ΕΛΛΑΔΑ

Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου με 75 κιλά εκρηκτικά στην οδό Αμερικής

Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου με 75 κιλά εκρηκτικά στην οδό Αμερικής

Δεν υπάρχουν τραυματισμοί, μεγάλες υλικές ζημιές – Το κλεμμένο Ι.Χ, μάρκας NISSAN SUNNY, εκλάπη στις 5 Απριλίου από την Καισαριανή – Αποκλεισμένο το κέντρο της Αθήνας.

Τρομακτική έκρηξη σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 6 το πρωί, έξω από το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας, στην οδό Αμερικής 4, στο κέντρο της Αθήνας.

Η έκρηξη προήλθε από παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο και ακούστηκε από το Γκύζη μέχρι το Παγκράτι!

Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα αγνώστου στις 5:00 τα ξημερώματα σε ιστοσελίδα και σε εφημερίδα.

Από θαύμα και λόγω της προειδοποίησης ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς, ωστόσο οι υλικές ζημιές είναι τεράστιες. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ζημιές μέχρι και πίσω από την Βουλή.

shmeio

Με "κόκκινο" το σημείο που έγινε η έκρηξη

Καθόλου τυχαία τόσο η επιλογή του σημείου – πρόκειται για την καρδιά του ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος – αλλά και ο χρόνος του χτυπήματος: Την ημέρα της εξόδου της χώρας στις αγορές και λίγες ώρες πριν την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Ελλάδα.

Αποκλεισμένες παραμένουν Σταδίου, Πανεπιστημίου και Αμερικής, ενώ επί τόπου βρίσκονται πυροτεχνουργοί και άνδρες της Αντιτρομοκρατικής.

Το χρονικό της τρομοκρατικής επίθεσης

Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 05:55 στην οδό Αμερικής, έξω από την Τράπεζα Ελλάδας, ύστερα από δύο απειλητικά τηλεφωνήματα, για παγιδευμένο αυτοκίνητο με 75 κιλά εκρηκτικά.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, άγνωστος τηλεφώνησε στις 05:10 στην ιστοσελίδα "Ζούγκλα" και στις 05:15 στην Εφημερίδα των Συντακτών, και είπε:

"Ανάμεσα στη Σταδίου και την Πανεπιστημίου, επί της οδού Αμερικής, έξω από την Τράπεζα της Ελλάδας, υπάρχει αυτοκίνητο με 75 κιλά εκρηκτικά, που θα εκραγεί σε 45 λεπτά".

ekrhksi mesa aftokinhto1

Σοκαριστική εικόνα: Δεν έμεινε τίποτα από το παγιδευμένο αυτοκίνητο

Αμέσως, η περιοχή αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ πράγματι εντοπίστηκε ένα κλεμμένο ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας NISSAN SUNNY, που όλα έδειχναν ότι επρόκειτο για το παγιδευμένο ΙΧ.

Οι αστυνομικοί απομάκρυναν έγκαιρα εργαζόμενους, κυρίως άνδρες security, και απέκλεισαν την περιοχή σε μεγάλη ακτίνα για να μην υπάρξουν θύματα.

Πράγματι στις 05:55, ακούστηκε ο εκκωφαντικός θόρυβος της έκρηξης, που έγινε αντιληπτός σε όλη σχεδόν στην Αθήνα, από την οποία το αυτοκίνητο διαλύθηκε εντελώς, ενώ έχουν προκληθεί ζημιές σε κτίρια και καταστήματα.

hkj

Στο σημείο βρίσκονται αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και κλιμάκια της Εγκληματολογικής, ο οποίοι περιμένουν να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αρχίσουν την έρευνα στο σημείο της έκρηξης.

Πού στρέφονται οι έρευνες

Δύο φύλακες βρίσκονταν στο σημείο την ώρα της έκρηξης. Ο ένας εργαζόταν στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας και ο άλλος σε παρακείμενο εμπορικό κέντρο.

Ο δεύτερος κατέθεσε ότι είδε έναν νεαρό άνδρα να παρκάρει το κλεμμένο αυτοκίνητο στην οδό Αμερικής. Ο δράστης στη συνέχεια ανέβηκε σε μηχανή που τον περίμενε συνεργός του και εξαφανίστηκαν.

Οι έρευνες αυτή την ώρα στρέφονται στο υλικό από τις κάμερες ασφαλείας της περιοχής, οι οποίες είναι δεκάδες. Είναι δεδομένο για τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ότι έχουν καταγράψει τους δράστες, ωστόσο οι τελευταίοι, σύμφωνα και με τους αυτόπτες μάρτυρες, φορούσαν κράνη.

ekrhksi mesa aftokinhto2

Στην ίδια περιοχή βρίσκεται το γραφείο του μόνιμου αντιπροσώπου του ΔΝΤ, υποκαταστήματα τραπεζών και τα γραφεία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης

Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα για να οδηγηθούν σε ασφαλή συμπεράσματα, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ θεωρούν πιθανή - και ερευνούν - την εμπλοκή στην επίθεση του επικηρυγμένου Νίκου Μαζιώτη από τον «Επαναστατικό Αγώνα», καθώς η συγκεκριμένη οργάνωση είχε προχωρήσει και στο παρελθόν σε ανάλογα χτυπήματα.

Συγκεκριμένα η πρακτική της επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο έχει συμβεί άλλες δυο φορές από τον "Επαναστατικό Αγώνα": σε επίθεση σε υποκατάστημα της Citibank και σε άλλη στο Χρηματιστήριο.

aWWSA
fds

Διαβάστε επίσης:

Ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου οχήματος σε κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος

Σε εξέλιξη οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για την έκρηξη στην Αθήνα

Έκρηξη βόμβας στην Αθήνα: Κλεμμένο το Ι.Χ. που εξερράγη

Έκρηξη στην Αθήνα: Διέφυγε με δίκυκλο ο δράστης