ΕΛΛΑΔΑ

Σόιμπλε: Καμιά ελπίδα για αποζημιώσεις στην Ελλάδα

Σόιμπλε: Καμιά ελπίδα για αποζημιώσεις στην Ελλάδα

Να κλείσει τη συζήτηση περί ενδεχόμενης καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα επιχειρεί το Βερολίνο, διά του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων, δεν βλέπω καμιά ελπίδα, καθώς το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην «Osnabruecker Zeitung».

Χαρακτηρίζει μάλιστα «ανεύθυνες» τις δηλώσεις περί διεκδίκησης από την Ελλάδα γερμανικών αποζημιώσεων. «Πολύ πιο σημαντικό από το να οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση, θα ήταν να τους εξηγήσει και να τους διαφωτίσει κανείς σχετικώς με τον δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις και να τους συνοδεύσει σε αυτή την πορεία», σημειώνει χαρακτηριστικά

Αναγνωρίζει ότι «η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά μέχρι τώρα», αλλά τονίζει ότι «έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει και από αυτόν τον δρόμο δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται».

Υπενθυμίζεται ότι η απόρρητη έκθεση της Ομάδας Εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για την έρευνα των αρχείων που αναφέρονται στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει διαβιβαστεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, για νομική επεξεργασία, αξιολόγηση και στοιχειοθέτηση των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια υπογράμμισε την ανάγκη ισχυρής νομικής βάσης για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.