ΕΛΛΑΔΑ

Η «γκομενίτσα» και οι «δεινόσαυροι» στο λαθρεμπόριο τσιγάρων

Η «γκομενίτσα» και οι «δεινόσαυροι» στο λαθρεμπόριο τσιγάρων

Έχουν περάσει δύο χρόνια (Νοέμβριος 2011-Οκτώβριος 2013) από την εξάρθρωση ενός τεράστιου κυκλώματος λαθρεμπορίας τσιγάρων με τη συμμετοχή ακόμα και ναυάρχου του Λιμενικού, αλλά η υπόθεση καρκινοβατεί ακόμα μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα.


Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Το Νοέμβρη του 2011 η Ασφάλεια Αττικής σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα εντόπισε κύκλωμα λαθρεμπορίας τσιγάρων με τη συμμετοχή ανώτατων αξιωματικών του Λιμενικού.

Έξι στελέχη του Λιμενικού –ανάμεσά τους ένας ναύαρχος και ένας αρχιπλοίαρχος- ενημέρωναν τους λαθρεμπόρους για τα δρομολόγια των περιπολικών σκαφών του Λιμενικού, υποδεικνύοντάς τους τις διαδρομές που έπρεπε να ακολουθούν για να μην γίνονται αντιληπτοί.

Η ΕΛ.ΑΣ σε συνεργασία με την ΕΥΠ, παρακολουθούσε περισσότερα από 80 κινητά τηλέφωνα των μελών του κυκλώματος και από τις συνομιλίες τους κατάφερε να συντάξει και να συναρμολογήσει την ορολογία των λαθρεμπόρων, κάποιες λέξεις –κωδικούς για τις συνεννοήσεις τους ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί.

«Σίδερο», «γκομενίτσα» και «μάνα» αποκαλούσαν τα πλοία που χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά των παράνομων τσιγάρων. Τα δρομολόγια αυτά της μεταφοράς των λαθραίων τσιγάρων τα ονόμαζαν «ψάρεμα» και «γάμο», ενώ τα σκάφη του λιμενικού τα ονόμαζαν οι «δεινόσαυροι».

Σε έγγραφο που φέρει τις υπογραφές της Υπηρεσίες Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος και της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ αναφέρεται ότι οι λαθρέμποροι τσιγάρων εκφόρτωναν το λαθραίο φορτίο τους στις ακτές της Πελοποννήσου και στη συνέχεια το μετέφεραν στις αποθήκες στον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί, οι λιμενικοί που συνεργάζονταν με τους λαθρέμπορους έφταναν στο σημείο να τους δίνουν οδηγίες να βυθίζουν τα λαθρεμπορικά πλοία, όταν υπήρχε κίνδυνος να εντοπιστούν από τις διωκτικές αρχές.

Η ατιμωρησία μέχρι σήμερα όλου αυτού του τεράστιου κυκλώματος λαθρεμπόρων τσιγάρων έχει πυροδοτήσει και την παράνομη δράση πολλών κυκλωμάτων σε άλλα σημεία της Ελλάδας (Κέρκυρα, Χαλκιδική, Ρόδος κλπ) που διακινούν τόνους λαθραίων τσιγάρων κάθε χρόνο, τα οποία αποτελούν βόμβα για τη δημόσια υγεία και στερούν από τα κρατικά ταμεία δισεκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Συνελήφθη 57χρονος αλλοδαπός για λαθραία τσιγάρα

Από το 2004 «αγοράζουμε» ανιχνευτή ακτίνων Χ για το τελωνείο Πειραιά

Ν. Νικολόπουλος: Ποιοι υποθάλπουν τη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων;

Συνεχίζονται οι συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ. για λαθρεμπόριο τσιγάρων

Η σκιά της Χρυσής Αυγής πέφτει και στη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων

Έρευνες στην Πάτρα για διασύνδεση λιμενικού με την Χρυσή Αυγή

Θερίζουν ζωές τα λαθραία τσιγάρα και ο λαθραίος καπνός

Βρέθηκαν κούτες λαθραίων τσιγάρων στο Αστυνομικό Τμήμα Νίκαιας

Τσιγάρα μέσα σε... ψάρια

Κυκλοφορούν τσιγάρα - βόμβες ανάμεσά μας