσβατη ορεινή περιοχή του Ολύμπου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε σε υψόμετρο άνω των 1.500 μέτρων, κάτω από την Κόψη Μπαρμπαλά, έκανε στάχτη μέχρι στιγμής τέσσερα με πέντε στρέμματα πευκοδάσος. Στην περιοχή επιχειρούν δύο πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής, ενώ κατά τη διάρκεια της μέρας πυροσβεστικό ελικόπτερο πραγματοποιούσε ρήψεις.

Διαβάστε επίσης: Πύρινος εφιάλτης και στα Κύθηρα

Πύρινο μέτωπο και στις Οινούσσες

Πυρκαγιά στην Αρκαδία

Τραυματίες στη φωτιά στη Μεγαλόπολη

Εγκαταλείπουν σπίτια στις Οινούσσες – Εγκλωβισμένα άτομα στο Μοναστήρι