ΕΛΛΑΔΑ

Στο ΣτΕ η μάχη για τη μετεγκατάσταση του καταυλισμού των Ρομά

Στο ΣτΕ η μάχη για τη μετεγκατάσταση του καταυλισμού των Ρομά

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας μεταφέρθηκε η μάχη προκειμένου να αποτραπεί η προσωρινή μετεγκατάσταση του καταυλισμού των Ρομά από την περιοχή του Νομισματοκοπείου στο Χαλάνδρι.

Ήδη θέση μάχης πήραν οι Δήμοι Λυκόβρυσης –Πεύκης, Μεγαρέων και Χαλανδρίου οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής είναι αντισυνταγματικές και παράνομες. Όλες οι προσφυγές των Δήμων έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν στο ΣτΕ με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους που αρχίζει στις 16 Σεπτεμβρίου 2014.

Στο ίδιο πνεύμα κατέθεσε προσφυγή και ο Δήμος Μάνδρας- Ειδυλλίας ο οποίος υποστηρίζει ότι η μετεγκατάσταση του καταυλισμού των Ρομά στην περιοχή Κανδήλι στο όρος Πατέρας (έκταση 37.438 τ.μ.), που βρίσκεται στα όρια των Δήμων Μεγαρέων και Μάνδρας- Ειδυλλίας (πρώην Αμερικανική βάση) είναι αντισυνταγματική. Σύμφωνα με τον Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας πριν την έκδοση της επίμαχης απόφασης του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δεν προηγήθηκε πρόταση του δημοτικού συμβουλίου για την μετεγκατάσταση του καταυλισμού, αλλά ούτε κλήθηκε ο Δήμος από τον γ.γ. σε ακρόαση για να εκθέσει τις απόψεις του.

Ακόμη, η περιοχή Κανδύλι σύμφωνα με έγγραφο του Δασαρχείου Μεγάρων έχει κηρυχθεί αναδασωτέα από το 1985 με απόφαση του Νομάρχη.Παράλληλα, η επίμαχη περιοχή, σύμφωνα με τον Δήμο, παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς περιμετρικά του όρους υπάρχουν τουλάχιστον 20 αρχαίοι πύργοι (φρυκτωρίες) οι οποίοι λειτουργούσαν ως παρατηρητήρια για την έγκαιρη αναγνώριση πειρατών, κ.λπ., ενώ ο «Πύργος Μύλου» (ή Κρύπτη) που είναι πάνω από την αρχαία Ερένεια.