ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Η ιστορία της πόλης σε Manga κόμικς

Θεσσαλονίκη: Η ιστορία της πόλης σε Manga κόμικς

Η Θεσσαλονίκη μέσα από το πρίσμα της ιαπωνικής εικαστικής τέχνης του manga παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο πρώτο manga tankoubon περιοδικό, που δημιουργήθηκε από μια ομάδα νέων ανθρώπων, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014.


Τα manga είναι τα γνωστά ιαπωνικά κόμικς που εδώ και χρόνια έχουν πολλούς θαυμαστές τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε ολόκληρη τη χώρα. Δημιουργοί του ελληνικού manga περιοδικού είναι οι Βουτσίδη Ραφαήλ, Χατζόπουλος Καρυοφύλλης – Χρίστος, Μάνος Λαγουβάρδος και Νικήτας Εφημίδης, (Mangalleters) οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα της προέδρου της ΚΕΔΗΘ και επικεφαλής για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας Μαρίας Πασχαλίδου.

Τίτλος του περιοδικού, το οποίο είναι δημιουργήθηκε υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας, είναι «Τότε, τώρα, πάντα Θεσσαλονίκη» (Thessaloniki through time). Οι ήρωές του ο Ark και ο Αίας από την ιστορία του Mythos και ο Jean, o Keigo και ο Kishi από την ιστορία του Run. Συγκεκριμένα, διαδραματίζονται δύο έργα, το ένα στην παλιά Θεσσαλονίκη και το άλλο στη μοντέρνα εποχή το 2014.

«Στην Ιαπωνία οι ήρωες των περισσότερων manga είναι καθημερινοί άνθρωποι που θέλουν να κάνουν κάτι διαφορετικό, σπάζοντας τη ρουτίνα της καθημερινότητας και της καταπίεσης. Αυτό που κάναμε ουσιαστικά στο ελληνικό manga είναι να δείξουμε ότι στην Ελλάδα δεν χρειαζόμαστε σούπερ ήρωες, αλλά πρέπει οι νέοι να πιστέψουν στον εαυτό τους» τόνισε στη Voria.gr ένας εκ των δημιουργών, ο Καρυοφύλλης Χατζόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι όλη η ομάδα είναι πολύ χαρούμενη που πραγματοποίησε μία θετική δράση για την πόλη.

Το ελληνικό manga έχει εκτυπωθεί ανάποδα, θα διαβάζεται από δεξιά προς τα αριστερά (βάση της ιαπωνικής κουλτούρας) και θα έχει τις διαστάσεις ενός tankōbon με Ιαπωνικά sound effects.

Το manga «Τότε, τώρα, πάντα Θεσσαλονίκη» έχει εκδοθεί στην Ελλάδα σύμφωνα με τις ιαπωνικές προδιαγραφές και έχει λάβει την έγκριση και από την Ιαπωνική Πρεσβεία στην Ελλάδα. Θα διανεμηθούν 5.000 περιοδικά, καθόλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς που η Θεσσαλονίκη είναι Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας. Μάλιστα, το ελληνικό manga, με την ιστορία της Θεσσαλονίκης, πρόκειται να ταξιδέψει μέχρι και το Τόκιο, όπου θα πάρει μέρος στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό manga. «Πήρα την έγκριση από την Ιαπωνική Πρεσβεία και στείλαμε το περιοδικό στο Τόκιο για τον Παγκόσμιο διαγωνισμό. Προς το Φεβρουάριο περίπου θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα» είπε ο κ. Χατζόπουλος.

Το περιοδικό θα παρουσιαστεί επίσημα την ερχόμενη Πέμπτη στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Νέου Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Η ημέρα αυτή θα σηματοδοτήσει την έναρξη της διανομής του manga, ενώ, κατά την παρουσίαση, θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες για το περιοδικό, καθώς και για τα μέρη που θα διανέμεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η manga και anime κοινότητα της Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ενώ στην Ελλάδα αριθμεί περίπου 30.000-35.000 άτομα. Οι Mangalleters ασχολούνται από το 2010 με τα manga και έχουν ήδη εκδώσει ηλεκτρονικά αρκετές ιστορίες καθώς και video.

Voria.gr

Διαβάστε επίσης: Σταμάτησαν με εντολή εισαγγελέα οι εργασίες της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές