ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ξεκινά η ανάπλαση του Φραγκομαχαλά

Θεσσαλονίκη: Ξεκινά η ανάπλαση του Φραγκομαχαλά

Ξεκινούν έως το τέλος του Απριλίου οι εργασίες ανάπλασης για την πλατεία Χρηματιστηρίου, ένα έργο μέσω του οποίου η δημοτική αρχή επιδιώκει να δώσει νέα πνοή στο άλλοτε επιχειρηματικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού Ανδρέας Κουράκης, μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται μια τελευταία γνωμοδότηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.

«Μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες θα υπογραφεί η σύμβαση με τον εργολάβο και θα ξεκινήσουν αμέσως οι εργασίες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουράκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εργασίες θα γίνουν τμηματικά και σε συνεννόηση με τους καταστηματάρχες, προκειμένου να μη διαταραχθεί η λειτουργία της περιοχής. «Θα γίνουν οργανωμένα και στοχευμένα οι εργασίες καθώς είναι πολυλειτουργική η περιοχή (υπάρχει εμπόριο, αναψυχή κτλ) και δεν θέλουμε να προκαλέσουμε δυσκολίες» υπογράμμισε στη Voria.gr ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Η πλατεία Χρηματιστηρίου περιλαμβάνει πολλά σημαντικά κτήρια του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, όπως η Οθωμανική Τράπεζα (σήμερα στεγάζει το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης), το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η Καθολική Εκκλησία της Αμώμου Σύλληψης της Θεοτόκου και η Τράπεζα Θεσσαλονίκης (σημερινή στοά Μαλακοπή).

Η χρηματοδότησή για την ανάπλαση του «Φραγκομαχαλά», ύψους 5.571.262 ευρώ, είναι εξασφαλισμένη από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015.

Η περιοχή ανάπλασης, περίπου 110 στρεμμάτων, περικλείεται από τις οδούς, Εγνατία, Ίωνος Δραγούμη, Τσιμισκή και Δωδεκανήσου και περιλαμβάνει τους παλιούς εμπορικούς πυρήνες των οδών Αγίου Μηνά, Εδέσσης και Βικτ. Ουγκώ καθώς και τις πλατείες Εμπορίου και Χρηματιστηρίου.

Με τις επεμβάσεις που προβλέπει η μελέτη επιχειρείται η αναστροφή του κλίματος στην περιοχή, η δημιουργία ενός σύγχρονου εμπορικού κέντρου με καταστήματα και επιχειρήσεις, η αναβάθμιση των υφισταμένων κτηρίων και η μετατροπή τους από αποθηκευτικούς χώρους, σε άλλες χρήσεις όπως γραφεία, κατοικίες, χρήσεις εκπαίδευσης και αναψυχής και η δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής.

Στη μελέτη περιλαμβάνονται μεγάλοι υπαίθριοι ανεμιστήρες, σιντριβάνια, νεροκουρτίνες και αναρριχώμενα φυτά στις όψεις των κτηρίων. Συγκεκριμένα, πρόκειται να δημιουργηθεί ένας διάδρομος με πίδακες, που θα οδηγεί στο κτήριο του Χρηματιστηρίου. Στο συγκεκριμένο σημείου θα τοποθετηθούν μεγάλα δέντρα, προκειμένου να συμβάλουν στη δημιουργία σκιάς και δροσιάς στην πλατεία. Στο ίδιο σημείο προβλέπεται να τοποθετηθούν και επιστύλιοι ανεμιστήρες.

Παράλληλα, ένας ανεμιστήρας ειδικής κατασκευής πρόκειται να τοποθετηθεί στην πλατεία Χρηματιστηρίου, προς τη Βασιλέως Ηρακλείου, ο οποίος θα συνδυάζεται με στέγαστρο και καθίσματα. Βάσει της μελέτης, έχει σχεδιαστεί να τοποθετηθούν και νεροκουρτίνες (ειδικές κατασκευές από ανοξείδωτα μεταλλικά πλαίσια και κρεμαστά σχοινιά, στις οποίες θα πραγματοποιείται ροή νερού) στις βασικές εισόδους και σε κεντρικές διασταυρώσεις.

Επίσης, βάσει του σχεδιασμού προβλέπεται η δημιουργία δύο πλατειών, που εκτός από τις ιστορικές ονομασίες, Πλατεία Χρηματιστηρίου και Εμπορίου θα αποτελούν και ουσιαστικούς δημόσιους χώρους, σημεία έλξης και όχι χώρους στάθμευσης όπως ήταν μέχρι σήμερα.

Στις αρχές σχεδιασμού της μελέτης προβλέπονται νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, διεύρυνση των πεζοδρομίων και προστασία τους, δημιουργία συγκεκριμένων θέσεων στάθμευσης και φόρτο-εκφόρτωσης εμπορευμάτων και μέριμνα για τη διευκόλυνση λειτουργίας των υφιστάμενων οργανωμένων χώρων parking.

Επίσης, σχεδιάζεται να δημιουργηθεί δίκτυο πεζοδρομήσεων, στο οποίο κατ' εξαίρεση θα επιτρέπεται η κυκλοφορία οχημάτων άμεσης ανάγκης καθώς και των οχημάτων φορτοεκφόρτωσης. Στα πλαίσια αναβάθμισης της περιοχής, επιχειρείται η διαχείριση της μεγάλης ποσότητας απορριμμάτων που παράγονται στην περιοχή, με την εγκατάσταση 20 ημι-βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας σε σχέση με τους συμβατικούς.

Προτείνεται τέλος νέος ενιαίος αστικός φωτισμός με συνδυασμό φωτιστικών ιστού και κρεμαστών φωτιστικών στους στενούς δρόμους. Ο φωτισμός ανάδειξης των όψεων θα επιτευχθεί με τη χρήση προβολέων κατάλληλης δέσμης και κατανομής οι οποίοι θα είναι τοποθετημένοι είτε επί ιστού είτε επί των όψεων των απέναντι κτηρίων.

Voria

Διαβάστε επίσης: Αυξημένη η κίνηση στα ξενοδοχεία της Καβάλας τις ημέρες του Πάσχα