ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛ.ΑΣ: Ετοίμαζαν επιθέσεις με ρουκέτες και βόμβες στην Τουρκία

ΕΛ.ΑΣ: Ετοίμαζαν επιθέσεις με ρουκέτες και βόμβες στην Τουρκία

Στο «μικροσκόπιο» της Αντιτρομοκρατικής μέλη της οργάνωσης DHKC

Σε κατάσταση "κόκκινου" συναγερμού έχει τεθεί η αντιτρομοκρατική υπηρεσία από την περασμένη Τρίτη, μετά τον εντοπισμό από το λιμενικό, οπλοστασίου σε φουσκωτό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών.

Οι αρχές πιστεύουν ότι οι δύο Τούρκοι συλληφθέντες που επέβαιναν στο σκάφος, αλλά και άλλοι δύο συμπατριώτες τους που εντοπίστηκαν στα Εξάρχεια, είναι μέλη της ένοπλης τουρκικής οργάνωσης DHKC. Τα δύο άτομα, όπως όλα δείχνουν, πήγαιναν στην Τουρκία με το φουσκωτό, για να πραγματοποιήσουν μαζί με άγνωστους συνεργούς τους, επιθέσεις παρόμοιες με αυτές που είχαν γίνει πριν από λίγους μήνες κατά των γραφείων του κόμματος του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν καθώς και του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Αγκυρα.

Οι αστυνομικοί, εκτιμούν ότι οι δύο Έλληνες που μετέφεραν τους δύο Τούρκους στη γειτονική χώρα με το φουσκωτό, γνώριζαν και ποιοι είναι και ότι μεταφέρουν βαρύ οπλισμό. Αυτό που οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να ανακαλύψουν είναι ποιοι θα ήταν οι στόχοι στην Τουρκία, αλλά και τη "διαδρομή" των όπλων. Όπως διαπιστώθηκε, μετέφεραν από την Ελλάδα στην Τουρκία, βαρύ οπλισμό και συγκεκριμένα, δύο (2) αντιαρματικές ρουκέτες LOW, τέσσερις (4) χειροβομβίδες αμυντικού τύπου F1, ρωσικής προέλευσης, τέσσερις (4) πυροδοτικούς μηχανισμούς χειροβομβίδων, δύο (2) πιστόλια των 9mm, εκατόν ενενήντα πέντε (195) φυσίγγια διαμετρήματος 9mm, τέσσερις (4) γεμιστήρες, δύο (2) αυτοσχέδια εκρηκτικά γεμίσματα ζελατινοδυναμίτιδας, δύο (2) πλήρεις αυτοσχέδιους ωρολογιακούς μηχανισμούς με ηλεκτρικό πυροκροτητή και έξι (6) κόκκινες όμοιες σημαίες, οι οποίες έχουν στο κέντρο ένα κίτρινο αστέρι και κάτω από αυτό αναγράφουν με κίτρινα γράμματα, την ένδειξη "DHKC".

ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΕ 10 ΣΗΜΕΙΑ

Η αντιτρομοκρατική πραγματοποίησε 10 επιχειρήσεις σε Αθήνα, Χίο, θεσσαλονίκη, Λουτράκι, αλλά και στα Γραφεία Επιτροπής Αλληλεγγύης Πολιτικών Προσφύγων στην οδό Τζαβέλα στα Εξάρχεια. Συνολικά συνελήφθησαν οκτώ άτομα, ενώ έγιναν και 17 προσαγωγές υπόπτων. Οι αρχές πάντως δεν αποκλείουν την ύπαρξη γιάφκας της ένοπλης οργάνωσης DHKC στην Ελλάδα. Από τις μέχρι τώρα έρευνες κατασχέθηκαν:

40 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, 50 κάρτες SIM, 25 μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών, πλήθος laptop και tablet υπολογιστών, 30 συσκευές αποθήκευσης δεδομένων USB, 10 εξωτερικοί σκληροί δίσκοι,44 φυσίγγια κρότου λάμψης, 60 ψηφιακοί δίσκοι CD, πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων και βιβλίων, μία εκτύπωση ψηφιακού χάρτη, στην οποία απεικονίζεται παράκτια περιοχή της Τουρκίας, συγκεκριμένα η περιοχή Καραντουρούμ της Σμύρνης, ενώ υπάρχουν και κάποιες συντεταγμένες, δύο έγχρωμες εκτυπωμένες φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζονται παράκτιες περιοχές με ενδείξεις γραμμένες στην Τουρκική γλώσσα, και ένα φύλλο χαρτιού, στη μια πλευρά του οποίου υπάρχουν εντυπωμένες έγχρωμες φωτογραφίες, που απεικονίζουν παράκτιες περιοχές. Όταν εισέβαλαν οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στον χώρο της οδού Τζαβέλα, άτομα που βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στα γραφεία, είχαν αρχίσει να καταστρέφουν ψηφιακά αρχεία. Όλα τα ευρήματα έχουν μεταφερθεί και εξετάζονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

ΟΙ ΔΥΟ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ DHKC

Ο 55χρονος υπήκοος Τουρκίας, που συνελήφθη και επέβαινε στο σκάφος, διώκεται με Ερυθρά Αγγελία από την INTERPOL Τουρκίας, για τρομοκρατική δράση. Σύμφωνα με τις Τουρκικές αρχές, συμμετείχε στις δύο επιθέσεις που έγιναν τον περασμένο Μάρτιο στη γειτονική χώρα. Στην Αγκυρα, είχαν ρίξει χειροβομβίδες στην είσοδο του κτιρίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος εκτόξευσαν ρουκέτες από ίδιου τύπου εκτοξευτήρες που βρέθηκαν σε διαμέρισμα στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης όπου έμενε μέλος της οργάνωσης DHKC και σημειώθηκε έκρηξη τον Οκτώβριο του 2011. Μία έκρηξη, η οποία ίσως συνδέεται με το "πλωτό" οπλοστάσιο της Χίου...