ΕΛΛΑΔΑ

Χρ. Κορτζίδης: «Πλιάτσικο» στο Ελληνικό – Έχουμε ρεαλιστική πρόταση

Χρ. Κορτζίδης: «Πλιάτσικο» στο Ελληνικό – Έχουμε ρεαλιστική πρόταση

Στα... κάγκελα βρίσκονται κάτοικοι και φορείς του Ελληνικού αλλά και των γύρω περιοχών για την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να ξεπουλήσει έναντι ευτελούς αντιτίμου το χώρο του πρώην ανατολικού αεροδρομίου στο Ελληνικό.

ellhniko1
ellhniko2

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι μετά από εισήγηση των Τεχνικών του Συμβούλων, έκρινε ότι η τεχνική προσφορά της Lamda Development (συμφερόντων Λάτση) για την ανάπτυξη της έκτασης στο Ελληνικό είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις του διαγωνισμού και καταρχήν συμβατή με το σχετικό νομικό πλαίσιο αξιοποίησης, και κατά συνέπεια γίνεται αποδεκτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα που προσφέρεται από τους «επενδυτές» είναι εξαιρετικά χαμηλό, και δεν ξεπερνά τα 500 εκ ευρώ. Έχει ήδη ληφθεί απόφαση από το ΤΑΙΠΕΔ για την δυνατότητα τμηματικής καταβολής του τιμήματος (25% προκαταβολή και 75% σε βάθος 15ετίας). Παράλληλα, η σύμβαση προβλέπει την «παραχώρηση» και την εκμετάλλευση του Ελληνικού και της παραλίας του Αγ. Κοσμά από ιδιώτες, για 99 χρόνια.

Επίσης, με απαίτηση των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό, δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας καζίνο στον χώρο του πρώην αεροδρομίου ή της παραλίας του Αγίου Κοσμά, ενώ σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο 4062/2012, ακόμη και στον αιγιαλό, ακόμη και μέσα στη θάλασσα, επιτρέπεται η χρήση εμπορικών κέντρων, ξενοδοχείων, πολυτελών κατοικιών κλπ. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι δίνεται η δυνατότητα δόμησης 1.720.000 τετρ. Μέτρων και παρά τις εξαγγελίες, για Πάρκο 2000 στρεμμάτων, δεν είναι σαφές αν οι «επενδυτές» είναι υποχρεωμένοι να κατασκευάσουν ένα δημόσιο Πάρκο υψηλού πράσινου.

Στους δρόμους οι κάτοικοι
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΤΑΙΠΕΔ στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Σταδίου πραγματοποίησαν σήμερα κάτοικοι και φορείς του Ελληνικού και πολίτες που διαμαρτύρονται για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Η συγκέντρωση έξω από το ΤΑΙΠΕΔ περιελάμβανε ενημερωτικές παρεμβάσεις για τις εκποιήσεις που δρομολογούνται από το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ, με αποτέλεσμα τον εκτοπισμό κοινωνικών ομάδων και κοινωφελών χρήσεων από τους χώρους αυτούς, και την παράδοσή τους στην ιδιωτική κερδοσκοπία σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Οι πολίτες απαιτούν την άμεση διακοπή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Για πλιάτσικο έκανε λόγο ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Χρήστος Κορτζίδης, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Όπως υποστήριξε, «τα χρήματα είναι ελάχιστα, κάτω από 500 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου 80 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο».

Ο κ. Κορτζίδης ξεκαθάρισε ωστόσο πως το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι το τίμημα, αλλά αυτό που επιχειρείται να γίνει στο Ελληνικό: να πάρουν έναντι πινακίου φακής αυτή την τεράστια δημόσια έκταση και να την καταστρέψουν κερδοσκοπώντας, να χτίσουν παντού, να φτιάξουν ξενοδοχεία ακόμη και στον αιγιαλό. Για εμάς υπάρχει η ολοκληρωμένη πρόταση του ΕΜΠ για την δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου η οποία μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, προβλέπει ήπιες και αναπτυξιακές εγκαταστάσεις, ακόμη και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, που θα συμβάλουν στην συντήρηση και λειτουργία του Μητροπολιτικού πάρκου, ανοιχτού στους πολίτες όλου του Λεκανοπεδίου.

Η πρόταση αυτή είναι ρεαλιστική και λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών και όχι των κερδοσκόπων», τόνισε ο κ. Κορτζίδης στο Newsbomb.gr.

ellhniko3



Η «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» συμφωνώντας με την πρόταση των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας, η οποία στηρίζεται στην Μελέτη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, θεωρεί ότι ο χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά πρέπει να παραμείνει δημόσιος-κοινόχρηστος χώρος, να μην ιδιωτικοποιηθεί, και να μην δομηθεί περαιτέρω.

Το υφιστάμενο πράσινο να εμπλουτιστεί, να οργανωθούν κοινωφελείς δραστηριότητες και οι υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις να αποκτήσουν πολιτιστικές και αθλητικές χρήσεις, οι οποίες να καλύπτουν τις ανάγκες χρηματοδότησης ενός Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πράσινου.

Πολίτες που διαμαρτύρονται για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας διοργανώνουν τη Κυριακή στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Κέντρου Ξιφασκίας πολιτιστικές, αθλητικές δραστηριότητες και συζητήσεις με κεντρικό αίτημα να μην προχωρήσει το ξεπούλημα. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν οι μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Διαβάστε επίσης: ΤΑΙΠΕΔ: Αποδεκτή η τεχνική προσφορά της Lamda για το Ελληνικό

Όποιος φοβάται, να πάει σπίτι του