ΕΛΛΑΔΑ

Νέες «πληγές» από τους σεισμούς στη Φθιώτιδα

Νέες «πληγές» από τους σεισμούς στη Φθιώτιδα

Νέες πληγές μετρά η περιοχή της Φθιώτιδας μετά τις σημερινές σεισμικές δονήσεις.


Κτίρια που ήταν «τραυματισμένα» από τους προηγούμενους σεισμούς, τώρα έχουν γίνει ετοιμόρροπα ενώ κάποιες αποθήκες ισοπεδώθηκαν. Ρωγμές που κανείς δεν είχε δώσει σημασία, τώρα είναι πλέον ορατές και σε κάποιες περιπτώσεις απειλητικές.

Οι σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν σήμερα το απόγευμα έβγαλαν και πάλι στο δρόμο τους κατοίκους, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι ακόμη και σε σπίτια, τα οποία δεν είχαν πληγεί από τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις πριν ένα - ενάμιση περίπου μήνα, τώρα ο Εγκέλαδος έχει αφήσει τα αποτυπώματά του.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καμμένων Βούρλων Ταξιάρχη Φακίρη που βρέθηκε από τις πρώτες στιγμές στο Ρεγγίνι, «υπάρχουν και νέες ζημιές σε σπίτια όπως επίσης και στην εκκλησία στο Ρεγγίνι».

«Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος και δεν θέλει να μπει στα σπίτια του ακόμη και για να διαπιστώσει πιθανές εσωτερικές ζημιές», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

«Τούτες οι νέες σεισμικές δονήσεις αποτελειώσαν τα τραυματισμένα σπίτια», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Δρυμαίας Βασίλης Μανδώνης, ο οποίος όπως περιγράφει «ο κόσμος βρίσκεται στους δρόμους και βλέπει σπίτια με πολλές ρωγμές.

Ο ίδιος προσπαθεί να δει πώς θα διανυκτερεύσουν οι συγχωριανοί του που σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να μπουν στα σπίτια τους, ενώ στο γειτονικό Ρεγγίνι ήδη έχει εκδοθεί ανακοίνωση από το Δήμο και συντάσσεται λίστα για αυτούς που θέλουν να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο καθώς στην περιοχή βρέχει.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον κόσμο μέσα στη βροχή να ξενυχτά στο δρόμο» υπογραμμίζει ο Ταξιάρχης Φακίρης και σημειώνει πως «οι μετασεισμοί που γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί στην περιοχή δεν αφήνουν στους κατοίκους να ηρεμήσουν».

Όπως έγινε γνωστό πάνω από 20 άνθρωποι από το Ρεγγίνι ζήτησαν να μετακινηθούν για να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο στα Καμένα Βούρλα. Δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να ανέβει αισθητά, καθώς οι περισσότεροι από τους κατοίκους της περιοχής βρίσκονται για δουλειές στα χωράφια τους και τώρα αρχίζουν και επιστρέφουν.

«Πρόκειται για μια ισχυρή σεισμική ακολουθία από την ίδια περιοχή που στις 7 Αυγούστου είχε δώσει σεισμό 5,1 Ρίχτερ» σημειώνει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας. Μάλιστα ο ίδιος χαρακτηρίζει «ασυνήθιστη» αυτή την ισχυρή σεισμική ακολουθία, καθώς όπως διαπιστώνει «το συγκεκριμένο ρήγμα όπως αρχικά είχαμε ως σεισμολόγοι εκτιμήσει έχει αρκετή ενέργεια. Μέχρι σήμερα εκτός από το αρχικό 5,1 στις 7 Αυγούστου έχει δώσει αρκετούς σεισμούς 4,9 Ρίχτερ, 4,8 Ρίχτερ και άλλους μικρότερους πάνω από 4 Ρίχτερ. Περίπου 40 μέρες μετά από 5,1 Ρίχτερ δεν μπορούμε να θεωρήσουμε φυσιολογικό ότι το συγκεκριμένο επίκεντρο στην περιοχή της Αμφίκλειας δίνει σεισμούς 4,8 αρχικά και 4,5... Έχει συσσωρευτεί πολλή ενέργεια στην περιοχή» τονίζει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Νέοι σεισμοί «ταρακούνησαν» τη Φθιώτιδα

Ισχυρός σεισμός αισθητός στην Αθήνα

Σεισμός στη Φθιώτιδα