ΕΛΛΑΔΑ

Καλύτερη η εικόνα στα πύρινα μέτωπα

Καλύτερη η εικόνα στα πύρινα μέτωπα

Περιορίζονται τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, με εξαίρεση την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαράδρα στην περιοχή Καλλιράχη Θάσου. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί επιχειρούν 37 πυροσβέστες με 14 οχήματα και 21 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος συνδράμουν τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Σε ύφεση είναι η φωτιά που εκδηλώθηκε στις 16.00 σε ρεματιά στοΚατσιμίδι Αττικής, όπου επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 17 οχήματα και οκτώ άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Καλύτερη είναι η εικόνα και στα μέτωπα στην περιοχή Μαλατέικο Βάλτου Αμφιλοχίας, στην περιοχή Κάτω Κούτρουφα Αρκαδίας και στην περιοχή Μπάλα Αχαΐας, ενώ η φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στις Λιβανάτες Φθιώτιδας τέθηκε το απόγευμα υπό μερικό έλεγχο.

Nωρίτερα 7 πύρινα μέτωπα απασχόλησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Στην Αττική και συγκεκριμένα στο Κατσιμίδι έχει ξεσπάσει πυρκαγιά, στα νότια της Ιπποκράτειου Πολιτείας και σε συγκεκριμένα σε δασική έκταση μέσα σε χαράδρα, αρκετά μακριά από τον οικισμό. Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις αποτελούμενες από 17 άντρες με 35 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Καλύτερη η εικόνα στα υπόλοιπα 6 μέτωπα

Καλύτερη εικόνα εμφανίζουν τα υπόλοιπα 6 μέτωπα σε ολόκληρη την Επικράτεια με την Θάσο να παραμένει η πυρκαγιά στην περιοχή Καλλιράχη, καθώς και να συνεχίζουν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Στις υπόλοιπες πυρκαγιές που μαίνονται από το πρωί και από νωρίτερα το μεσημέρι παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις ωστόσο έχει δοθεί εντολή να αποχωρήσουν τα εναέρια μέσα. Οι πυρκαγιές αυτές είναι στην Αμφιλοχία, στις Λιβανάτες Φθιώτιδας, στα Κάτω Κούτρουφα Αρκαδίας, στην Πάτρα, ενώ στη Άνδρο η φωτιά έχει τεθεί πλέον υπό μερικό έλεγχο.

Σε ισχύ η απαγόρευση διέλευσης πεζών και οχημάτων από δάση

Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια, δεν επιτρέπεται, από την Παρασκευή (16-08-2013) έως και την Κυριακή (18-08-2013), η διέλευση οχημάτων και πεζών στις δασικές εκτάσεις και τα περιαστικά δάση των περιοχών για τις οποίες προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).

Το μέτρο θα ισχύει από τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου. Οι περιορισμοί αυτοί, εφόσον κριθεί απαραίτητο, δύναται να επεκταθούν και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα, θα ενδυναμωθούν οι περιπολίες από τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μάχη με τις φλόγες στη Θάσο
Στο νησί της Θάσου επιχειρούν από το μεσημέρι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να κατασβέσουν τη μεγάλη πυρκαγιά, που μέχρι στιγμής καίει ανεξέλεγκτα ορεινή δασική έκταση στην περιοχή Καλλιράχη.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις δώδεκα το μεσημέρι, σε περιοχή κοντά σε εγκαταλελειμμένο σκουπιδότοπο, στην ορεινή Καλλιράχη και οι αρχικές εκτιμήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν ότι θα μπορέσουν να την κατασβήσουν. Ωστόσο, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νησί και της ξηρασίας, η φωτιά "ξέφυγε" από τον έλεγχο και γρήγορα έλαβε μεγάλες διαστάσεις.

Στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να τεθεί η πυρκαγιά, αρχικά, υπό μερικό έλεγχο, καθώς ανάλογα με τον φορά των ανέμων μπορεί άμεσα να κινδυνέψουν η Καλλιράχη και τα Λιμενάρια. Πυροσβεστικά κλιμάκια από την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και την Δράμα βρίσκονται στο νησί, ενώ πυροσβεστικά αεροπλάνα πραγματοποιούν συνεχείς ρίψης νερού στη δασική περιοχή. Ο Δήμος Θάσου βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα ώστε, αν υπάρξει κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς, να εκκενώσει ορεινούς οικισμούς του νησιού.

Θάσος: «Κινδυνεύει χωριό, αν αλλάξει ο άνεμος»

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θάσου που βρίσκεται στο βουνό και συντονίζει τις δυνάμεις ζήτησε την τοπική πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ώρες εκφράζοντας φόβους πως αν αλλάξει η κατεύθυνση του ανέμου θα κινδυνέψει άμεσα η Καλλιράχη,σύμφωνα με το thesstoday.gr .

Όπως είπε, οι φλόγες βρίσκονται απέναντι και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή μπορεί να τις οδηγήσουν ταχύτατα στο χωριό.

Yπό έλεγχο δύο μέτωπα

Στο μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην Κυνουρία. Η έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων και η ενεργοποίηση εθελοντών αγροτών της περιοχής με γεωργικά μηχανήματα, παρά τον δυνατό αέρα που φυσά στην περιοχή, πρόλαβαν κι έθεσαν υπό μερικό έλεγχο τη φωτιά στα Κάτω Κούτρουφα Κυνουρίας.
Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο φωτιάς, η οποία όμως έκαψε και τμήμα από τον βιότοπο του Μουστού με καλάμια και βούρλα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η φωτιά ελέγχθηκε λίγο πριν αρχίσει να απειλεί εκτεταμένες καλλιέργειες και σπίτια. Στο σημείο παραμένουν κι επιχειρούν για πλήρη κατάσβεση, αλλά και αποτροπή του ενδεχομένου αναζωπύρωσης, δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, στελέχη του υγροβιότοπου Μουστού και υδροφόρες των δήμων.
Yπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Λιβανάτες Φθιώτιδας. Στο σημείο επιχειρούν ακόμα δυνάμεις της Πυροσβεστικής ώστε να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά.

Διαβάστε επίσης:Θάσος: «Κινδυνεύει χωριό, αν αλλάξει ο άνεμος» (vid)

Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Θάσο- Υπό έλεγχο δύο μέτωπα

Πυρκαγιά στην Κάτω Κούτρουφα Αρκαδίας

Σε εξέλιξη φωτιά στη Φθιώτιδα

Μάχη με τις φλόγες στην Πάτρα

Με εντολή Δένδια από 16-18 Αυγούστου απαγορεύεται η διέλευση σε δάση

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Παρασκευή 16/8