ΕΛΛΑΔΑ

Oι μισοί συλληφθέντες για τρομοκρατία είναι εκτός φυλακής

Oι μισοί συλληφθέντες για τρομοκρατία είναι εκτός φυλακής

Από τους 54 συλληφθέντες για τρομοκρατική δράση την τελευταία 4ετία, 29 βρίσκονται εκτός φυλακής είτε επειδή απαλλάχθηκαν των κατηγοριών (με βουλεύματα) είτε επειδή αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους.

Από τον Ιούνιο του 2012 και μέχρι σήμερα καταζητούνται οι καταδικασθέντες για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» Νίκος Μαζιώτης και Πόλα Ρούπα, ενώ πλέον σε καθεστώς παρανομίας επέστρεψε 11 χρόνια μετά τον εγκλεισμό του και ο Χριστόδουλος Ξηρός.

Ειδικότερα, σύμφωνα με καθημερινή εφημερίδα, από τους 7 καταδικασθέντες για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» (δραστηριοποιήθηκε την περίοδο 2003 - 2009) στη φυλακή βρίσκεται μόνο ο Κώστας Γουρνάς. Οι Μαζιώτης και Ρούπα, που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 50 ετών, διαφεύγουν, ενώ οι Χριστόφορος Κορτέσης και Ευάγγελος Σταθόπουλος καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 7 ετών, ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι Σαράντος Νικητόπουλος και Κώστας Κάτσενος κρίθηκαν αθώοι.

Αντίστοιχα, από τους 35 και πλέον συλληφθέντες για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» στις φυλακές Κορυδαλλού εξακολουθούν να κρατούνται 22. Αρκετοί απαλλάχθηκαν των κατηγοριών και δεν παραπέμφθηκαν σε δίκη, ενώ ορισμένοι εκ των κατηγορουμένων αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Παναγιώτη Μασούρα, που καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 11 ετών και αποφυλακίστηκε τη 19η Μαρτίου 2011 με τον περιοριστικό όρο να εμφανίζεται κάθε 1η και 16η κάθε μήνα στο Α.Τ. Περιστερίου.

Αντίστοιχα, ο Κώστας Σακκάς αποφυλακίστηκε την 11η Ιουλίου με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετείου Αθηνών ύστερα από απεργία πείνας που πραγματοποίησε διάρκειας 38 ημερών. Μεταξύ των περιοριστικών όρων που του επιβλήθηκαν ήταν να εμφανίζεται κάθε Δευτέρα στο Τ.Α. Πειραιά και να μην έχει καμία επικοινωνία με συγκατηγορούμενούς του. Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους είχαν αφεθεί μετά τη σύλληψή τους, τον περασμένο Ιανουάριο, και οι Π. Μπ. και Β. Ηρ. εις βάρος των οποίων εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης για τους «Πυρήνες». Αποτυπώματά τους είχαν βρεθεί σε όπλα θαμμένα στην Πολυτεχνειούπολη. Και στους δύο επιβλήθηκε ο όρος να εμφανίζονται στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής στις 1, 10 και 20 κάθε μήνα.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκε χθες το πρωί, από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ο καταδικασθείς για συμμετοχή στη «17Ν» Σάββας Ξηρός. Το Α΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά διέταξε την 30ήμερη διακοπή της ποινής του, για να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Φόβοι για νέο αιματηρό κύκλο τρομοκρατίας

Συνελήφθη ο Κ. Σακκάς

Ο Ξηρός είχε επαφές με τους Πυρήνες της Φωτιάς μέσα από τη φυλακή

«Πυρήνες της Φωτιάς»: Χαιρετίζουν την... εξαφάνιση του Ξηρού

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας υπό το φόβο και νέου χτυπήματος

Πυροβολισμοί στο σπίτι του πρέσβη της Γερμανίας στο Χαλάνδρι

«Καθαρά» τα όπλα της επίθεσης κατά του Γερμανού Πρέσβη