ΕΛΛΑΔΑ

Πώς μπορεί να πέσεις θύμα εκβιασμού μέσω Facebook!

Πώς μπορεί να πέσεις θύμα εκβιασμού μέσω Facebook!

Άλλη μια ιστορία εκβιασμού μέσω Facebook ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για μια υπόθεση που διαδραματίστηκε στα Χανιά της Κρήτης με πρωταγωνιστές έναν εκβιαστή και ένα νεαρό ζευγάρι.

Ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταξίαρχος κ. Μανώλης Σφακιανάκης, εξηγεί στην εφημερίδα NEWSBOMB ότι είναι πιθανό να γίνουμε όλοι θύματα εκβιασμού από επιτήδειους και δίνει συμβουλές ώστε να προστατευτούμε από τους κινδύνους των social media και του διαδικτύου.

«Απόλυτη ασφάλεια στο Διαδίκτυο δεν υπάρχει. Συνηθίζουμε να λέμε ότι ασφαλής υπολογιστής είναι μόνο ο κλειστός υπολογιστής. Και ισχύει. Ρητά και κατηγορηματικά», δηλώνει ο κ. Σφακιανάκης.

«Οι «εισβολές» σε προσωπικούς λογαριασμούς και η παραβίαση κωδικών ασφαλείας πιστωτικών καρτών είναι συχνό φαινόμενο. Επίσης, συχνά είναι τα εγκλήματα ηθών και τα εγκλήματα κυβερνο-ασφάλειας, όπως οι υποκλοπές συνομιλιών. Πολύ σημαντικά και μάλιστα ποινικά εγκλήματα είναι και αυτά που διαπράττονται μέσω κοινωνικών δικτύων. Μιλάμε για εκβίαση, συκοφαντίες μέσα από ανώνυμα μπλογκ, απειλές», συμπλήρωσε ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

H νέα υπόθεση εκβιασμού μέσω Facebook

Ένας 20χρονος Βούλγαρος χάκερ κατάφερε να σπάσει τους κωδικούς μιας 22χρονης στο Facebook και έπειτα την εκβίαζει, κατορθώνοντας να της αποσπάσει 200 ευρώ. Ο αδίστακτος χάκερ δεν σταμάτησε όμως εκεί, άρχισε να απειλεί και τον 21χρονο Κρητικό αρραβωνιαστικό της, ζητώντας του 250 ευρώ. Ο νεαρός δεν ενέδωσε στις απειλές και κατήγγειλε την υπόθεση.

Σε συνεννόηση με τους αστυνομικούς προσημειώθηκαν τα χαρτονομίσματα που ζήτησε και κλείστηκε ραντεβού με τον Βούλγαρο. Εκείνος όμως δεν εμφανίστηκε ποτέ. Στη θέση του αποφάσισε να στείλει έναν 21χρονο Αλβανό για να πάρει τα χρήματα, ο οποίος μόλις τα πήρε συνελήφθη. Από την προανάκριση προέκυψαν και τα στοιχεία του 20χρονου Βούλγαρου, ο οποίος επίσης συνελήφθη κατηγορούμενος για εκβιασμό.

Υποθέσεις που απασχόλησαν τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

  • Τον Σεπτέμβριο του 2012 η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχώρησε στην σύλληψη ενός 25χρονου και μιας 46χρονης, οι οποίοι εκβίαζαν νεαρή γυναίκα πως θα δημοσιοποιήσουν φωτογραφίες της, τις οποίες είχαν κλέψει παραβιάζοντας τον λογαριασμό της στο Facebook. Οι δράστες την απειλούσαν και μέσω διαδικτύου αλλά και μέσω τηλεφώνου.
  • Δικογραφία σε βάρος 21χρονου σχηματίστηκε τον Ιανουάριο του 2013 από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έπειτα από καταγγελία 15χρονης Ελληνίδας που ζει μόνιμα στην Βρετανία. Ο δράστης συνομιλούσε με το κορίτσι μέσω Facebook και προσπαθούσε να την πείσει να του στείλει γυμνές φωτογραφίες της. Μετά όμως από άρνησή της να συνεχίσει να στέλνει τέτοιο υλικό, ο δράστης παραβίασε το προφίλ της και αλλάζοντας τους κωδικούς πρόσβασης ανήρτησε 370 γυμνές φωτογραφίες της.
  • Ένας Έλληνας και ένας Αλβανός συνελήφθησαν έπειτα από καταγγελία 25χρονης στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, επειδή εν αγνοία της δημιούργησαν προφίλ στο Facebook και ανήρτησαν φωτογραφίες της. Μέσω του Facebook μάλιστα, την εκβίαζαν πως αν δεν τους στείλει άσεμνες φωτογραφίες της, γυμνές, θα κοινοποιούσαν στο προφίλ και άλλες φωτογραφίες που κατείχαν. Από την ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών οι αστυνομικοί εντόπισαν τα σπίτια των δραστών και σε έρευνά τους βρέθηκαν εκτός των φωτογραφιών της γυναίκας και τα απειλητικά και εξυβριστικά μηνύματα που της έστελναν.

Πώς να προστατευθούμε στο διαδίκτυο

  • Ενημερωθείτε για το Διαδίκτυο: τι είναι, πώς δουλεύει, ποια είναι τα όριά του.
  • Ο,τι λάμπει δεν είναι χρυσός, γι' αυτό ο τρόπος προστασίας μας είναι η γνώση. Πρέπει να ξέρουμε τους βασικούς κανόνες του ίντερνετ.
  • Να ξέρουμε πώς όσα διαβάζουμε δεν είναι απαραίτητα αληθινό. Επομένως, πρέπει να επεξεργαζόμαστε ό,τι διαβάζουμε, το διασταυρώνουμε και στη συνέχεια το πιστεύουμε.
  • Οφείλουμε να προσέχουμε και το τι γράφουμε. Αυτό που ίσως κάποιος γράψει για πλάκα στα 18 του, ίσως στα 35 του να του γυρίσει μπούμερανγκ. Τίποτα δεν σβήνεται στο Διαδίκτυο και μπορεί κάποιος να κρατάει «κρυφό memo», που θα επαναφέρει με την ευκαιρία που περιμένει.
  • Επίσης, στα κοινωνικά δίκτυα, καλό είναι να μη βάζουμε στοιχεία που μας αφορούν.
  • Τέλος, μια βασική συμβουλή είναι να μη δημοσιεύουμε ποτέ προσωπικές πληροφορίες, φωτογραφίες δικές μας ή των παιδιών μας, τηλέφωνά μας.
  • Γενικά ό,τι δεν θέλουμε να διαρρεύσει, καλό είναι να μην το «ανεβάζουμε» στο Facebook και το διαδίκτυο.

πηγή: εφημερίδα NEWSBOMB

Διαβάστε επίσης:

Σε 8 λεπτά η Δίωξη Ηλ. Εγκλήματος βρίσκει ποιος θέλει να αυτοκτονήσει

Μ. Σφακιανάκης: «Κολλημένοι» με το διαδίκτυο μικροί και μεγάλοι

Οι 3 οδηγίες του Σφακιανάκη για τους ανήλικους χρήστες του Facebook