ΕΛΛΑΔΑ

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

Με δυσκολία οι μετακινήσεις – Ποιοι απεργούν –Πώς κινούνται τα ΜΜΜ

Παραλύει σήμερα η χώρα, με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να πρωτοστατούν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Λίγο μετά τις 12 ολοκληρώθηκε η πορεία του ΠΑΜΕ προς τη Βουλή. Νωρίτερα, τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ομονοίας, από όπου και ξεκίνησε η πορεία.

gsee1

Μετά τη 1 το μεσημέρι έφτασε στο Σύνταγμα και η πορεία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που ξεκίνησε από την πλατεία Κλαυθμώνος με κεντρικό σύνθημα: «Αντιστεκόμαστε στην κοινωνική καταστροφή, απαιτούμε αλλαγή πολιτικής, λέμε όχι στη λιτότητα, την ανεργία, τον κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα».

«Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, ο λαός μας δεν πρέπει να παρασυρθούν από τους πανηγυρισμούς για έξοδο στις αγορές», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

koutsoybas

Ο κ. Κουτσούμπας πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να παρασυρθούν από τους πανηγυρισμούς για έξοδο στις αγορές, δεν πρέπει να παρασυρθούν από την όποια πιθανή μικρή ανάκαμψη ακολουθήσει στη συνέχεια, αφού όλα αυτά θα πατήσουν πάνω σε σωρεία αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων, θα πατήσουν πάνω στη μόνιμη εποπτεία της ΕΕ, στα μνημόνια διαρκείας. Μόνη ρεαλιστική απάντηση σήμερα είναι: Λαϊκή ενότητα, συμμαχία, αγώνας, ισχυρό το ΚΚΕ παντού, γιατί δύναμη και ελπίδα είναι του λαού.

gsee3

Στο κέντρο της Αθήνας επικράτησε από νωρίς κυκλοφοριακό χάος, καθώς όλοι οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα ήταν κλειστοί, ενώ κλειστός ήταν και ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα.

gsee2

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Τα τρένα του ΟΣΕ και οι συρμοί του προαστιακού θα μείνουν ακινητοποιημένα λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία.

Τα μέσα σταθερής τροχιάς, δηλαδή Μετρό, τρένα και τραμ θα κινηθούν κανονικά λόγω της επίταξης των εργαζομένων. Ωστόσο, οι συρμοί του Μετρό θα σταματούν στη Δουκίσσης Πλακεντίας, αφού μετά δε θα λειτουργεί ο Προαστιακός.

Οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ θα κάνουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9.00 το πρωί και από τις 9.00 το βράδυ εως τη λήξη της βάρδιας.

Ποιοι απεργούν

Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι στις δημόσιες εφορίες. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και τα φαρμακεία της Αττικής εκτός από τα εφημερεύοντα, καθώς στην απεργία θα συμμετέχουν και οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της περιοχής.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς απεργούν γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και διοικητικοί υπάλληλοι.

Στην απεργία συμμετέχουν επίσης δικαστικοί και σωφρονιστικοί υπάλληλοι και έτσι δικαστήρια και φυλακές θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης: 24ωρη απεργία: Παραλύει ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας

Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα τα ΜΜΜ στην Αθήνα;