ΕΛΛΑΔΑ

Ποιοι κρύβουν τον Χριστόδουλο Ξηρό

Ποιοι κρύβουν τον Χριστόδουλο Ξηρό

Τεράστιο πονοκέφαλο προκαλούν στην αντιτρομοκρατική μια σειρά από περίεργες συγκυρίες γύρω από την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού. Ήδη στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ έχουν μπει το ολονύχτιο ρεβεγιόν του Χριστόδουλου με τους Πυρήνες στον Κορυδαλλό, η εξαφάνιση του Βασίλη Ξηρού εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς επίσης και οι ενδεχόμενες σχέσεις του Χριστόδουλου με ποινικούς και ανθρώπους του οργανωμένου εγκλήματος.

Την άκρη του νήματος γύρω από τους λόγους της εξαφάνισης του Χριστόδουλου αναζητούν οι επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. αναλύοντας ένα προς ένα όλα τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους. Τη Δευτέρα, λίγο πριν επιστρέψει στις Φυλακές Κορυδαλλού μετά από άδεια 9 ημερών για την γιορτή της Πρωτοχρονιάς, ο Χριστόδουλος Ξηρός δεν εμφανίστηκε ως όφειλε στο αστυνομικό τμήμα της πόλης της Χαλκιδικής. Τις προηγούμενες ημέρες έδινε κανονικά το «παρών» στο αστυνομικό τμήμα Καλλικράτειας όπου διαμένουν τα αδέρφια του αλλά το πρωί της Δευτέρας έκλεισε το κινητό του και τα ίχνη του χάθηκαν.

xristodoulos 1

Ήδη στην Αντιτρομοκρατική εξετάζουν το σενάριο ο Ξηρός να έχει βρει κρησφύγετο σε φιλικό πρόσωπο ενώ αστυνομικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι σχεδίαζε καιρό την απόδραση. Παράλληλα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Χριστόδουλος δεν θα σχεδίαζε ποτέ μια τέτοια κίνηση μόνος του χωρίς να έχει στόχο, κίνητρο και βοήθεια, ενώ εκφράζονται φόβοι για νέο αιματηρό κύκλο τρομοκρατίας που ανοίγει με την εξαφάνιση του «Μανώλη» της «17 Νοέμβρη».

Ο συμβολικός χαρακτήρας της «αποφυλάκισης» και οι ποινικοί
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εξετάζουν το ενδεχόμενο ύπαρξης οργανωμένου δικτύου νεοτρομοκρατίας με «παλιούς» γνώριμους, αλλά και νέους από το αντάρτικο πόλεων το οποίο συνεπικουρείται και από, δύο ή τρία άτομα, ποινικούς. Πολλοί δηλαδή μιλούν για ανασυγκρότηση των ομάδων ένοπλης βίας ως μετεξέλιξη προηγούμενων οργανώσεων. Στο πλαίσιο αυτό η «αποφυλάκιση» του έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα και σε συνδυασμό με το χτύπημα στη γερμανική πρεσβεία θέλουν να περάσουν το μήνυμα ότι το αντάρτικο επέστρεψε.

XRISTODOYLOS 3

Το πάρτι στον Κορυδαλλό
Σημαντικό ρόλο στην αλλαγή στάσης του Χριστόδουλου Ξηρού ήταν η μεταφορά του από την ειδική πτέρυγα των κρατουμένων για συμμετοχή στη 17Ν, στην Ε΄, όπου έκανε παρέα με γνωστό ποινικό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αστυνομικές αρχές παρουσιάζει ένα πάρτι στις φυλακές Κορυδαλλού λίγο πριν την έξοδο του Χριστόδουλου Ξηρού. Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο Χριστόδουλος Ξηρός φέρεται να γλέντησε την αλλαγή του χρόνου με κρατούμενους που κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση «Πυρήνες της Φωτιάς».

antitromokratikikoridallos

Τώρα πλέον η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει σε ποιο βαθμό η συγκεκριμένη «συνάθροιση» στον Κορυδαλλό είχε σχέση με την απόδραση του καταδικασμένου για την «17Ν». Στον απόηχο της απόδρασης Ξηρού συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική ο Κώστας Σακκάς που κατηγορείται για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς» και αφέθηκε ελεύθερος μετά από βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για παραβίαση των περιοριστικών όρων διαμονής που του επιβλήθηκαν.

Πήρε κεφάλια στον Κορυδαλλό ο Αθανασίου

Σε αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων -μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης- τίθενται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου 2 αρχιφύλακες, 3 υπαρχιφύλακες και 5 σωφρονιστικοί υπάλληλοι της βάρδιας που φέρονται να επέτρεψαν την μετακίνηση του Χ. Ξηρού στην πτέρυγα των «Πυρήνων της Φωτιάς».

Οι σχέσεις με Μαζιώτη
Τις διάφορες πληροφορίες ότι ο Ξηρός διατηρούσε καλές σχέσεις και αντάλλασε απόψεις με την Α' πτέρυγα του Κορυδαλλού ακολούθησε κείμενο των φυλακισμένων Πυρήνων οι οποίοι σε κείμενο που αποδίδεται στα μέλη της οργάνωσης και δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα interarma.info φέρονται να αναφέρουν, «ο αντάρτης πόλης ο Χριστόδουλος Ξηρός διασχίζει αμετανόητα την χώρα της ελευθερίας». Όπως γράφουν «Μία χώρα μακρινή για εκείνους που λησμόνησαν την επίθεση και λύγισαν από την ελπίδα μίας αλλαγής δίχως να βάλουν τα δικά τους χέρια στην φωτιά. Μια χώρα κοντινή για αυτούς που έδωσαν τόσα πολλά στον αγώνα κι όμως ζούνε με την επιθυμία να δώσουν ακόμη περισσότερα».

