ΕΛΛΑΔΑ

Τραγικό ναυάγιο με δύο νεκρούς μετανάστες στο Καρλόβασι Σάμου

Τραγικό ναυάγιο με δύο νεκρούς μετανάστες στο Καρλόβασι Σάμου

Την ώρα που η κυβέρνηση μιλά για πάταξη της λαθρομετανάστευσης, στο Αιγαίο χάνονται ζωές

Μόλις χθες ο Α. Σαμαράς από το βήμα του Economistχαρακτήριζε τη λαθρομετανάστευση τεράστια πληγή.

Ούτε 24 ώρες δεν πέρασαν και ο Α. Σαμαράς και η κυβέρνησή του εκτέθηκαν ξανά έπειτα από ακόμα ένα τραγικό περιστατικό στα νερά του Αιγαίο.

Δυο μετανάστες -ένας άντρας και μια γυναίκα- έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή όταν το σκάφος τους βυθίστηκε δέκα ναυτικά μίλια από το Καρλόβασι Σάμου. Στην ευρεία επιχείρηση του λιμενικού διασώθηκαν 13 άτομα, 12 άντρες και μια γυναίκα.

Το Λιμενικό ενημερώθηκε για το ναυάγιο από το πλήρωμα ιστιοφόρου που εντόπισε και περισυνέλεξε δύο μετανάστες.

Στην περιοχή έχουν φτάσει τρία σκάφη και ένα ελικόπτερο του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο Super Puma, ένα ναυαγοσωστικό και ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού. Στην όλη επιχείρηση συμμετέχουν και παραπλέοντα πλοία.

Δεν έχει διευκρινιστεί εάν υπάρχουν και άλλοι αγνοούμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες το πλήρωμα του ιστιοφόρου ανέφερε πως στο σημείο που εντοπίστηκαν οι μετανάστες δεν βρέθηκε βάρκα.

Οι διασωθέντες δίνουν συγκεχυμένες πληροφορίες για περίπου 30 άτομα που επέβαιναν σε λέμβο η οποία είχε ξεκινήσει από Τουρκία.

Οι ισχυροί νότιοι άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των σωστικών συνεργείων.

Οι μετανάστες που έχουν εντοπιστεί μεταφέρονται με πλωτά σκάφη του Λιμενικού και με το ελικόπτερο Σούπερ Πούμα στο λιμάνι της Χίου και στο Βαθύ Σάμου.

Επίσης τα ξημερώματα, λιμενικοί διέσωσαν 47 μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Χίου και κοντά στο Φαρμακονήσι.

Βαρβιτσιώτης: Δραματικές διαστάσεις η λαθρομετανάστευση

Τη βαθιά θλίψη του για τον χαμό ανθρώπινων ζωών, στο νέο περιστατικό διάσωσης μεταναστών από τη θάλασσα ανοικτά της Σάμου, εξέφρασε υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, από τη Σύμη που περιοδεύει.

«Παρά το γεγονός» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, «ότι οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος καθημερινά καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών στη θάλασσα και για την περιφρούρηση των θαλασσίων συνόρων της χώρας, η αύξηση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης είναι δραματική».

«Τα συνεχή περιστατικά διασώσεων» συνέχισε ο υπουργός, «αλλά και απωλειών ζωών στη θάλασσα, ωστόσο, επιβεβαιώνουν τους φόβους που έχουν διατυπωθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, για τις αυξητικές διαστάσεις του φαινομένου, που καθιστούν επείγουσα την αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρώπη.

Το ζήτημα είναι πως από λόγια έχουμε χορτάσει. Πρωθυπουργοί, υπουργοί, τοπικοί άρχοντες, επισημαίνουν το μεγάλο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Τι κάνουν όμως για την πάταξη; Τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Τα κροκοδείλια δάκρυά τους και οι δηλώσεις με στόμφο δεν μπορούν να απαλύνουν τον πόνο για τις χαμένες ψυχές στο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για όσους τελικά καταφέρουν να βγουν ζωντανοί από τις «λέμβους του θανάτου».

Διαβάστε επίσης:

Διάσωση 140 μεταναστών μεταξύ Καρπάθου και Ρόδου

Αγαθονήσι: Διάσωση 36 λαθρομεταναστών λίγο πριν βουλιάξει η βάρκα τους