ΕΛΛΑΔΑ

Καρέ – καρέ η αποτυχημένη απόδραση του Παν. Βλαστού

Καρέ – καρέ η αποτυχημένη απόδραση του Παν. Βλαστού

Πεδίο μάχης από τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν οι χώροι γύρω από τις φυλακές Τρικάλων-Ποιος είναι ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός

Σκηνές από κινηματογραφική ταινία εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στις φυλακές Τρικάλων, όταν ο διαβόητος βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός επιχείρησε να αποδράσει με ελικόπτερο.

Το χρονικό της αποτυχημένης απόδρασης

Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν τις 5μ.μ., όταν ένα ελικόπτερο προσέγγισε τον προαύλιο χώρο των φυλακών Τρικάλων, στον οποίο βρισκόταν εκείνη την ώρα ο Βλαστός.

Στο ελικόπτερο επέβαιναν συνολικά 4 άτομα, σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης: ο χειριστής και ο τεχνικός, Έλληνες και οι δυο, και δυο δράστες, ένας Έλληνας κι ένας Αλβανός. Έφεραν βαρύτατο οπλισμό (καλάσνικοφ και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς), ενώ φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Στη συνέχεια οι επιβαίνοντες ρίχνουν μέσα από το ελικόπτερο μία ανεμόσκαλα, ώστε να ανέβει ο Παναγιώτης Βλαστός. Ο ισοβίτης κατορθώνει να ανέβει μέχρι τη μέση, όμως η σκάλα χτυπάει στο συρματόσχοινο και τότε εκείνος πέφτει από τη σκάλα.

Οι φρουροί ανοίγουν πυρ και ακολουθεί σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών με τους κακοποιούς. Μετά από 500 περίπου σφαίρες, όσες δηλαδή βρέθηκαν στο σημείο, το ελικόπτερο που έχει «χτυπηθεί» στην ουρά, καθηλώνεται στο έδαφος και όλοι οι επιβαίνοντες συλλαμβάνονται, ενώ ο Βλαστός που έχει υποστεί σοβαρά κατάγματα στα άνω και κάτω άκρα μεταφέρεται στο νοσοκομείο των φυλακών.

Εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα

Υπό την εποπτεία της αρμόδιας εισαγγελέως και κάτω από ισχυρό αστυνομικό κλοιό πραγματοποιούνται οι έρευνες για την απόπειρα απόδρασης στο χώρο των φυλακών. Η είσοδος του σωφρονιστικού καταστήματος είναι κλειστή και επιτρέπεται μόνο σε άτομα που είναι διαπιστευμένα.

Η υπόθεση της απόδρασης φαίνεται όμως να συνδέεται και με τους «Πυρήνες», καθώς κατά τη διάρκεια της έρευνας στη γιάφκα στα Τουρκοβούνια είχαν βρεθεί σημειώσεις, στις οποίες οι νεαροί κρατούμενοι της ληστείας του Βελβεντού σχεδίαζαν με κάθε λεπτομέρεια απόδραση από σωφρονιστικό ίδρυμα.

Βέβαια, το σχέδιο αυτό έκανε λόγο για απόδραση στον Κορυδαλλό στις αρχές Μαρτίου. Ωστόσο, ο Παναγιώτης Βλαστός σχετίζεται με την οργάνωση, καθώς είχε επιχειρήσει το 2011 να αποδράσει από τον Κορυδαλλό μαζί με προφυλακισμένα ηγετικά μέλη της Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς, γεγονός που περιπλέκει την υπόθεση.

Πλούσιο το «βιογραφικό» του Βλαστού

Ο Παναγιώτης Βλαστός απασχόλησε για πρώτη φορά τις Αρχές το 1994, όταν καταδικάστηκε μαζί με τον αδερφό του για δύο φόνους που είχαν διαπραχθεί έξω από νυχτερινό κέντρο. Τα δύο αδέρφια είχαν τραυματιστεί κατά το συμβάν και έτσι συνελήφθησαν. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δύο δολοφονίες ήταν στο πλαίσιο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ανάμεσα σε «νονούς» της νύχτας. Τα δύο θύματα ήταν ο Γεράσιμος Ναστούλης, αδερφός ανθρώπου της νύχτας, και ο Δημήτρης Σπίνος.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Παναγιώτης Βλαστός αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους. Τότε, ενώ επέβαινε μαζί με τον αδελφό του στο αυτοκίνητό του, παραβίασε κόκκινο σηματοδότη. Αστυνομικοί τον καταδίωξαν, ακολούθησε συμπλοκή με αποτέλεσμα να τραυματισθεί θανάσιμα το ένα από τα δύο αδέλφια και ένας αρχιφύλακας.

Ο Παναγιώτης Βλαστός κατάφερε να ξεφύγει με δίκυκλο, για να συλληφθεί λίγους μήνες αργότερα. Σύμφωνα με τις Αρχές, ο κακοποιός συνέχιζε τη δράση του μέσα από τις φυλακές, αφού του αποδίδονται περιπτώσεις εκβιασμού καταστηματαρχών, ακόμη και τοποθετήσεις βομβών.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε τη φωτογραφία από το ελικόπτερο της απόδρασης

Τώρα: Κλειστοί όλοι δρόμοι γύρω από τις φυλακές

Ποιος είναι ο Παναγιώτης Βλαστός

Δείτε πως περιγράφουν την αιματηρή απόδραση του Βλαστού(vid+pics)