ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτροσόκ: Έρχονται αυξήσεις έως και 25% στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Ηλεκτροσόκ: Έρχονται αυξήσεις έως και 25% στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Τον πλήρη εξορθολογισμό των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, για να εξασφαλιστεί η επαρκής ανάκτηση του κόστους και να αποφευχθούν οι σταυροειδείς επιδοτήσεις ζητάει η τρόικα μέσω του επικαιροποιημένου Μνημονίου.

Οι αλλαγές αφορούν περίπου 2,5 εκατ. νοικοκυριά με κατανάλωση μέχρι 800 κιλοβατώρες στο τετράμηνο που τιμολογούνται κάτω του κόστους, και τις αγροτικές καταναλώσεις που επίσης επιδοτούνται.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι εμπορικές καταναλώσεις χαμηλής και μέση τάσης (μικρά και μεσαία καταστήματα, εργαστήρια, φούρνοι κ.λπ.) οι οποίες επιβαρύνονται με το κόστος των επιδοτούμενων τιμολογίων. Από την κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων, τα εμπορικά τιμολόγια θα επωφεληθούν με μια μείωση της τάξης του 4%-5%.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έχει ζητήσει από την Ε.Ε. παράταση μέχρι το τέλος του 2015 για την πλήρη κατάργηση των σταυροειδών και στο πλαίσιο αυτό σε συνεργασία με τη ΔΕΗ προετοιμάζει το σχέδιο τόσο για τις χαμηλές οικιακές καταναλώσεις όσο και για τα αγροτικά τιμολόγια.

Μικρές επιβαρύνσεις αναμένονται από την 1η Απριλίου και με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου στο σύνολο των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτές θα προκύψουν από την αναγκαία αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) για τη μείωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) που αποτελεί επίσης μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.

Η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ αναμένεται να περιοριστεί μεσοσταθμικά στα 2,5 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι προβλεπόμενης αύξησης -με βάση απόφαση της ΡΑΕ- 20 ευρώ η μεγαβατώρα.

Για τους οικιακούς καταναλωτές η νέα αύξηση θα ανεβάσει το κόστος που καταβάλλουν για την αποπληρωμή της «πράσινης» ενέργειας από 20 ευρώ η μεγαβατώρα σήμερα στα 22,5 ευρώ η μεγαβατώρα.

Διαβάστε επίσης:

«Ηλεκτροσόκ» με αυξήσεις έως και 23% στο ρεύμα