ΕΛΛΑΔΑ

ΑΠΘ και «SOSTE το νερό» σε κοινό αγώνα

ΑΠΘ και «SOSTE το νερό» σε κοινό αγώνα

Κοινή εκδήλωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν το ΑΠΘ και το Συντονιστικό Πολιτών και Φορέων «SOSΤΕ το νερό» στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.


Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, και εκπρόσωποι του «SOSΤΕ το νερό», τονίστηκε πως το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι προϊόν εμπορεύσιμο.

«Το νερό εμπλέκεται σε πολλές δραστηριότητες. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες υποστηρίζει τη ζωή δεν πρέπει να έχει σχέση με την αγορά, αλλά να αντιμετωπίζεται με κοινωνικά κριτήρια, ώστε να διασφαλίζεται το δικαίωμα στην ισότιμη πρόσβασή του. Ο μονοπωλιακός χαρακτήρας της ύδρευσης είναι ένα ακόμη επιχείρημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι η ΕΥΑΘ είναι κερδοφόρα εταιρία, η πώλησή της αγγίζει τα όρια του σκανδάλου», τόνισε ο κ. Μυλόπουλος.

Ο Πρύτανης τόνισε επίσης ότι η λογική του «όλα πωλούνται – όλα αγοράζονται» πρέπει να έχει όρια και τομείς όπως το νερό της ύδρευσης, το φυσικό περιβάλλον, η παιδεία και η υγεία πρέπει να παραμείνουν δημόσια αγαθά.

Εκ μέρους του «SOSΤΕ το νερό» η δημοσιογράφος Ελένη Κουρτίδου επισήμανε πως στοίχημα της προσπάθειας είναι να μην μείνει κανείς χωρίς ενημέρωση σχετικά με το δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει, τις οποίες χαρακτήρισε καταστροφικές, ενώ η θεατρολόγος Γιάννα Τσόκου τόνισε πως το δημοψήφισμα δείχνει τον τρόπο να αντιδράσουν οι πολίτες για πράγματα που τους αφορούν.
Από την πλευρά του, το μέλος του Συντονιστικού και εργαζόμενος της ΕΥΑΘ, Γιώργος Αρχοντόπουλος ανέφερε ότι περισσότερες από 86 πόλεις επανακρατικοποίησαν την ύδρευση και πρόσθεσε πως περισσότερες από 14 χώρες θα στείλουν εθελοντές – παρατηρητές για το δημοψήφισμα.

«Παίρνοντας το νερό στα χέρια μας, παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας», τόνισε το μέλος του «SOSΤΕ το νερό», υποψήφια δήμαρχος με τους Οικολόγους Πράσινους, Ελεάννα Ιωαννίδου, επισημαίνοντας πως το δημοψήφισμα είναι ένας μαζικός πολιτικός ακτιβισμός που πρέπει να πει ένα ισχυρό όχι στις αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην του κόσμου.

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Νέα εισαγγελική έρευνα για την ΕΥΑΘ