ΕΛΛΑΔΑ

Βαίνει προς ύφεση η Χίος – Μάχη σε Ζάκυνθο και Νεμέα

Βαίνει προς ύφεση η Χίος – Μάχη σε Ζάκυνθο και Νεμέα

Μάχη έδωσαν όλη τη νύχτα οι κατάκοποι πλέον πυροσβέστες, μαζί με τον Στρατό και κατοίκους στη Χίο για να κρατήσουν τα μέτωπα που αναζωπυρώνονταν από τους δυνατούς ανέμους.

Πλέον ενεργά μέτωπα δεν υπάρχουν, με την έννοια του ενιαίου μετώπου αλλά πολλές μικροεστίες ή οποίες κατά μήκος των 50 και πλέον χιλιομέτρων του μετώπου αναζωπυρώνονται και γίνονται στοχευμένες πτήσεις.

Εάν οι άνεμοι δεν ήταν εντάσεως μέχρι και 7 μποφόρ, ώστε να δίνουν αναζωπυρώσεις, η Πυροσβεστική Υπηρεσίας θα μπορούσε να κάνει λόγο ακόμα και για έλεγχο, αλλά αυτό φαίνεται να μετατίθεται στην αυριανή ημέρα που θα πέσουν οι άνεμοι και σήμερα να κρατηθεί η εικόνα όσο το δυνατόν ως έχει.

Στα υπόλοιπα μέτωπα των πυρκαγιών ανά την Επικράτεια, δύο σπίτια κάηκαν τη νύχτα στην φωτιά της Τροιζηνίας στην Αργολίδα και η φωτιά παραμένει σε εξέλιξη, αλλά εμφανίζει καλύτερη εικόνα και δόθηκε εντολή να αποσυρθούν και τα αεροσκάφη. Στην Ζάκυνθο είναι πολλές και διάσπαρτες οι εστίες της φωτιάς, χωρίς ενιαίο μέτωπο μεταξύ τους, αλλά με δυνατούς ανέμους να πνέουν στην περιοχή και στον Σολωμό Κορινθίας η φωτιά έχει καταλήξει μέσα σε μία χωματερή, όπου και παραμένει. Νέα φωτιά έχει ξεσπάσει στην Αρχαία Νεμέα όπου επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις. Η πυρκαγιά εντοπίζεται ακριβώς δίπλα στη Νέα Εθνική Οδό Κορίνθου – Τριπόλεως, όπου απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα και η Τροχαία προχωρά σε εκτροπές προς την Παλαιά Εθνική Οδό.

Αυτή τη στιγμή μεγάλη επικινδυνότητα εμφανίζει νέο μέτωπο πυρκαγιάς που ξέσπασε στον Αυλώνα Μεσσηνίας, σε δύσβατο μεν σημείο αλλά με μεγάλο ενεργό μέτωπο και δίνεται μάχη κυρίως από τα εναέρια μέσα για κρατηθεί τουλάχιστον εκεί η πυρκαγιά και να μην κατέβει το βουνό με κατεύθυνση τους οικισμούς. Σε όλα τα μέτωπα επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασία του Πολίτη Ν.Δένδιας, επισκέφτηκε το κέντρο επιχειρήσεων της Π.Υ, απ’ όπου έκανε λόγο για ενδείξεις έως και αποδείξεις εμπρησμού κυρίως σε Χίο και Ζάκυνθο και ενημέρωσε μάλιστα πως στις έρευνες για εντοπιστούν οι ένοχοι, θα συμμετάσχει και η ΕΥΠ.

Διαβάστε επίσης:

Τούρκοι πίσω από το ολοκαύτωμα της Χίου;

Ζημιές 25-30% του φυτικού κεφαλαίου της μαστίχας