ΕΛΛΑΔΑ

Κόντρες υπουργείων και ανησυχία ΗΠΑ για την υπόθεση Ξηρού

Κόντρες υπουργείων και ανησυχία ΗΠΑ για την υπόθεση Ξηρού

Έντονη κόντρα μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ξέσπασε με αφορμή την άδεια από τις φυλακές Κορυδαλλού στον καταδικασθέντα τρομοκράτη Χριστόδουλο Ξηρό και την απόδρασή του.

Μέσω διαρροών κύκλων τους, το ένα υπουργείο επιρρίπτει τις ευθύνες για το σοβαρό αυτό θέμα στο άλλο. Από το Δικαιοσύνης λένε ότι η ΕΛ.ΑΣ είχε ενημερωθεί για την χορήγηση άδειας στον Ξηρό, με το Δημόσιας Τάξης ν΄απαντά ότι άδειες στους φυλακισμένους χορηγούνται με κυρίαρχο ρόλο των δικαστικών λειτουργών και πως η αστυνομία ενημερώμενεται για την εφαρμογή των περιοριστικών όρων διαμονής.

Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν η διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού, Μαρία Στέφη είχε ενημερώσει εγγράφως από τις 24.12.2013 τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Καλλικράτειας, τον διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Κορυδαλλού και τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Βίας, ότι το καταδικασμένο μέλος της 17Ν πρόκειται να λάβει 9ήμερη άδεια την 1η Ιανουαρίου 2014 για να μεταβεί στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής.

Την ίδια ημέρα που ο Ξηρός έλαβε την άδεια, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου 2014, η κ. Στέφη απέστειλε νέο έγγραφο για τη χορήγηση της άδειας στον Ξηρό, προς τον υπαρχηγό της ΕΛΑΣ, τη ΓΑΔΑ, τη Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας - ΥΔΕΖΙ (Εγκλημάτων Ζωής και Ιδιοκτησίας), τον διοικητή ΑΤ Κορυδαλλού και τον διοικητή ΑΤ Καλλικράτειας.

Με το δεύτερο αυτό έγγραφο η διευθύντρια των φυλακών ενημέρωνε εκ νέου ότι ο κρατούμενος Χριστόδουλος Ξηρός έλαβε άδεια με προορισμό την Καλλικράτεια και επιστροφή την 9η Ιανουαρίου 2014.

newego LARGE t 1101 54294880 type12713

Η διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού κινήθηκε στο πλαίσιο των εντολών που είχε λάβει με το από 11.6.2013 έγγραφο τής ΕΛΑΣ. Με το έγγραφο αυτό, η ΕΛΑΣ ζητούσε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ενημερώσει τα καταστήματα κράτησης ότι όταν λαμβάνουν άδεια κρατούμενοι πρέπει να ενημερώνονται οι αστυνομικές διευθύνσεις και τα Αστυνομικά Τμήματα του τόπου όπου μεταβαίνουν για άδεια οι κρατούμενοι.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι ενέργειες αυτές της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού καταδεικνύουν ότι είχε ενημερωθεί εγκαίρως η ΕΛΑΣ για την άδεια που θα ελάμβανε ο Χριστόδουλος Ξηρός και ότι δεν αγνοήθηκε καμία προειδοποίηση προς την ΕΛΑΣ σχετικά με τις άδειες κρατουμένων.

Σκοπός της ενημέρωσης αυτής που ζητάει η Ελληνική Αστυνομία είναι για να υπάρχει επιτήρηση των ατόμων που λαμβάνουν άδειες από τις φυλακές, καταλήγουν οι πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Δημόσιας Τάξης: Οι άδεις χορηγούνται με κυρίαρχο ρόλο των δικαστικών

Οι άδειες στους φυλακισμένους χορηγούνται με κυρίαρχο ρόλο των δικαστικών λειτουργών απάντησαν κύκλοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή τα όσα διέρρευσαν για την απόδραση του καταδικασθέντος τρομοκράτη, Χριστόδουλου Ξηρού, από το Δικαιοσύνης.
Στην ελληνική Δημοκρατία δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για την παρακολούθηση κρατουμένων στους οποίους χορηγείται άδεια, αναφέραν οι ίδιοι κύκλοι, οι οποίοι,τόνισαν ότι η «άδεια χορηγείται εφ΄όσον το αρμόδιο συμβούλιο, στο οποίο προεδρεύει δικαστικός λειτουργός, έχει κρίνει ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν είναι ύποπτος φυγής ή ύποπτος για την τέλεση νέου εγκλήματος».

