ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Οργιάζει η παραμεσιτεία

Θεσσαλονίκη: Οργιάζει η παραμεσιτεία

Οργιάζει η παραμεσιτεία στη Θεσσαλονίκη, με πολλά κρούσματα να αναφέρονται σχεδόν καθημερινά, σε βαθμό που παράγοντες του επαγγέλματος θεωρούν ότι όσοι με τον ένα ή άλλο τρόπο εμπλέκονται παράτυπα στην αγορά, είναι ίσως και περισσότεροι από αυτούς που ασκούν νόμιμα το επάγγελμα.

Η παραμεσιτεία, από υπόθεση της επαρχίας και έστω των απομακρυσμένων συνοικιών, από υπόθεση του καφενείου της γειτονιάς, έγινε υπόθεση του ισόγειου καταστήματος, των ανοικτών καταχωρήσεων στο ίντερνετ και στις σελίδες ακινήτων, έγινε υπόθεση ως και του κέντρου της πόλης.

Η παραμεσιτεία είναι πληγή για το επάγγελμα, αλλά και για το κράτος, που χάνει από τις «μαύρες» συναλλαγές, φορολογικά έσοδα, ενώ ζημιωμένα βγαίνουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία όπως και οι θεσμικοί φορείς εκπροσώπησης των επαγγελματιών.

Ήταν μία αμυχή που λόγω κρίσης στην αγορά ακινήτων, έχει εξελιχθεί σε ανοικτή πληγή. Πρώην μεσίτες, καταθέτουν τις άδειές του, διαγράφονται από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, αλλά συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στο χώρο, είτε μέσω άλλων προσώπων ή και αυτόνομα, χωρίς φυσικά να φαίνονται, επίσημα, πουθενά. Βεβαίως, αν κανείς σκανάρει την αγορά, θα διαπιστώσει πολύ εύκολα ως και κραυγαλέες περιπτώσεις παραμεσιτείας.

Αυτοί που δραστηριοποιούνται στην αγορά αλλά μένουν εκτός επαγγέλματος, το κάνουν φυσικά για να γλυτώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, τις εισφορές, το τέλος επιτηδεύματος, τις προκαταβολές του φόρου και, όσοι δεν διατηρούν καν ένα χώρο «επαγγελματικό», για να γλυτώνουν και τα λειτουργικά έξοδα. Δηλαδή, γλυτώνουν κατ΄ελάχιστον, όπως υπολογίζεται από τους ίδιους τους μεσίτες, τουλάχιστον 9.000-10.000 ευρώ το χρόνο, ενώ όσα χρήματα κερδίζουν είναι μαύρα κι' αφορολόγητα.

Η έξαρση της παραμεσιτείας είναι φυσικά συνδεδεμένη άμεσα με τον καταποντισμό της κτηματαγοράς. Υπολογίζεται ότι τα τελευταία χρόνια διαγράφηκαν από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έως και 800 μεσίτες ενώ από τους περίπου 1.000 που παραμένουν στο Μητρώο, οι ενεργοί δεν είναι περισσότεροι από 300.

Με τη κτηματαγορά να παραμένει καταποντισμένη, δεν αναμένεται βελτίωση της κατάστασης, αφού μάλιστα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ασχοληθούν με το θέμα, όντας απασχολημένοι με το «κυνήγι» άλλων... ψαριών.

Voria.gr

Διαβάστε επίσης: Χαλκιδική: Θανατηφόρο τροχαίο με 22χρονο μοτοσικλετιστή