MAZIOTIS

Παράλληλα, στην ΕΛ.ΑΣ. το γεγονός ότι ο καταζητούμενος Νίκος Μαζιώτης και ο Χριστόδουλος Ξηρός είναι ελεύθεροι δεν αποτελεί καλό σενάριο καθώς εκφράζονται φόβοι για πιθανότητα σύμπραξης των δύο ανδρών, όλα αυτά όταν στην νέα τρομοκρατία έχουν προσχωρήσει και ποινικοί ενώ τα χτυπήματα έχουν ενταθεί.
Ο Ξηρός, μέσα στη φυλακή ήρθε σε επαφή και με άτομα της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, ενώ η συγκεκριμένη οργάνωση χαιρέτησε με θερμό τρόπο την απόδραση του ανεβάζοντας σχετικό κείμενο σε σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Αλλά και οι δηλώσεις του συνηγόρου του 56χρονου κ. Φραγκίσκου Ραγκούση κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. Ειδικότερα, ο γνωστός ποινικολόγος τόνισε πως η απόδραση είναι μια πολιτική απόφαση επισημαίνοντας ότι «Η πολυετής φυλάκιση του και η ειδικές συνθήκες κρατήσεως δεν έκαμψαν τίποτα από το φρόνημα του και τη θέση του απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα...».

Η περίεργη εξαφάνιση του αδερφού του Βασίλη
Ανησυχία τέλος προκαλεί και το γεγονός ότι και τα ίχνη του βενιαμίν της οικογένειας Ξηρού έχουν χαθεί. Ο Βασίλης Ξηρός είχε εκτίσει την ποινή του και είχε αποφυλακιστεί στις 11 Ιουνίου του 2011. Ωστόσο όπως γράφει το «Έθνος» τον τελευταίο καιρό έχει χαθεί από προσώπου γης και από την ΕΛ.ΑΣ εξετάζουν το ενδεχόμενο η εξαφάνισή του να συνδέεται με την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού.

BASILHS JHROS

Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής
Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για τον εντοπισμό του Χριστόδουλου Ξηρού κινούνται σε δύο επίπεδα. Από τη μία λαμβάνουν καταθέσεις από τους συγγενείς του αλλά και όλα τα πρόσωπα που ήρθαν σε επαφή ή είδαν τον 56χρονο και από την άλλη προσπαθούν μέσα από τον εντοπισμό των κινήσεων και των ενεργειών τρίτων προσώπων να φθάσουν στα ίχνη του.
Το κινητό τηλέφωνο και τα προσωπικά αντικείμενα που άφησε στο πατρικό του σπίτι στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής ο Χριστόδουλος Ξηρός εφαρμόζοντας παλαιάς... κοπής κανόνες συνομωτικότητας, έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας ενώ ήρθε σε επαφή με την αδερφή του η οποία μετέβη στο πατρικό από τη Φλώρινα για να τον συναντήσει, τον ανιψιό του, τον πατέρα του και δυο ακόμη πρόσωπα.

xrstodoulos 2

Παρέμβαση του State Department στην Ελληνική Κυβέρνηση
«Σκληρή» ανακοίνωση εξέδωσε το U.S. Department of State, σχετικά με τη χθεσινή μη παρουσία του τρομοκράτη - μέλους της «17 Ν», Χριστόδουλου Ξηρού. Κατά την ανακοίνωση «καλείται... η Ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει στον εντοπισμό και τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού».
Την έντονη αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης προκάλεσε η απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στον ανταποκριτή του Mega στις ΗΠΑ: «Μας ανησυχεί βαθύτατα ότι ο καταδικασμένος για πράξεις τρομοκρατίας Χριστόδουλος Ξηρός, ο οποίος ήταν ένα βασικό μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, που σκότωσε πέντε υπαλλήλους της αμερικανικής Αποστολής στην Ελλάδα, αγνοείται μετά από μια άδεια απουσίας από τη φυλακή όπου εξέτιε έξι διαδοχικές ποινές ισόβιας κάθειρξης για δολοφονίες. Συνεργαζόμαστε με Έλληνες αξιωματούχους σχετικά με την υπόθεση. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εντοπίσει τον Ξηρό και να τον στείλει στην φυλακή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα είναι εταίροι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της, και συνεργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση όσων χρησιμοποιούν τη βία για να επιδιώξουν να επιτύχουν τους στόχους τους».

Οργή του υπουργείου Δικαιοσύνης για το πάρτι του Χριστόδουλου στον Κορυδαλλό
Τα δημοσιεύματα που είδαν το φώς της δημοσιότητας και κάνουν λόγο για τη διενέργεια πάρτι που τέλεσε ο Χριστόδουλος Ξηρός μαζί με τα μέλη της «Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς» έχουν προκαλέσει την δυσφορία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Τη διενέργεια έρευνας για την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος παράβασης καθήκοντος εκ μέρους σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Κορυδαλλού, ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνος Σκανδάμης.
Επίσης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ζήτησε από τη διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού, Μαρία Στέφη, να ελέγξει τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας της πτέρυγας, όπου φυλάσσονται τα μέλη των Πυρήνων και ο Χριστόδουλος Ξηρός, και αν διαπιστωθεί συμμετοχή σωφρονιστικών υπαλλήλων, να κληθούν σε πειθαρχική απολογία.

Διαβάστε ακόμα:

Άφαντος ο Χριστόδουλος Ξηρός: Πήρε άδεια και δεν εμφανίστηκε στο τμήμα

Ποιος είναι ο Χριστόδουλος Ξηρός