ΕΛΛΑΔΑ

«Παγώνει» η ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια - Αναμένεται τροπολογία

«Παγώνει» η ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια - Αναμένεται τροπολογία

Ένα βήμα πίσω κάνει η κυβέρνηση - Στόχος της τροπολογίας είναι να αποφευχθούν προσφυγές και καταδίκες της Ελλάδας από το Δικαστήριο του Στρασβούργου

Με τροπολογία στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να επεκταθεί η δυνατότητα σύναψης συμφώνου συμβίωσης από ομόφυλα ζευγάρια. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να καταθέσει ούτως ή άλλως τροπολογία «ως μία στοιχειώδη υποχρέωση δημοκρατικής πολιτείας», προκαλώντας όποιον βουλευτή συμφωνεί με την επέκταση του συμφώνου να την υπερψηφίσει, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αξιοποιήσει την ενδοκυβερνητική διάσταση και προωθεί δική του πρόταση νόμου.

H αρχική στάση της κυβέρνησης

Η επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια καθώς και η ρητή αναφορά της γενοκτονίας των Ποντίων, των Μικρασιατών και των Αρμενίων, ήταν δύο από τα βασικά αιτήματα των εκπροσώπων φορέων που κλήθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής να εκφράσουν τις απόψεις τους στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει ρητή αναφορά στο κείμενο του νόμου όχι μόνο για τις γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο αλλά και γι΄ αυτές που μπορεί να γίνουν στο μέλλον.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα δικαιώματα του ανθρώπου Κωστής Παπαϊωάννου, τόνισε την ανάγκη η πολιτεία άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση και χωρίς να φοβηθεί το πολιτικό κόστος, όπως είπε, να προχωρήσει στην άρση των διακρίσεων και να νομοθετήσει την επέκταση Συμφώνου Συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαϊωάννου, η συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού είναι επανειλημμένα στόχος βίαιων ρατσιστικών φαινομένων, ενώ σημαντικό χαρακτήρισε και το ζήτημα της παράστασης πολιτικής αγωγής.

Ο εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη Βασίλης Καρύδης χαρακτήρισε «στενόκαρδο να μην συμπεριληφθούν τα ομόφυλα άτομα στο νομοσχέδιο», τονίζοντας ότι αυτές οι ευάλωτες ομάδες ανθρώπων δέχονται πολλές φορές «έναν ακραίο και απόλυτο ρατσισμό τόσο τα ίδια όσο και ο κοινωνικός τους περίγυρος και πρέπει να προστατευθούν».

16838197 INT11367184.limghandler

Αντιδράσεις από βουλευτές

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου είχε συμφωνήσει με στελέχη του ΠΑΣΟΚ να επεκταθεί η ισχύς του συμφώνου συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια με τροπολογία που προγραμματίστηκε να περάσει μαζί με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Όλα αυτά μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, όταν σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αθανασίου συναντήθηκε με ομάδα περίπου 25 βουλευτών της ΝΔ με τους οποίους συζήτησε τις πτυχές του αντιρατσιστικού σχεδίου νόμου και οι ίδιοι εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για το αντιρατσιστικό κρίνοντας ότι δεν είναι σκόπιμη η άμεση προώθηση μιας τέτοιας ρύθμισης.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ με έκπληξη πληροφορήθηκε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να φέρει σχετική διάταξη - άμεσα τουλάχιστον - αλλά και για τις ισχυρές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από γαλάζιους βουλευτές για το ενδεχόμενο να προωθηθεί σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. «Υπήρξε σαφής δέσμευση του υπουργού και τώρα κάνει πίσω», αναφέρουν παράγοντες του ΠαΣοΚ που συμμετείχαν στην σύσκεψη. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ βρίσκονταν χθες σε διαρκή επικοινωνία με Ευάγγελο Βενιζέλο, που βρίσκεται στο Λονδίνο, ο οποίος τους έδωσε το πράσινο φως να προχωρήσουν είτε με είτε χωρίς τη Νέα Δημοκρατία στην κατάθεση τροπολογίας.

Διαβάστε επίσης:

Αθανασίου για σύμφωνο συμβίωσης:Αναμένω το τελικό κείμενο της απόφασης

Η ΔΗΜΑΡ επανακατέθεσε την τροπολογία για το Σύμφωνο Συμβίωσης

Τροπολογία για ένταξη ομόφυλων ζευγαριών στο σύμφωνο συμβίωσης

Οι αντιδράσεις «παγώνουν» τη ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια