ΕΛΛΑΔΑ

Έγιναν συντάξεις τα επιδόματα ανεργίας

Έγιναν συντάξεις τα επιδόματα ανεργίας

Στο προσκήνιο παραμένει το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων στο ύψος των συντάξεων και των εισφορών των ασφαλισμένων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, εξαιτίας του χρηματοδοτικού κενού που υπάρχει.

Το δεύτερο μεγαλύτερο ταμείο της χώρας έλαβε φέτος επιχορήγηση περίπου 1,4 δισ ευρώ, προκειμένου να καταβάλει συντάξεις, ενώ για το 2014 η επιχορήγηση θα ανέλθει μόλις σε 800 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας έλλειμμα άνω των 600 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Real, ακόμη και τα ποσά που καταβάλλονται για την κοινωνική μέριμνα των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως τα επιδόματα ανεργίας σε όσους έχασαν την επιχείρησή τους και τα δελτία κοινωνικού τουρισμού μέσω της αύξησης κατά 30 ευρώ των ασφαλιστικών εισφορών το δίμηνο, διοχετεύονται στην καταβολή των συντάξεων και παραμένουν στον λογαριασμό μόνο λογιστικά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στον ειδικό λογαριασμό που υπάρχει στον ΟΑΕΕ έως το τέλος του έτους θα έχουν συγκεντρωθεί περίπου 160 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 125 εκατ. ευρώ προορίζονταν για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας και τα υπόλοιπα για την παροχή δελτίων κοινωνικού τουρισμού.

Ωστόσο οι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας δεν ξεπερνούν τους 4.600, λόγω των αυστηρών κριτηρίων που έχει θέσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, και το ποσό που θα δαπανηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα ξεπερνά τα 14 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τον κοινωνικό τουρισμό φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έλαβαν καθόλου δελτία.

Υπενθυμίζεται ότι για να λάβει κάποιος επιχειρηματίας το επίδομα θα πρέπει να μην οφείλει ασφαλιστικές εισφορές, κάτι που θεωρείται αδύνατο. Επίσης σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι που έχουν βάλει «λουκέτο» στις επιχειρήσεις του από την έναρξη της κρίσης ξεπερνούν τους 100.000, δηλαδή επίδομα ανεργίας δεν λαμβάνει ούτε ένας στου είκοσι επιχειρηματίες.

Διαβάστε επίσης:

Ρύθμιση-ανάσα για οφειλές στα Ταμεία

Στις 20 και 23 Δεκεμβρίου η καταβολή των συντάξεων

Συντάξεις: Ανατροπή στα όρια ηλικίας για 750.000 εργαζομένους