Τόνισαν, επίσης, ότι σε περίπτωση διαφωνίας του δικαστικού λειτουργού αποφαίνεται αμετάκλητα το αρμόδιο δικαστήριο και «άρα η άδεια χορηγείται με κυρίαρχο ρόλο των δικαστικών λειτουργών, χωρίς παρέμβαση ή προηγούμενη ερώτηση προς την αστυνομία».

Όσον αφορά στην ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι αφορά στον έλεγχο και μόνο των περιοριστικών όρων διαμονής, όπως εμφάνισης στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα και προφανώς δεν περιλαμβάνει κανενός είδους παρακολούθηση κρατουμένων που βρίσκονται σε άδεια.

Παράλληλα, άφησαν αιχμές κατά τις Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι «αντί κάποιοι να παραβλέπουν την υφιστάμενη νομοθεσία για να αποσείσουν τις ευθύνες τους , θα ήταν καλύτερο να είναι πιο προσεκτικοί κατά την εφαρμογή της».

Ανησυχούν οι ΗΠΑ για την υπόθεση

Τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για την υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού εξέφρασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζενιφερ Ψάκι, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συνεργάζονται στενά για την καταπολέμηση κάθε μορφής τρομοκρατίας.

Ερωτηθείσα σχετικά κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων η κ. Ψάκι ανέφερε: «ανησυχούμε βαθύτατα για το γεγονός ότι ο καταδικασμένος τρομοκράτης Χριστόδουλος Ξηρός, καίριο μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη", η οποία δολοφόνησε πέντε μέλη της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα, αγνοείται μετά από άδεια που του δόθηκε από τις φυλακές όπου εκτίει ποινή εξάκις σε ισόβια για φόνους. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για το θέμα και ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να εντοπίσει τον Ξηρό και να τον επιστρέψει στη φυλακή».

Πρόσθεσε ότι η αμερικανική πλευρά βρίσκεται σε «διαρκή επαφή» με τις ελληνικές αρχές για τις προσπάθειες που καταβάλλονται, με σκοπό τον εντοπισμό του Χριστόδουλου Ξηρού.

Σύμφωνα με την ίδια, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι εταίροι στην καταπολέμηση κάθε μορφής τρομοκρατίας. «Συνεργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση αυτών που χρησιμοποιούν βία για την επίτευξη των στόχων τους», είπε.

Η κ. Ψάκι σημείωσε ακόμη ότι η «17 Νοέμβρη» συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο οργανώσεων που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί τρομοκρατικές, στις 8 Οκτωβρίου του 1997, και «παραμένει σ' αυτό τον κατάλογο».

Τέλος, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις ξένου δημοσιογράφου γύρω από τη συγκεκριμένη αναφορά του ελληνικού νομικού πλαισίου, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται σε κάποιον καταδικασμένο κρατούμενο σε ισόβια να βγαίνει έξω με άδεια.

Διαβάστε επίσης:

Ενδοκυβερνητικές αναταράξεις προκαλεί ο Ξηρός

Επιχείρηση της αστυνομίας για τον Χριστόδουλο Ξηρό

Δικηγόρος Χριστόδουλου Ξηρού: Η απόδραση ήταν πολιτική απόφαση

Ποιος είναι ο Χριστόδουλος Ξηρός (pics)

Κεδίκογλου: Ανατριχιαστική η δήλωση του δικηγόρου του Ξηρού

«Πήρε κεφάλια» στον Κορυδαλλό ο Αθανασίου