ΕΛΛΑΔΑ

«Δεμένα» τα χέρια 6 εκατ. φορολογουμένων για τις φετινές δηλώσεις

«Δεμένα» τα χέρια 6 εκατ. φορολογουμένων για τις φετινές δηλώσεις

Προσυμπληρωμένες θα εμφανιστούν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές έξι εκατομμυρίων φορολογουμένων οι φορολογικές δηλώσεις της φετινής χρονιάς.

Μάλιστα, οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης στους προσυμπληρωμένους αριθμούς που θα εμφανίζονται στη δήλωση όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Αυτό, αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα σε περίπτωση λανθασμένης ή ελλιπούς ανταπόκρισης των εργοδοτών στις φορολογικές τους υποχρεώσεις καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, τις συνέπειες από το λάθος, εκτός από τον εργοδότη θα τις υφίσταται και ο εργαζόμενος δεδομένου ότι δεν θα μπορεί να υποβάλλει σωστά τη φορολογική του δήλωση.

Για την προσυμπλήρωση των δηλώσεων οι εργοδότες και όσοι έχουν καταβάλλει αμοιβές σε μισθωτούς ελεύθερους επαγγελματίες κλπ, οφείλουν μέχρι τις 28/03 να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά τις βεβαίωσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις.

Αυτή την πληροφορία, το υπουργείο Οικονομικών θα την χρησιμοποιήσει για να την ενσωματώσει στις δηλώσεις των φορολογουμένων. Κι όπως προειδοποιεί το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών: «Σε περίπτωση απουσίας ηλεκτρονικής πληροφόρησης από τον εργοδότη ή τον αρμόδιο φορέα, η υποβολή της δήλωσης Φ.Ε.Φ.Π. έτους 2014 των αντισυμβαλλομένων (υπαλλήλων, συνταξιούχων, προμηθευτών υπηρεσιών κτλ.) θα είναι δυσχερής μέχρι την αποστολή σχετικού ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων από τους υπόχρεους.

forologiki-dilosi-2012-allages-580x386

Χωρίς την παραμικρή δυνατότητα παρέμβασης στα στοιχεία που αφορούν στις αποδοχές που έλαβαν την προηγούμενη χρονιά και στις κρατήσεις φόρου, θα συμπληρώσουν τα φετινά Ε1 οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι αλλά και οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι εάν τα λογιστήρια κάνουν κάποιο λάθος κατά την υποβολή των σχετικών στοιχείων στο ΚΕΠΥΟ, οι φορολογούμενοι θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν!

Πέρα, όμως, από αυτό, η ανακοίνωση του υπουργείου αποκαλύπτει και μια άλλη παγίδα: εάν οι επιχειρήσεις δεν υποβάλουν εγκαίρως τα στοιχεία αυτά στο ΚΕΠΥΟ, δηλαδή έως τις 28 του μήνα, οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση τους, με δεδομένη την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να μη δώσει παράταση στις καταληκτικές προθεσμίες!

Η ανακοίνωση του υπουργείου:

«Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο της πιστής τήρησης των ανακοινωθέντων από τις αρχές του χρόνου προθεσμιών αναφορικά με τον προγραμματισμό των υποβολών δηλώσεων για το έτος 2014, υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1039 (ΦΕΚ Β' 271/7.2.2014), οιβεβαίωσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις πρέπει να υποβληθούν έως την 28η Μαρτίου 2014.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη νέα μεθοδολογία που θα ισχύσει για τις υποβολές δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Φ.Ε.Φ.Π.) έτους 2014, οι κωδικοί της φορολογικής δήλωσης των εισοδημάτων που προέρχονται από τις ανωτέρω βεβαιώσεις προ-συμπληρώνονται χωρίς τη δυνατότητα επεξεργασίας από τον φορολογούμενο.

Σε περίπτωση απουσίας ηλεκτρονικής πληροφόρησης από τον εργοδότη ή τον αρμόδιο φορέα, η υποβολή της δήλωσης Φ.Ε.Φ.Π. έτους 2014 των αντισυμβαλλομένων (υπαλλήλων, συνταξιούχων, προμηθευτών υπηρεσιών κτλ.) θα είναι δυσχερής μέχρι την αποστολή σχετικού ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων από τους υπόχρεους.
Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες για τον τρόπο δημιουργίας και υποβολής των ηλεκτρονικών αρχείων θα βρείτε εδώ.

Καλούμε τους υπόχρεους να υποβάλουν εμπρόθεσμα τις βεβαιώσεις, ώστε αποφευχθεί οποιαδήποτε ταλαιπωρία ή καθυστέρηση στις δηλώσεις ΦΕΦΠ των φορολογουμένων».

Διαβάστε επίσης:

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η μεγαλύτερη «παγίδα» για το Ε9

Τα μυστικά για τη φορολογική δήλωση