ΕΛΛΑΔΑ

ΓΣΕΕ: Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για απόφαση ΣτΕ περί μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα

ΓΣΕΕ: Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για απόφαση ΣτΕ περί μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Την πρόθεση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) να προσφύγει στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έπειτα από τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, εξέφρασε με δήλωσή του ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος.

Με την απόφασή του, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε συνταγματική τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση της μετενέργειας και την κατάργηση της αρμοδιότητας των κοινωνικών εταίρων να αποφασίζουν το ύψος του κατώτερου μισθού που προέβλεπε η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 6 του 2012 (ΠΥΣ 6/2012), στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου. Όμως, θεώρησε αντισυνταγματική την κατάργηση της δυνατότητας των εργαζομένων να προσφύγουν μονομερώς στη διαιτησία που περιλαμβάνεται στην ίδια απόφαση.

«Δεν παραβλέπουμε ότι η απόφαση δεν μας δικαιώνει στη μείωση των μισθών των φτωχών εργαζομένων. Μας δικαιώνει, όμως, πλήρως στον τομέα των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) και ως εκ τούτου αποτελεί μία μεγάλη ρωγμή στην άκαμπτη λογική του μνημονίου» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Παναγόπουλος και προσθέτει: «Η απόφαση για τον ΟΜΕΔ θα πρέπει, όχι μόνο να εφαρμοστεί, αλλά να ανοίξει όλη η βεντάλια των διεκδικήσεων από τα συνδικάτα, τις ομοσπονδίες, τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις».

Σε δήλωσή του για την απόφαση, ο γγ της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης, σημειώνει: «Η επανάκτηση του δικαιώματος της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία επαναφέρει στον ΟΜΕΔ μία σειρά κρίσιμων αρμοδιοτήτων και αποτελεί σημαντικό βήμα για την επιστροφή στη συλλογική διαπραγμάτευση και αποδυναμώνει την αντεργατική πρακτική των ατομικών συμβάσεων».

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εκδόθηκε μετά από προσφυγή που είχαν καταθέσει, τον Μάρτιο του 2012, κατά της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 6, η ΓΣΕΕ η ΟΤΟΕ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: Ζητά επιπλέον μειώσεις μισθών