ΕΛΛΑΔΑ

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στο Άγιο Όρος

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στο Άγιο Όρος

Χιλιάδες στρέμματα στάχτη σε Ουρανούπολη και Αρκαδία – Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Μάχη με τις φλόγες που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν μια ανάσα από τις αυλές των σπιτιών δίνουν οι κάτοικοι της Ουρανούπολης που έμειναν ξάγρυπνοι επιτηρώντας το πύρινο μέτωπο.

Πυροσβεστικές δυνάμεις και κάτοικοι καταβάλουν τιτάνιες προσπάθειες για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, ο καιρός όμως δεν βοηθά καθώς η φορά του ανέμου αλλάζει συνεχώς με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να οδηγείται και πάλι σε παρθένες εκτάσεις.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκαν οι πληγείσες περιοχές στην Ουρανούπολη. Καθώς και οχτώ δημοτικά διαμερίσματα στην Αρκαδία.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι φλόγες έχουν κατακάψει συνολικά περισσότερα από 40 χιλιάδες στρέμματα δάσους, αγροτικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, 27 χιλιάδες στην Αρκαδία και 15 χιλιάδες στη Χαλκιδική.

Υπεράνθρωπες προσπάθειες

Άνιση μάχη με την πύρινη λαίλαπα έδιναν καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας οι κάτοικοι της Ουρανούπολης που έζησαν στιγμές τρόμου όταν οι πύρινες γλώσσες έγλυψαν τις αυλές των σπιτιών τους.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι αλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δημιουργούσε αναζωπυρώσεις που δεν επέτρεπαν τον περιορισμό του πύρινου μετώπου.

Πολλές αποθήκες και σπίτια στην περιοχή υπέστησαν ζημιές.

Οικολογική καταστροφή στην Αρκαδία

Για τρίτο 24ωρο μαίνεται η πυρκαγιά στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, αν και το πύρινο μέτωπο έχει περιοριστεί και βρίσκεται σε ύφεση.

Οι κάτοικοι πλέον μετρούν τις πληγές τους, καθώς η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια και περίπου 27 χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη. Παράλληλα, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, δεκάδες κοπάδια αιγοπροβάτων εγκλωβίστηκαν στη φωτιά και κάηκαν.

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στην Τρίπολη για να εκτιμηθεί η κατάσταση, στην οποία θα λάβει μέρος και ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Σε ύφεση είναι το πύρινο μέτωπο στο Σολωμό Κορινθίας και στο Νεοχώρι Δομοκού.