ΕΛΛΑΔΑ

Στάση αναμονής από τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας

Στάση αναμονής από τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας

Εβδομάδα διαβουλεύσεων θα είναι η τρέχουσα για τους βορειοελλαδίτες αγρότες, καθώς μπορεί συνάδελφοί τους προσκείμενοι στην ΠΑΣΥ, να αποφάσισαν νέο κύκλο κινητοποιήσεων από αύριο, ωστόσο εκείνοι συζητούν ακόμη προτάσεις που προτίθενται να καταθέσουν στους αρμόδιους υπουργούς ώστε να απαλλαγούν από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων - εξόδων.


Αγρότες της Βόρειας Ελλάδας διαβεβαιώνουν ότι σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούν να μην φορολογηθούν, αλλά θέλουν η φορολόγησή τους να γίνει δίκαια και όχι με στόχο την «οικονομική καταστροφή τους και τον αφανισμό των καλλιεργειών τους» και σημειώνουν πως θα έχουν εντατικές διαβουλεύσεις αυτή την εβδομάδα προτού προβούν σε οποιαδήποτε κινητοποίηση.

Στη Θεσσαλονίκη οι αγρότες τηρούν στάση αναμονής, εντός της εβδομάδας θα κάνουν τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις και την Πέμπτη ή την Παρασκευή θα έχουν καταλήξει σε ένα πλάνο σχετικά με το τι πρόκειται να πράξουν, όπως επεσήμανε ο Γρηγόρης Παπαθεοδώρου, μέλος του μπλόκου στα Πράσινα Φανάρια.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης Χρήστος Τσιχήτας δήλωσε ότι οι κινητοποιήσεις είναι η τελευταία μορφή αγώνα που θα σκεφτούν οι αγρότες της περιοχής, οι οποίοι επιθυμούν, όπως είπε, έναν γόνιμο διάλογο.

Το μπλόκο της Κουλούρας και όσοι συμμετέχουν σε αυτό -μεταξύ άλλων αγρότες από Ημαθία, Πέλλα, Πιερία και κάποιοι από Κρήτη, Σέρρες και Λειβαδιά- έχει ήδη κάνει την αντιπρότασή του για απλοποίηση της διαδικασίας.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών, ροδακινοπαραγωγός Κώστας Λιολιόπουλος, προτείνουν να φορολογούνται με βάση τα στρέμματα που κατέχουν και μάλιστα από το πρώτο ευρώ, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων.
Ο κ. Λιολιόπουλος γνωστοποίησε ότι την Παρασκευή πρόκειται να πραγματοποιήσουν συνάντηση στην Αθήνα με τους αρμόδιους υπουργούς και με τη συμμετοχή βουλευτών από τις περιοχές τους.
Το μπλόκο της Δράμας, στο οποίο και πρόσκεινται αγρότες από Καβάλα, Έβρο, Σέρρες, Φοιώτιδα και Βοιωτία αναλύει τη νέα εγκύκλιο, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις και πραγματοποιεί επαφές με παράγοντες των αρμόδιων υπουργείων, προκειμένου να οριστεί ημέρα συνάντησής τους για περαιτέρω διάλογο.

Αυτό είπε ο συντονιστής αγρότης Χρήστος Γκόντιας, ο οποίος εκτίμησε πως η αύξηση του ορίου στα 20.000 τουλάχιστον είναι μια καλή αρχή.
Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή αγρότες που συμμετείχαν σε σύσκεψη στη Λάρισα αποφάσισαν νέες κινητοποιήσεις από την Τρίτη.

Στο πρόγραμμα για αρχή είναι να βγουν με τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών. Από τη συμμετοχή των αγροτών θα εξαρτηθεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με ορατή την προοπτική των μπλόκων στα τέλη Ιανουαρίου.

Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου της Νίκαιας και με συμμετοχή εκπροσώπων άλλων μπλόκων από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη.

Εξάλλου, αποφασίστηκε την ερχόμενη Παρασκευή να γίνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας σε πανελλαδικό επίπεδο, έξω από τις εφορίες, ενώ την 1η Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica.