ΕΛΛΑΔΑ

Η οικονομική κρίση «αναβάλλει» το τζαμί της Αθήνας

Η οικονομική κρίση «αναβάλλει» το τζαμί της Αθήνας

Η κατασκευή τεμένους στην Αθήνα αναμένεται να είναι ένα από τα ζητήματα που θα θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τις σημερινές του συναντήσεις με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον ομόλογό του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Στο θέμα αναφέρεται και η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» σε δημοσίευμα με τίτλο «Πλήγμα στα σχέδια για τέμενος στην Αθήνα λόγω οικονομικής κρίσης». Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Μουσουλμανικής Ένωσης στην Ελλάδα, το τζαμί στην Αθήνα θα χτιστεί, όμως δεν γίνεται τώρα γιατί δεν υπάρχουν χρήματα.

Η διπλωματική αποστολή της Τουρκίας στην Αθήνα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του θέματος. «Η κατασκευή τεμένους στην Αθήνα είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας στην άσκηση λατρείας», δήλωσε Τούρκος διπλωμάτης στην εφημερίδα.

Άλλωστε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει από τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, κατά την επίσκεψή του τον Μάιο του 2011, να επαναλειτουργήσει το Φετιχιέ Τζαμί, στη Ρωμαϊκή Αγορά.

Περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ είχαν προϋπολογιστεί από το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την κατασκευή του έργου, όμως τα χρήματα «παρόλο που είχαν μπει στην άκρη, εξαφανίστηκαν με ανεξήγητο τρόπο», σημειώνει η εφημερίδα.

Η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν διαθέτει τζαμί, καταλήγει το δημοσίευμα.