ΕΛΛΑΔΑ

Κατά του Μνημονίου 3 και οι ένστολοι

Κατά του Μνημονίου 3 και οι ένστολοι

Νέο κύμα προσφυγών κατά του μνημονίου 3.

Μετά τις προσφυγές στο ΣτΕ από δικαστικούς και ΑΔΕΔΥ σειρά πήραν και οι ένστολοι όλων των κατηγοριών (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, κ.λπ.).

Συγκεκριμένα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν για τις μειώσεις και την αναδρομική από 1.8.12 επιστροφή των επιπλέον χρημάτων (πριν τις μειώσεις):

1) Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος), 2) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, 3) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, 4) η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, 5) η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, 6) η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και 7) το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και 10 λιμενικοί υπάλληλοι.

Παράλληλα, οι έξι μεγαλύτερες Δικαστικές Ενώσεις προσέφυγαν και στο Μισθοδικείο κατά των μειώσεων των αποδοχών τους και της αναδρομικής (από 1.8.2012) τμηματικής επιστροφής των επιπλέον αποδοχών που έλαβαν οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί από 1.8. έως 31.12.2012, λόγω της αναδρομικής μείωσης των μισθών και συντάξεών τους που έγινε.

Οι Δικαστικές Ενώσεις, υποστηρίζουν ότι ανάλογες περικοπές (μικρότερης έκτασης) στις αποδοχές συναδέλφων τους άλλων χωρών, κρίθηκαν αντισυνταγματικές από τα Συνταγματικά δικαστήρια της Ιταλίας (το 2012), της Σλοβενίας (2006), της Πολωνίας (2004), της Τσεχίας (2005), αλλά και από την Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το περασμένο έτος (2012). Την ίδια στιγμή 79 Ειρηνοδίκες προσέφυγαν για το ίδιο θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.